به گزارش خبرنگار ایکنا؛ افتتاحیه هفته هنر انقلاب همزمان با بزرگداشت سالگرد شهادت سیدمرتضی آوینی ساعتی پیش با معرفی برگزیدگان برگزار شد و این هفته تا 26 فروردین ادامه دارد.
محسن مومنیشریف، رئیس حوزه هنری در این مراسم عنوان کرد: در آستانه 40 سالگی انقلاب اسلامی هستیم. برای اینکه بدانیم هنر در جمهوری اسلامی تا چه میزان مهم بوده است، باید گفت که این نهاد توسط گروهی از هنرمندان و پس از شورای عالی انقلاب فرهنگی در همان سالهای نخست انقلاب تاسیس شد. در آن زمان فقط شورای عالی انقلاب فرهنگی که پیش از پیروزی انقلاب تاسیس شده بود، وجود داشت. حوزه هنری نخستین نهاد پس از پیروزی انقلاب بود که تاسیس شد و ابتدا با نام حوزه اندیشه و هنر اسلامی به فعالیت پرداخت و سپس نامش به آنچه امروز است تغییر یافت.
وی گفت: از منظر امام خمینی، هنر، دمیدن روح تعهد در انسانها بود. انسان باید بداند که چه مسئولیتی برعهده دارد. انسان هنگامی انسان میشود که بداند در قبال طبیعت، خداوند و مردم چه مسئولیتی برعهده دارد. اکنون با هنری در جهان روبرو هستیم که به دنبال ایجاد غفلت در انسانهاست و اینکه میخواهد انسان را از انسانیت خود دور کند. وظیفه هنرمند متعهد بسیار سنگین است.
مومنیشریف ادامه داد: آوینی ویژگیهای بسیاری داشت از جمله اینکه تجربه خوبی داشت. وی عالم روشنفکری را دیده بود و نسبت به ارزشها و فرهنگ غرب اطلاعات کامل داشت. مجله سوره در اواخر عمر آوینی ایجاد شد. آوینی اهل نظر بود و سرمقاله و کتابهای او نشانگر تفکرات اوست.
وی اظهار کرد: آوینی با فرهنگ و تمدن اسلامی آشنا بود. همچنین عرفان اسلامی و گونههای هنری و ادبیات را میشناخت و در موسیقی و نقاشی سررشته داشت. آوینی نشان داد که به دنبال هنر متعهد است. وظیفه ما در قبال مسائل بینالملل و داخلی امر به معروف و نهی از منکر است.
مومنیشریف با بیان این مطلب افزود: عالمان در زبان امیرالمومنین (ع) کسانی هستند که میاندیشند و اهل تفکر هستند. در هفته هنر انقلاب این فرصت وجود دارد که آسیبها، دستاوردها و چشماندازها را ببینیم. در یکشنبه آینده، چهره برتر هنر انقلاب اسلامی را معرفی می کنیم. هنرمندان حوزه هنری امسال موفق شدند که در 70 ـ 80 رشته رتبه کسب کنند که این موضوع حائز اهمیت است.
وی همچنین درباره هدایتالله بهبودی که در این مراسم از وی تجلیل شد، گفت: انتشار کتاب شرح اسم، جایگاه او را مشخص کرد. وی در نوشتن و سخن گفتن شبیه ندارد. قدرت قلمش در توصیفات کوتاه پدیدار است. کتابی درباره امام نوشته است که به زودی منتشر میشود. وی در عرصه تاریخ بسیار دقیق است.
مومنی اظهار کرد: در اوایل دهه 70 که کمتر کسی وارد عرصه رمان انقلاب میشد، وی به تشویق نویسندگان پرداخت و نویسندگان با حمایت وی توانستند در عرصه ترجمه آثارشان در شرایط ایجاد شده گام بردارند. وی در عرصه تاریخ معاصر و شفاهی زحمات بسیاری کشیده است.
منیژه آرمین، دبیر جشنواره داستان انقلاب نیز در این مراسم عنوان کرد: آوینی با شهادتش بر هنر متعهد امضا گذاشت. وی تعریف جامع و کاملی از رمان ارائه کرده است. داستان انقلاب در ابعاد فردی و اجتماعی تحول ایجاد میکند و دریای ژرفی از ناشناختهها در خود دارد. دینی و آسمانی بودن در دل داستان انقلاب جای دارد.
وی افزود: هنر امری آسمانی است چون به کمال و جمال میپردازد. عدهای به دنبال هنرهای فاقد این دو جنبه هستند که کمالگرایی در آن جایی ندارد. این رویکرد در معنای لغوی هنر نیز نمیگنجد. داستان انقلاب انسان را از درون و بیرون متحول میکند. وجه حماسی داستان انقلاب به پیش از اسلام باز میگردد.
آرمین به داستانهای حماسی مانند آرش کمانگیر و کاوه آهنگر اشاره کرد و گفت: موتور محرکه داستانهایی چون ادیسه، شهوت و قدرت است و شخصیت داستانهای آنها خدایان هستند. در داستان انقلاب، جهاد و شهادت جای گرفته است. عاشورا در حماسهها و حماسه مردمی ریشه دارد. داستان انقلاب چنین پسزمینهای دارد.
وی ادامه داد: این جشنواره با نام امیرحسین فردی پیوند خورده است. داستان انقلاب توسط وی و از مسجد، جایی که انقلاب آغاز شد، شروع شد. البته به داستان انقلاب توجه شایانی نشده است. سال گذشته همراه با فاضل نظری ایدهآلهایی را مطرح کردیم که به آنها جامه عمل پوشانده نشد. بزرگترین دلخوشی ما وجود داستانهای خوب در این دوره بود. حرکت خوبی آغاز شد. داستان انقلاب چاپ شد و این رویکرد خوبی بود.
آرمین تاکید کرد: داستان انقلاب باید دبیرخانه دائمی داشته باشد و مستقل عمل کند. در این راستا لازم است که به داستان نوجوان هم توجه شود. داستان کوتاه نیاز به بررسی دارد. در این دوره از شعار به سمت شعور و از سطح به عمق حرکت کردیم. شخصیتپردازی قوی، زاویههای دید جدید و تغییر معنادار از ویژگیهای آثار این دوره نسبت به سال گذشته بود.
مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری نیز در تجلیل از هدایتالله بهبودی عنوان کرد: هر جا از وی تجلیل و تقدیر کردم، او نوشتههای من را خط زد. از اینکه مرجعیت ادبیات انقلاب و جنگ در حوزه هنری است، خوشحال هستم. درست 30 سال است که در اینجا فعالیت میکنیم و تنها دلخوشی ما جوانانی هستند که عقبه ادبیات انقلاب و جنگ به شمار میآیند.
هدایتالله بهبودی نیز گفت: من چارهای جز اندیشیدن و آفریدن ندارم.
یادآور میشود، در این مراسم از هدایتالله بهبودی تجلیل شد.
انتهای پیام