به گزارش ایکنا؛ حجتالاسلام والمسلمین محتشمیپور 10 اسفندماه، در همایش جایگاه قرآن در مکتب اجتهادی امام خمینی(ره) که به مناسبت سال روز ورود امام به قم در مرکز تخصصی فقه امام(ره) برگزار شد گفت: یکی از برنامههای امام از ابتدا تا انتها احترام به مقام مرجعیت بود؛ ایشان در زمان مرجعیت آیتالله بروجردی در ارتباط با مسائل جهادی و مبارزاتی و سیاسی کاملا از ایشان تبعیت میکردند ولو اینکه در برخی موارد نظرات و مشی دیگری داشتند اما معتقد بودند که باید کاملا احترام مرجعیت شیعه حفظ شود.
وی افزود: این مسئله نه تنها در زمان آیتالله بروجردی وجود داشت بلکه وقتی ایشان به نجف هم تبعید شدند؛ آیتالله حکیم مرجع علیالاطلاق بود و امام احترام فوقالعاده برای ایشان قائل بوده و مرجعیت ایشان را تقویت میکردند گرچه دیدگاه ها و نظرات خود را به عنوان یک مشاور برجسته امین هم در ایران و در دوره آیتالله بروجردی و هم در نجف به مرحوم حکیم گوشزد و ارائه میکردند.
وی با بیان اینکه امام هیچگاه حرکت و اقدامی که موجب تضعیف مرجعیت شیعه شود انجام نمیدادند تصریح کرد: در دورهای که آیتالله حکیم در حصر حسن البکر در کوفه قرار گرفت و فضای بسیار خفقانی در عراق و به خصوص در حوزه علمیه ایجاد شد و در شرایطی که هیچ مرجعی جرئت دیدار با آیت الله حکیم را نداشت؛ امام به دیدار این مرجع رفت تا این خوف و فضای خفقان شدید در عراق شکسته بشود و چیزی نگذشت که مرحوم آقا مصطفی را به دیدار آیت الله حکیم فرستادند و در نهایت امام به حکیم پیام داد که شما باید خودتان هم اقدام کنید؛ اینکه در خانه بنشینید و وارد نجف نشوید به ضرر حوزه است.
وی ادامه داد: پیشنهاد امام بود که برای زیارت امام علی(ع) به نجف بیایند و در منزل جلوس کنند تا مردم و حوزویان با ایشان مراوده داشته باشند که آیت الله حکیم نیز این کار را اجرایی کرد.
وی افزود: امام در سخنرانی 15 خرداد خود فرمودند من پاپ نیستم که حرفی بزنم و در منزل بنشینم؛ امام در همه مراحل ثابت کرد که اگر حرفی می زند در عمل نیز پای آن هست و عملی می کند به همین دلیل تا زمان آیت الله بروجردی اقدامی نکردند اما بعد از آن هر حرفی زدند در عمل پای آن ایستادند.
محتشمی پور تصریح کرد: امام میدانست که رژیم شاه در خلأ وجود آیت الله بروجردی برنامههای ضد دینی خود را اجرا خواهد کرد لذا امام این مسائل را تحت نظر داشتند اما به علت توزیع مرجعیت میان برخی علما و مراجع، امام برنامهریزی دقیقی را داشتند و خوب میدانستند که باید در حوزه قم، اجماع ایجاد کنند لذا امام در اولین بحث رژیم یعنی طرح مباحث ایالتی و ولایتی، همه مراجع را جمع کردند و اعلامیههای جمعی صادر کردند.
وی افزود: امام رهبر بسیار استثنایی بودند؛ در حوزه قم یک نوع و در نجف نیز به گونه دیگر عمل می کردند و حرکت شخصی ایشان در نجف، حرکت آگاهکننده جوامع شیعی در سراسر دنیا بود؛ لذا هر سال برای اقصی نقاط جهان، نامه و اعلامیه میفرستاد و به بهانههای مختلف مسائل مهم ایران و جهان اسلام را منعکس میکردند.
وی اظهار کرد: برخی گروهها و احزاب آمده و گفتهاند امام برای بعد از رژیم شاه هیچ برنامهای نداشت؛ امام قدرت تخریب و سقوط رژیم را داشت اما برنامه نداشت که این حرف، بسیار بسیار نامربوط است؛ امام در سال 49، برنامه حکومت اسلامی را در نجف تدریس کردند و مقدمه کارهای بعدی ایشان بود. ایشان یک دوره بحث حکومت اسلامی و اثبات آن را در بیش از 15 جلسه ارائه کردند و تاکید فرمودند که چطور رضاخان بیسواد میتواند حکومت کند ولی مراجع و فقهای آشنا به اسلام و اسلامی که مکتبی برای معیشت و معاد مردم است نمیتواند حکومت کند؟.
امام از سال 49 برای انقلاب برنامه داشت
محتشمیپور اظهار کرد: امام از سال 49، به برنامهریزی و اجرای سرنگونی رژیم شاه و تشکیل حکومت اسلامی پرداختند و امام هر سه مرحلهای که انبیاء طی کردند با الگوگیری از ایشان، به اعلام رسالت و مکتب خود پرداخت و هم حرکت برای سرنگونی رژیم را اجرا کرد.
وی افزود: سیاستمداران و آقایان برای امام پیام میدادند که سرنگونی رژیم شاه یک خیال است؛ مگر میشود که با دست خالی رژیمی که پشتیبانی شرق و غرب را دارد و ساواک و عده و عده دارد را بتوانیم ساقط کنیم ولی امام فرمود رژیم شاهنشاهی از سیاهترین رژیم هاست و باید سرنگون شود.
محتشمی پور تصریح کرد: یکی از ویژگیهای امام(ره)، این بود که هیچ وقت خود را نمیدید و کارها را منتسب به اراده و تفکر و تصمیم خود نمیکرد؛ لذا در بحث آزادی خرمشهر فرمود خدا خرمشهر را آزاد کرد؛ امام در تمام دوره زندگی خود، موید من عندالله بود.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگیهای امام این بود که به شدت مسائل شرعی را رعایت و همه را نیز به رعایت این مسائل، تشویق و ترغیب میکرد؛ بسیاری از افراد هستند که وقتی وارد فضای فکری غرب میشوند تلاش می کنند تا مسائلی را بیان کنند که برخی افراد از آن خوششان بیاید ولی امام دقیقا مسائل شرعی را در فرانسه رعایت میکردند و معتقد بودند باید همه مقررات دولت فرانسه رعایت شود و با هر مسئله ضدشرعی در بیتشان مخالفت میکردند.
محتشمی پور عنوان کرد: برخی دانشجویان دختر در کشورهای غربی نزد امام آمدند و گفتند که ما نمی توانیم در این کشورها حجاب را رعایت کنیم و اگر این کار را بکنیم با مشکلات فراوان روبرو می شویم؛ آیا می توانیم رعایت نکنیم که امام فرمود اگر حرکتی مفسده نداشه باشد جایز است و دست دادن و ... حرام است.
وی افزود: خیلیها باور نمیکردند امام حکومت تشکیل بدهد ولی خودش وارد قم شود و پست اجرایی قبول نکند، حتی بحث ولایت فقیه نیز در پیشنویس قانون اساسی مورد تایید امام نبود که بعدا در خبرگان افزوده شد. امام در قم دفتر سادهای داشتند و نه حکومت و دولتی برای خود ولی دولت موقت ضعیف، پرمدعا و بیچاره که حداقل های مدیریت کشور را نمی توانست داشته باشد ده باری در مدت کوتاه اقامت امام در قم، استعفا دادند.