به گزارش خبرنگار ایکنا، پژوهشگاه علوم و فناوریهای نوین زیستی ابن سینا وابسته به جهاد دانشگاهی در سالی که گذشت همچنان فعالیتهای خود را در حوزه باروری و ناباروی متمرکز کرد. ضمن اینکه به صورت ماهیانه و گاه هفتگی کنفرانس علمی متفاوتی در جهت گسترش علم باروری و علوم زیستی برگزار کرد.
این پژوهشگاه در سال ۹۶ که با تغییر سرپرست خود مواجه بود، همچنان یکی از فعالیتهای اصلی خود را در مسئله پیشگیری از سرطان و گسترش مراکز اصلاح ژنتیک دامهای اهلی گذاشت.
محمدرضا صادقی رئیس پژوهشگاه ابن سینا که در زمستان امسال به ریاست این مجموعه رسید در گفتوگو با ایکنا، گفت: عمده فعالیتهای این پژوهشگاه بر روی روشهای تشخیصی سرطان و پیشگیری از آن بود.
وی افزود: در این راستا ما فعالیتهای چشمگیری داشته و پس از آزمایشهای خود نتیجه آن را در اختیار وزارت بهداشت قرار گذاشتیم، این مسأله بسیار مهم است که این روشها و آزمایشها توسط وزارت بهداشت نیز به تایید برسد چرا که در صورت تأیید این مسئله گام بسیار بزرگی در ایران و جهان جهت پیشگیری از سرطان بوده و به نوعی میتوان آن را واکسن سرطان نامید.
صادقی ادامه داد: مسئله سرطان و پیشگیری از آن هنوز در مرحله تحقیقاتی قرار داشته و نیازمند کارهای بنیادین و آزمایشهای بیشتری بر روی حیوانات است لذا هنوز بسیار زود است که ما وارد فاز انسانی این موضوع شویم.
وی بیان کرد: هر انسانی با سلولهای سرطانی متولد میشود، اما سیستم بدن به گونهای است که رشد این سلولها با تأخیر اتفاق میافتد یا عمدتا متوقف میشود. هدف اصلی ما در تشخیص و پیشگیری از سرطان این است که مارکرها و شاخصهایی که از کودکی به همراه انسان بودهاند و در شرایط خاصی ممکن است تبدیل به بیماری سرطان شود تشخیص دهیم و به وسیله آن بتوانیم یک درمان هدفمند را به وسیله آنتی بادیهایی که برای از بین بردن این سلولهای سرطانی در نظر گرفتهایم انجام دهیم این روش هدفمند تارگت تراپی نام دارد.
این مدیر ارشد جهاد دانشگاهی یکی دیگر از دستاوردهای پژوهشگاه ابن سینا را در سال ۹۶ تاسیس بانک جامع جنین اهدایی و توسعه آن خواند و تأکید کرد: تاسیس این بانک بسیار مهم است چرا که موجب میشود واسطههایی که پیش از این از مردم سوء استفاده کرده و جنین را از خانواده به خانوادهای دیگر میرساندند و در این بین به سود هنگفت مالی می رساندند حذف کرده و یک روال قانونمند را به این کار بدهد دست آنان قطع شده و کارها روال قانونی دارد به خود بگیرند و دست این واسطهها کوتاه شود.
رئیس کلینیک درمان ناباروی ابن سینا افزود: کلینیک اهدای مرکز درمان ناباروری ابن سینا، بانک جنین اهدایی را مطابق با آخرین پروتکلهای جهانی، برای ارتقای کیفیت و تسریع روند اهدای جنین ایجاد کرده است. ضمن اینکه اهداکنندگان و دریافت کنندگان بر مبنای قانون و مقررات مصوب وزارت بهداشت به کار اهدای جنین میپردازند.
وی ادامه داد: داشتن سلامت متعارف از نظر بیماریهای داخلی، روانی، عفونی، ژنتیک، زنان و ارولوژی و نیز، احراز صلاحیت اخلاقی، از جمله شاخصهای اصلی انتخاب اهداکنندگان و دریافتکنندگان است. همچنین، مسائل حقوقی در ابتدا به دقت بررسی میشوند و رعایت دقیق و کامل محرمانگی روند اهدا و ناشناس ماندن اهداکننده و دریافت کننده، از اصول مهم این بانک است.
صادقی یادآور شد: سعی شده است تا جنینها حداکثر شباهت ظاهری را به زوجین دریافت کننده داشته باشند
رئیس پژوهشگاه ابن سینا تأکید کرد: این مرکز نزدیک به دو دهه است که خدمات درمان ناباروری به روش لقاح برون تنی (IVF) را به هموطنان ارائه میکند و خوشبختانه به دلیل نرخ بالای موفقیت درمان در این مرکز، بسیاری از زوجها صاحب فرزند میشوند و تعدادی جنین فریز شده از روند درمان ایشان در مرکز باقی میماند؛ بنابراین در نخستین گام برای ایجاد این بانک، زوجهای دارای جنین فریز شده که حداقل یک فرزند سالم داشتند، برای گفت وگو درباره اهدای جنینهای باقیماندهشان به مرکز دعوت شدند.
وی با اشاره به راهاندازی فنآوری تعیین HLA جنین پیش از لانه گزینی برای نخستین بار در کشور گفت: این روش با هدف درمان بیماریهای ناشی از اختلالات کروموزومها و بیماریهای تک ژنی انجام شد و در پی آن چندین زوج سالم چندین نوزاد سالم در این مرکز به دنیا آمدند.
صادقی افزود: در حال حاضر با ترکیب سه روش PGD، HLA و NGS است که از طریق آن بیماریها را پیش از تشکیل جنین و انتقال آن به رحم مادر را تشخیص میدهیم، این مسأله از نگاه فناوری بسیار قابل توجه است که بتوانیم با دقت بالا قبل از لانهگزینی از طریق تک سلول این کار را انجام دهیم.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی، پزشکی فردمحور راه آینده پزشکی دانست و گفت: پزشکی فرد محور، پزشکی شخصی یا پزشکی فردی، عبارت است از اطلاع دقیق از وضعیت ژنتیکی و ژنومیکی فرد و استفاده از آن در بررسی پیشگیری و درمان بیماریها در فرد مورد نظر، مثلا در بررسی سرطان مبتنی بر پزشکی فرد محور، با اطلاع دقیق از ژنوتیپ فرد مورد نظر و نیز ژنوتیپ بافتهای سالم و تومورها میتوان به صورت هدفمند و دقیق به بررسی پیشگیری، درمان و تعیین پیش آگهی و یا تشخیص عود بیماری پرداخت. در این نوع رویکرد، درمان و اقدامات رهگیری بیماری به صورت اختصاصی برای هر فرد طراحی میشود.
وی اظهار کرد: در این راستا ما طرح ام جی اس را به وجود آوردیم و مقدمات آن را فراهم کردیم، و به زودی آن در کلینیکهای خود آغاز میکنیم.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا یکی دیگر از دستاوردهای این سازمان در سال ۹۶ را توسعه اصلاح ژنتیکی نژادهای دامی دانست و گفت: در این حوزه ما بر اساس نیازی که کشور دارد عمل کرده و خوشبختانه توانستیم بسیاری از نیازهای کشور را مرتفع کنیم.
صادقی عدم متمرکز سازی مجموعه سخت افزاری ابن سینا را اقدامی دانست که این پژوهشگاه در سال ۹۶ نتوانست آن را به خوبی پیش ببرد و گفت: یکی از کارهایی که ما بسیار دوست داشتیم در این یک سال انجام دهیم، اما متأسفانه بهدلیل مختلفی از امکان آن باز ماندیم ایجاد زیرساختها و امکانات برای تمرکز مکانی تمامی فعالیتهای پژوهشگاه ابن سینا در یک مکان واحد بود اگرچه ما زمینی را برای آن در نظر گرفتیم متأسفانه در سال ۹۶ موفق به انجام این کار نشدیم و امیدواریم در سال ۹۷ این کار را انجام دهیم.
انتهای پیام