کد خبر: 3704664
تاریخ انتشار : ۲۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۷
آیت‌الله العظمی جوادی آملی:

جامعه عاقل، آزاد است/ گرفتاران تجربه حسی دست‌شان از شفاعت کوتاه است

گروه حوزه‌های علمیه ــ مفسر قرآن کریم با بیان اینکه جامعه عاقل آزاد است، گفت: اگر عقل معذور شد، گمان به جای علم و هوس به جای عدل می‌نشیند، لذا پیامبر(ص) آمد و عقل را به جای وهم و عدل را به جای گرایشات هواپرستانه نشاند.

جامعه عاقل، آزاد است

به گزارش ایکنا؛ آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی 21 فروردین ماه در درس تفسیر خود گفت: انتقاد در برابر مسئولان کشور حداقل آزادی است؛ خداوند به انسان سرمایه عقل داد تا خدا را زیر سؤال ببرد و از او احتجاج و طلب کند؛ به همین دلیل خداوند انبیاء و حجت الهی را به همه مناطق عالم فرستاد تا حجت بر همه تمام شود و کسی عذری به درگاه او نداشته باشد.

آیت‌الله جوادی آملی بیان کرد: مردم ممکن است از خدا بپرسند ما که از بعد مرگ خبری نداشتیم ولی ای خدا تو که خبر داشتی چرا پیامبر(ص) نفرستادی تا وضعیت دنیای دیگر را برای ما بیان کند؛ بنابراین جامعه وقتی آزاد است که عاقل باشد.

این مفسر قرآن با بیان اینکه خدا و پیامبر(ص) و امام(ع) و معجزه را عقل، ثابت می‌کند، عنوان کرد: اگر عقل معذور شد وهم و گمان جای عقل و علم و هوس به جای عدل می‌نشیند؛ لذا پیامبر(ص) آمد و عقل را به جای وهم و عدل را به جای گرایشات هواپرستانه نشاند.

این مرجع تقلید تصریح کرد: خیال و گمان، میل حاکم بر نظام جاهلی است ولی اسلام، علم را به جای گمان و عدل را به جای هوس نشاند که این تعلیم کتاب و حکمت است و تا نفس می‌کشیم باید علم کسب کنیم و تزکیه داشته باشیم.

این مفسر قرآن اظهار کرد: عقل خیلی چیزها را می‌فهمد و می‌تواند در برابر خداوند هم احتجاج کند ولی همین عقل خیلی چیزها را هم نمی‌فهمد؛ لذا انبیاء به عنوان رهبران انقلابی آمدند تا کتاب و حکمت را تعلیم  دهند و دفائن عقول را شکوفا کنند.

وی افزود: محتاج اگر از محتاج چیزی بخواهد سفاهت است؛ معصوم برای این حرف، استدلال کرده است که خداوند اگر به کسی چیزی داده است همان خدا به تو که فقیری از او نزدیکتر است و با این حال طلب از دیگری آیا جهالت نیست؟.

این مفسر با بیان اینکه خدا ابتدا عقل سپس تعلیم و تزکیه داد و بعد از آن دستور آمد و بگیر و ببند در کار است اظهار کرد: در تعبیر قرآنی «أَلَمْ یَعْلَم بِأَنَّ اللَّهَ یَرَى» سخن از حیاست و نه از بگیر و ببند و اولین حرف الهی نیز، حیاست که نشانه حکمت اوست.

وی بیان کرد: برخی جهان‌بینی شانسی دارند در حالی که نظم علمی در عالم وجود دارد؛ افراد معتقد به شانس یک لحظه هم نمی‌توانند زندگی کنند؛ زیرا روی شانس ممکن است مریض شود و بمیرد و هیچ برنامه‌ای نمی‌تواند برای خود داشته باشد؛ در حالی که ممکن نیست کسی بدون سبب، کاری انجام دهد؛ به همین دلیل گرفتاران تجربه حسی دست‌شان از شفاعت و توسل کوتاه است ولی کسی که عقلی است، هم توسل و شفا را می‌پذیرد و هم تجربه را.

آیت‌الله جوادی آملی اظهار کرد: خدا کسی است که همه هویت ما حدوثا و بقاء وابسته به او است و اثبات خدا در عالم برای ما هم این فایده را دارد که فقط دل به او ببندیم چون او همیشه هست و خواهد بود و دیگران همانند خورشید و ماه افول می‌کنند.

انتهای پیام 

captcha