مهران رجبی، بازیگر سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره جایگاه موضوعات دینی و ملی در برنامههای نوروزی سیما گفت: هر ساله در ایام نوروز شبکههای مختلف سیما با تولید برنامههای متنوع سعی دارند برای مردم فضایی شاد ایجاد کنند. این رویکرد نیز در جای خود پسندیده است، چون خوشرویی و شاد بودن توصیهای است که بارها در احادیث به آن سفارش شده است. برای مثال همیشه در روایات آمده که رسولالله(ص) فردی خوشرو بود که به روی همه لبخند میزد. برای همین ضروریست که این صفت حسنه بین تمام مسلمانان رایج باشد.
وی افزود: درباره برنامههای نوروزی میتوان یک نکته بسیار مهم را مد نظر قرار داد. آنهم اینکه دارا بودن شرط سرگرمی برای تولیدات نوروزی سیما هیچ منافاتی با تبلیغ آموزههای دینی و اسلامی ندارد. برای مثال به برنامهای اشاره میکنم که تا چندی پیش با اجرای من روی آنتن میرفت و توانسته بود علاوه بر جذب مخاطب مروج فرهنگ ایرانی نیز باشد. «میهمان ما باشید» عنوان برنامه مورد نظر بود که به عقیده من میتوانست در ایام عید نیز ادامه پیدا کند.
این بازیگر ادامه داد: در «میهمان ما باشید» مسابقه آشپزی بهانهای است تا در آن به فرهنگ جای جای ایران توجه شود. برای مثال وقتی ما در برنامه خود به خانه یک خانواده آذری میرفتیم، تنها با غذای آن اقلیم آشنا نمیشدیم، بلکه با فرهنگ گویشی، پوشش و اعتقادی آن سرزمین نیز آشنا میشدیم. این قبیل برنامهها میتواند در قالبهای دیگر نیز ساخته شود به شرطی سیاستی که برای تولید آن در نظر گرفته میشود ترویج فرهنگ مصرفگرایی نباشد.
رجبی درباره فیلمهای نوروزی در شبکههای مختلف سیما چنین توضیح داد: اگر نظر اجمالی به فیلمهای نوروزی سیما داشته باشیم متوجه خواهیم شد که اکثر تولیدات خارجی به ویژه هالیوودی هستند. این اتفاق به خودی خود امری ناپسند نیست، چون با هدف سرگرمی انجام میشود، اما وقتی کلیت آثار به این سمت متمایل میشود، دیگر کارکرد سرگرمی آن کمرنگ شده و به نوعی شکل تبلیغی فرهنگ غربی را به خود میگیرد. با این توضیح بهترین پیشنهاد این است تا سینما حداقل نیمی از فیلمهای سینمایی مد نظر خود را به فیلم ایرانی اختصاص دهد.
بازیگر فیلم «زیر نور ماه» تأکید کرد: پخش فیلمهای ایرانی از تلویریون چند دست آورد مهم دارد که تنها به دو نمونه آن اشاره میکنم. وقتی تلویزون فیلمهای ایرانی خریداری میکند به نوعی به اقتصاد سینما کمک کرد و باعث میشود رونق به سینما تزریق شود. مطلب دیگر این که در فیلمهای ایرانی فرهنگ داخلی تیلیغ میشود، حتی کارهای طنزی که برخیها آن را گیشهای مینامند دستآورد فرهنگیشان از آثار خارجی بیشتر است.
رجبی درباره سریالهای نوروزی گفت: مشخص است که اصلیترین گزینه برای مجموعههای نوروزی آثار طنز هستند، ولی میتوان در کنار این تولیدات با نمایش سریالی خوب در حوزه کارهای دینی مروج اخلاقیات اسلامی بود. این اتفاق هم در شرایطی رخ خواهد داد که کار مورد نظر کیفیت بالا داشته باشد. برای مثال سریالی چون «پردهنشین» در ظاهر کاری دینی است، ولی در جذب مخاطب هم سریال بسیار موفق بود. برای همین اگر چنین کاری در نوروز روی آنتن رود مسلماً در جذب تماشاگر موفق خواهد بود.
وی در پاسخ به این پرسش که در حوزه برنامهسازی کودک چه اتفاقاتی را باید رقم زد؟ گفت: هر آنچه درباره ارزشهای اخلاقی در تولیدات نمایشی و غیر نمایشی سخن گفتم با درجه بسیار شدیدتری در حوزه کودک معنا پیدا میکند، چون کار در این عرصه بسیار حساس است. در حقیقت حوزه کودک به نوعی سلیقه آینده سینما و تلویزیون را رقم میزند. برای همین اگر بتوانیم از کودکی تماشاگر را با الگوها و قهرمانان ایرانی آشنا کنیم در بزرگسالی نیز میتوانم مفاهیم مد نظر خود را به وی منتقل کنیم، وگرنه کودکی که از بچگی با بتمن یا مرد عنکبوتی بزرگ شود در بزرگسالی دل به کارهای دفاع مقدسی نخواهد داد.
این بازیگر در انتها تصریح کرد: یک توصیه به عنوان فردی که سالهاست در حوزه فرهنگ کار میکند، دارم که اگر به آن توجه شود نتیجه بدی حاصل نخواهد شد. در ایام نوروز که خانوادهها عموماً دور هم جمع هستند و با هم برنامههای تلویزیون را مشاهده میکنند، آثاری پخش شود که در آن به روی خانواده تأکید ویژه شود، چون خانواده ایرانی محلی است که در آن ارزشهای ملی و دینی متبلور است، پس با کارهایی که به نمایش درمیآوریم در تحکیم آن سهیم شویم. این توصیه به شکل جدیتر در فیلمها و سریالها باید مدنظر قرار گیرد.
انتهای پیام