کد خبر: 3694475
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۳

‌دانشنامه تاریخ تشیع در قالب نرم‌افزار تولید و عرضه شد

گروه فناوری اطلاعات ــ مدیر اداره ارتباطات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) با اشاره، تولید نرم‌افزار دانشنامه تاریخ تشیع، و جزئیات آن گفت: با توجه به اهمیت بررسی زمان پیدایش و سیر تاریخی مذهب تشیع و تبیین باور‌ها و اندیشه‌های اصیل شیعی، نرم‌افزار دانشنامه تاریخ تشیع تولید و عرضه شد.

http://cdn.noorshop.ir/files/ProductImage/15722/Cover/fa/01.png
سید احمد الحسینی، مدیر اداره ارتباطات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا؛ با اشاره، تولید نرم‌افزار دانشنامه تاریخ تشیع، و جزئیات آن اظهار کرد: با توجه به اهمیت بررسی زمان پیدایش و سیر تاریخی مذهب تشیع با تکیه بر منابع معتبر، آشنایی با جایگاه علمی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شیعیان در دوره‌های تاریخی و همچنین تبیین باور‌ها و اندیشه‌های اصیل شیعی، جهت جلوگیری از تحریف و تبلیغات مسموم و نیز پاسخگویی ضمنی به شبهات مهم پیرامون مذهب شیعه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم‌افزار دانشنامه تاریخ تشیع را تولید و عرضه کرد.

وی افزود: منابع و اطلاعات نرم‌افزار دانشنامه تاریخ تشیع در قالب بخش‌های مختلفی چون، کتابخانه، درختواره، بانک مقالات، نگارخانه و مشاهیر و دانشمندان گردآوری و دسته‌بندی شده است و مجموعه اطلاعات ارزنده‌ای درباره مذهب تشیع و فعالیت‌های شیعیان از زمان پیدایش این مذهب تا قرن حاضر را در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد.

الحسینی ادامه داد: ارائه ۳۰۰ عنوان کتاب از مهم‌ترین کتاب‌های مرتبط با تاریخ تشیع در موضوعات، پیدایش و گسترش تشیع، باور‌های اعتقادی شیعۀ امامیه، فرقه‌هایشیعی، قبایلوخاندان‌های شیعی، جنبش‌ها و قیام‌های شیعی، دولت‌های شیعی، فرهنگ و تمدن شیعی، پراکندگی جغرافیایی شیعیان، شیعه از نگاه دیگران و ردیه‌ها و دفاعیه‌ها، محتوای بخش کتابخانۀ این نرم‌افزار فاخرراتشکیلمی‌دهند.

مدیر اداره ارتباطات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) تصریح کرد: همچنین، برای نخستین بار درنرم‌افزار‌های ارائه شده توسط این مرکز، حدود ۱۲۰۰ مقالۀتخصصی ارزشمند در زمینۀ تاریخ تشیع از پایگاه مجلات تخصصی نور نورمگز، استخراج و به‌صورت دسته‌بندی درختی درنرم‌افزار تاریخ تشیع عرضه شده است که کاربر پس از انتخاب مقاله و مشاهدۀ اطلاعات مقاله‌شناسی و لینک و تصویر صفحه اول مقاله، می‌تواند متن کامل مقالۀ مورد نظر را در پایگاه نورمگز، مشاهده کند.

وی گفت: در این نرم‌افزار، اطلاعات ۱۲۰ جلد از کتاب‌های مرتبط با تاریخ تشیع به‌صورت تخصصی و منظم در یک درخت با بیش از ۴۰۰۰۰ ارجاع، ارائه شده است که پژوهشگر با مراجعه به آن می‌تواند در کمترین زمان به مطلب مورد نظر خود در منابع معتبر، دست پیدا کنند. در این بخش از نرم‌افزار جهت کمک به به فهم و درک بهتر مطلب، درخت اطلاعات تاریخ تشیع با مقالات و تصاویر و نقشه‌ها بارور گردیده تا کاربر هنگام مطالعۀ متون ومنابع مرتبط، به‌صورت هم‌زمان به افزونه‌های مفید دیگری نیز دسترسی داشته باشد.

‌الحسینی بیان کرد: یکی از نقاط قوت نرم‌افزار تاریخ تشیع، شرح حال مشاهیر و دانشمندان شیعی با بیش از ۵۰۰۰۰ ارجاع متنی است که در آن، اطلاعات پراکندۀ کتب تراجمی مرتبط با زندگی دانشمندان شیعه در فیش‌های منظم و بدیعی گردآوری و درخت مشاهیر شیعی را تشکیل داده است که با انتخاب نام هر فرد، اطلاعات زندگی فردی و علمی و جایگاه و موقعیت‌های مختلف شخص در طول زندگی، در دسترسی پژوهشگر قرار می‌گیرد. همچنین، گردآوری و ارائه تصویر و درخت بیش از ۴۰۰ نقشۀ تخصصی تاریخ تشیع و قریب ۳۰۰ تصویر ازعلما و دانشمندان طراز اول تشیع ازدیگر امکانات کاربردی نرم‌افزار تاریخ تشیع به حساب می‌آید که می‌تواند به‌عنوان ابزاری کمکی، محققان و پژوهشگران را درمطالعات تاریخی، کمک کند.

مدیر اداره ارتباطات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) اظهار کرد: ازخصوصیات قابل توجه این نرم‌افزار، ارائه آن در قالب جدید دانشنامه استاندارد ماست که این قالب، علاوه بر قابلیت‌های فنی و پژوهشی تولیدات گذشته این مرکز، مانند جست‌وجوی ساده و پیشرفته در کتاب‌ها، انتقال متن به نرم‌افزار word، دسترسی سریع به بخش‌های مفید لغت‌نامه، قرآن، کتابشناسی و. ویژگی‌های تازه و مفیدی را در خود جای داده است.

وی ادامه داد: برطرف شدن محدودیت در خصوص ابعاد صفحه نمایش دستگاه‌های مختلف، امکان به‌روزرسانی مستقیم نرم‌افزار از طریق اینترنت توسط کاربر، در نظر گرفتن میز پژوهشی برای محقق، جستجو در متن کتاب‌ها با قابلیت اولویت‌دهی به نتایج و با عملگر‌های استاندارد، بهبود نتایج جستجو بر اساس کتاب، نویسنده و زبان و ... از جمله قابلیت‌های این قالب جدید به شمار می‌رود. این قالب به کاربران نرم افزار، این اجازه را می‌دهد که بر هر قسمت دلخواه از متن کتاب، یادداشت‌نویسی کنند.

الحسینی افزود: امکان رنگی کردن، نوشتن عنوان و انتساب چند نمایه برای جستجوی سریع‌تر نیز برای کاربر فراهم شده است که همه این یادداشت‌ها، نمایه‌ها و ... در یک ابزار واحد به نام پژوه‌نگار جمع‌آوری شده و قابل مدیریت توسط کاربر است.
captcha