به گزارش ایکنا؛ بر اساس آنچه تا کنون در خصوص اتفاقی که در یکی از مدارس تهران رخ داده، منتشر شده است؛ بر اساس قانون نه تجاوز تعریف میشود و نه تعرض! یعنی در اصل با کمال تأسف باید گفت برای آنچه رخ داده ماده قانونی قوی نداریم که بتوان فرد را مجرم دانست.
نشان دادن تصاویر قبیح به کودکان و آزار روحی و نه جسمی کودکان یا اقدامات مشابه آن هنوز در کشور جرم محسوب نمیشود و ما با یک خلاء قانونی بزرگ در این زمینه مواجه هستیم. بر همین اساس هم هست که «رئیس کل دادگستری استان تهران از تعیین قضات ویژه برای این پرونده در هر یک از مراحل رسیدگی خبر داده و اعلام کرده است: این قضات برای آن تعیین شدند تا با رعایت دقت، زوایای این پرونده را روشن کنند و متناسب با اقداماتی که متوجه متهم است، تصمیمات قضایی را اتخاذ کنند».
اما آنچه جای خرسندی دارد این است که بالاخره در «لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان» این خلاء قانونی مورد توجه قرار و مطرح شده است و بندهایی از این لایحه به صورت واضح به برخی از جرمهایی که در گذشته موضوعیت نداشته اما با تحولات و تغییرات ایجاد شده در جامعه اکنون رخ میدهد، اشاره شده است.
اما متأسفانه این لایحه هنوز توسط مجلس به تصویب نرسیده و جنبه قانونی نیافته است بنابراین بر اساس آن این متهم را نمیتوان مجرم اعلام کرد.
آنچه در قوانین وجود دارد این است: «نشاندادن فیلمهای مستهجن بهعنوان اشاعه فحشا» مطرح شده و تبصره ذیل ماد 697 قانون مجازات اسلامی به صورت مختصر به این موضوع پرداخته است.
بر اساس آنچه در متن لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان به عنوان «ماده ۱. اصطلاحات به کار رفته در این قانون به شرح زیر تعریف میشود» به موارد و اصلاحات بسیار قابل توجهی اشاره شده که تصویب و اجرای آنها به عنوان قانون میتواند تأثیر قابل توجهی در روشن شدن جرایم مربوط به کودکان و مجازاتهای این جرایم داشته باشد. یعنی حتی از منظر تعریف واژهها و جرم ما با مشکل قانونی مواجه بودیم که باید زودتر با تصویب لایحه حمایت از کودکان رفع شود.
در بخشی از این اصلاحات آمده است:
« پ) بیتوجهی و سهل انگاری: کوتاهی در انجام تکالیفی از قبیل تأمین نیازهای اساسی و ضروری طفل و نوجوان یا وظایف مربوط به حضانت، قیمومت، وصایت، سرپرستی، تربیت، نظارت یا مراقبت از آنان توسط والدین، اولیاء یا سرپرست قانونی یا هر شخصی که مکلف به آن است.
ت) سوء رفتار: هرگونه فعل یا ترک فعل عمدی که سلامت جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی طفل و نوجوان را در معرض خطر و آسیب قرار دهد؛ از قبیل ضرب وجرح، محبوس کردن، سوء استفاده جنسی، توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان یا قرار دادن او در شرایط سخت و غیرمتعارف و یا خودداری از کمک به وی.
چ) فحشاء: هرگونه به کارگیری و یا وادار کردن طفل و نوجوان در فعالیتهای جنسی برای خود یا دیگری.
ح) مبتذل: هرگونه محتوا یا تصویری که دارای صحنه یا صور قبیحه باشد.
خ) مستهجن: هرگونه محتوا یا تصویری که به صورت واقعی یا غیرواقعی بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد - آمیزش- عمل یا اندام جنسی انسان است.
د) هرزه نگاری: تهیه و تولید هر اثری که محتوای آن بیانگر جذابیت جنسی طفل یا نوجوان مانند برهنگی، آمیزش، عمل یا اندام جنسی باشد.
ذ) خطر شدید و قریب الوقوع: وضعیتی که حیات یا سلامت جسمی یا روانی طفل و نوجوان به شدت تهدید و در معرض آسیب قرار گیرد، به نحوی که مداخله فوری و چاره جویی را ایجاب نماید.
آنچه اکنون در این مدرسه رخ داده در بستر تحولات تکنولوژیکی بوده که در گذشته امکان انجام آن وجود نداشته است بر این اساس قانون ویژهای هم برای آن تدوین نشده است. بنابراین قانونگذار باید در به روز رسانی قوانین این مسئله مهم را مد نظر قرار دهد که جرمها و بزههای جدیدی که قبلاً وجود نداشته پدید آمدهاند که باید با هوشمندی در تدوین قوانین جلوی هرگونه آسیب و سوء استفاده از کودکان گرفته شود.
و در نهایت باید عاجزانه از مجلس خواست که هر چه زودتر لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان را تصویب کند.
انتهای پیام