به گزارش ایکنا؛ بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم پس از دو هفته فعالیت در حالی به کار خود پایان داد که روز پایانی آن، شاهد حضور پرشور بازدیدکنندگان و علاقهمندان از سنین مختلف و سلایق گوناگون بود و خرید محصولات در بخش «صنایع دستی» و «ناشران» با رونقی بیشتر از روزهای قبل در تا ساعات پایانی ادامه یافت؛ خبرنگار ایکنا برای تهیه گزارش از حال و هوای روز پایانی نمایشگاه به میان مردم رفت و البته در این میان از برخوردهای پلیسی عوامل نمایشگاه نیز بی بهره نماند.
ضرورت حضور هدفدار و آگاهانه مخاطبان در نمایشگاه
نمایشگاه قرآن کریم در کنار تمام نقاط قوت و زحمات ارزشمندی که برای توسعه فرهنگ قرآنی متحمل شده است، باید بتواند با استفاده از ظرفیتهای قرآنی خود و بهرهگیری از همفکری با نهادهای مذهبی و مردمی همچون مساجد و نهادهای آموزشی مانند مدارس و دانشگاهها، خیل جوانان مشتاق به حضور در فعالیتهای جمعی را به خود جذب کند و با تعریف کارگروهی خلاقانه در محیط نمایشگاه یا ارائه محتوای درخور، آنان را به حضوری جریانساز و رشد دهنده در این فضای معنوی درگیر کند. همچنین انتظار میرود تبلیغات نمایشگاه قرآن که در سالهای اخیر در رسانه ملی به خوبی دنبال میشود، دقیقتر و مؤثرتر توسعه یابد و واحدهای فرهنگی سازمانها و نهادهای دولتی نیز ظرفیت و محصولات نمایشگاه قرآن را به کارکنان و اعضای خود معرفی کنند؛ با این مدل سازی میتوان حضور بخشهای مختلف جامعه به ویژه جوانان را به شکلی هدفدار، آگاهانه و تأثیرگذار در نمایشگاه شاهد باشیم.
شاید حضور پرشور مردم از سنین و سلایق مختلف در نمایشگاه قرآن کریم به ویژه در روز پایانی آن، این تحلیل را در اذهان تداعی کند که سیاستگذاریهای قرآنی برای نمایشگاه بیست و ششم توانسته است قشر دانشآموز، دانشجو، کارمند، کارگر، فعالان قرآنی، فعالان مسجدی و ... را به گونهای متوازن و هدفدار در نمایشگاه مشارکت دهد، این سؤال را با مردم در میان گذاشتیم. تعداد زیادی از بازدیدکنندگان که همراه خانواده خود به نمایشگاه آمده بودند، به خبرنگار ایکنا ابراز داشتند که از خانوادههای مذهبی و پیگیر قرآن هستند و در سالهای گذشته نیز نمایشگاه قرآن را دنبال میکردهاند. البته روزهای گذشته در بخش دانشگاهی، بعضی دانشجویان بازدیدکننده از نمایشگاه در قالب تور دانشگاهی دانشگاه آزاد به نمایشگاه، آمده و بعضی مساجد نیز به شکل خودجوش، فعالان جوان فرهنگی خود را به این مکان فرستاده بودند.
یکی از بازدیدکنندگان نمایشگاه که به همراه دوستان خود و با سلیقه ظاهری متفاوت در بخش صنایع دستی مشغول خرید محصولات بود به خبرنگار ایکنا گفت: یکی از دوستان من از کارگزاران نمایشگاه قرآن است و ما برای دیدن او به این مکان آمدیم، بخش صنایع دستی و هنرهای قرآنی برای ما جذابیت داشت، تصمیم گرفتیم چند تابلو و تصویر هنری خریداری کنیم و برنامه بازدید از بخشهای دیگر بازدید نمایشگاه نداریم.
در خلال این گفتوگوها یکی از بازدیدکنندگان نکتهای حائز اهمیت را بازگو کرد و درباره استقبال مردم از نمایشگاه قرآن کریم گفت: مردم تهران در روزهایی که به علت شرایط ایام ماه مبارک رمضان یا ضعف دستگاههای فرهنگی عمومی، هیچ فستیوال یا سرگرمی خاصی در شهر مشاهده نمیکنند، از حضور یک نمایشگاه با محتوای فرهنگی در قلب شهر تهران خبردار میشوند. طبیعی است که با سهولت ارتباطی موجود به مصلی تهران که به واسطه مترو و بی آر تی ایجاد شده است، مردم تمایل داشته باشند وقت خالی خود را به حضور در یک فستیوال فرهنگی و قرآنی که اصلاً شاید ندانند دقیقاً محتوای آن چیست، اختصاص بدهند و ساعاتی را در حوالی افطار به گشت و گذار در مصلی تهران بگذرانند.
یادآور میشود ارزیابان نمایشگاه قرآن کریم در طول برگزاری این رویداد بزرگ قرآنی از بعضی بازدیدکنندگان نظرخواهی میکردند و با مطرح ساختن سؤالاتی درباره انگیزه حضور و دستاورد آن، ارزیابی را مکتوب میکردند، امید است این ارزیابیها در کنار همفکریها و نقد و بررسیها به حضور فعالتر و مؤثرتر همه بخشهای جامعه به خصوص جوانان در نمایشگاه قرآن منجر شود.
ایدههایی خلاقانه در صنایع دستی و هنرهای قرآنی
بخش صنایع دستی نمایشگاه اگر چه در روزهای آغازین نمایشگاه نتوانسته بود خود را به مخاطبان این نمایشگاه معرفی کند اما با گذشت چند روز و به خصوص در روزهای پایانی، جای خود را در نمایشگاه به عنوان یک بخش فعال و در بعضی موارد، خلاق معرفی کند. آنگونه که بازدیدکنندگان معتقد بودند، قیمت محصولات ارائه شده در این بخش مطلوب و منطقی و در بعضی موارد ارزانتر از موارد مشابه در بیرون نمایشگاه بوده است.
بازدیدکنندگان روز پایانی نمایشگاه قرآن در حالی از به بخش صنایع دستی و هنرهای قرآنی سرک میکشیدند که دست خالی از آن باز نمیگشتند و چند اثر خریداری کرده بودند.
مجیدی، مسئول غرفه «تابلو باور» که با ایدهای ساده اما جذاب در بخش صنایع دستی فعالیت میکرد به خبرنگار ایکنا گفت: در این غرفه، آیات قرآنی را همراه ترجمه و تصویرگری جذاب با بهرهگیری از جنبههای روانشناسی ارائه میدهیم، استقبال مردم در روزهای نمایشگاه از این غرفه پرتعداد بوده است و فکر میکنم صنایع دستی قرآنی نسبت به سال گذشته افزایش مخاطب داشته است. اما بهتر است مسئولان در تبلیغات خوبی که برای نمایشگاه انجام دادهاند و بخشهای نمایشگاه را معرفی کرده اند، به طور جزئیتر نیز از فعالیتهای هنری و صنایع دستی اطلاعرسانی میکردند.
وضعیت نشر کتابهای پژوهشی قرآنی در نمایشگاه
در حالی که روزهای گذشته، بخش ناشران نمایشگاه کم فروغتر از سایر بخشها جلوه مینمود در روز پایانی خرید محصولات در این بخش از رونق بیشتری برخوردار بود. یکی از نکات قابل توجه در نمایشگاه قرآن این است که بازدیدکنندگان در بخشهای دانشگاهی با کتابها و رسالههای فاخر پژوهشی در زمینه قرآنی آشنا میشدند اما مثل همیشه قابل خریداری نبودند و غرفههای دانشگاهی نمایشگاه نیز در بخش ناشران، غرفهای برای فروش محصولات نداشتند.
حجتالاسلام دربانی، عضو دفتر یکی از مراجع معظم تقلید قم و از بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن به خبرنگار ایکنا گفت: از بخش ناشران، رضایت خوبی وجود دارد و مردم مثل هر سال مشغول خرید محصولات هستند اما این که چرا آثار فاخر پژوهشی و تحقیقات قرآنی در سطوح بالا، در بخش ناشران فعال نیست، نیاز به ریشهیابی دارد. به نظر میرسد گرانی کاغذ ناشران کشور ما را با مشکل مواجه کرده است و ناشران دانشگاهی این ریسک را نمیکنند که برای فعالیت در نمایشگاه، کتاب چاپ کنند. همچنین اقبال عمومی جامعه به جنبههای هنری در هر زمینهای به سایر جنبهها چربیده است و بد هم نیست، چون همه مردم نمیتوانند از مباحث علمی کتب قرآنی بهره ببرند و میتوانند به واسطه صنایع و هنرهای قرآنی هم با قرآن کریم مأنوس شوند.
همچنین لازم به ذکر است که در روز پایانی نمایشگاه، هیچ نشست تخصصی و برنامه جنبی علمی برگزار نشد، این مساله و نیز تعطیل شدن بخشی از نمایشگاه به مناسبت لیالی قدر، بر تمرکز بازدیدکنندگان نمایشگاه به بخشهایی همچون «صنایع قرآنی» و «ناشران» بی تأثیر نبوده است.
گزارش از مجتبی اصغری
انتهای پیام