میرطاهر موسوی، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران و عضو انجمن جامعهشناسی ایران، در گفتوگو با
ایکنا؛ شیوه برخورد و کنترل آسیبهای اجتماعی را مطرح و بیان کرد: اگر جامعه ایران را امروز که در انتهای دهه ۹۰ آن هستیم با جامعه ۳۰ سال قبل در نظر بگیریم، ارتقای بسیار خوبی در حوزه کودکان پیدا کرده است. امروز خوشبختانه توجه به کودکان در خانواده، به اوقات فراغت و تغذیه آنها ارتقا پیدا کرده است، اما با این حال بخش قابل توجهی از کودکان کشور محرومیتهای بسیاری دارند.
ریشه اصلی این موارد به وضعیت کلی اجتماعی ایران باز میگردد
موسوی با بیان اینکه کودکآزاری در ایران در موارد متعددی اتفاق میافتد که ریشه اصلی این موارد به وضعیت کلی اجتماعی ایران باز میگردد، تصریح کرد: جامعه ایران یک جامعه درگیر با آسیبهای مختلف و بسیاری است؛ وقتی معلمی را که سر کلاس درس برای آموزش بچهها میفرستید، خودش آسیبدیده است و ممکن است این معلم حتی یک آسیب علمی باشد؛ حتی ممکن است این معلم فقیر و یا بدهکار باشد و یا با دهها مشکل و ناراحتی به کلاس درس بیاید که همه این مشکلات و ناراحتی در کلاس درس آرامش کافی را از معلم خواهد گرفت و نتیجه آن عدم آموزش صحیح و بروز مشکلات دیگر میشود.
این استاد جامعهشناسی افزود: متاسفانه والدین بر اثر مشکلات و حجم فشار بالا، نمیتوانند آنها را مدیریت کنند و متاسفانه عکسالعمل و سرریز این حجم مشکلات و فشارها روی بچهها خالی میشود که یکی از مهمترین دلایل این اتفاق فقر فرهنگی و فقر اقتصادی همچون بیکاری و فشارهای روحی و روانی است.
انعکاس فقر فرهنگی و اقتصادی بر روی بچهها خشونت است
وی با بیان اینکه انعکاس فقر فرهنگی و اقتصادی بر روی بچهها خشونت است، اظهار کرد: امروز نابرابریها و فقر به این مسائل دامنزده و بخشی از آن هم سودجوییهایی است که از کودکان به عنوان کالای اقتصادی و ابزاری در این جهت میشود، این موارد تحت عنوان تکدیگری، فروشندگی و تحت عناوین مختلف نمایش داده میشود. طبیعی است که این نوع بهرهبرداری ابزاری و سودجویی و همچنین سوء استفاده از کودکان موجبات خشونت را فراهم میکند.
موسوی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر ارزیابی عملکرد دستگاههای مسئول در حوزه آموزشی، تربیتی و اقتصادی جامعه در حوزه کودکان هم به ایکنا، گفت: این سوال را باید از خودشان پرسید، اما قطعا اگر عملکرد خوبی داشتند شاهد چنین اتفاقات و نگرانیهایی در جامعه نبودیم. عملکرد واضح است و مجموعا همه باید بپذیریم که در این حوزه خوب اقدام نکردهایم.
عضو انجمن جامعهشناسی ایران ادامه داد: نمیتوانیم همدیگر را متهم کنیم در حالی که هیچکدام اقدام خوبی را انجام ندادهایم و معتقدم تمام مردم ایران باید این مسئولیت را بپذیرند که در حوزه مسئولیت اجتماعی کودکان ضعیف عمل کردهایم. همه مردم اعم از حکمرانان و نهادهای غیر دولتی، دانشگاههیان و حوزویان باید بپذیریم که در این حوزه ضعیف عمل کردهایم.
این استاد جامعه شناسی تصریح کرد: در این میان حوزههای دینی و دستگاههای متولی این امر هم به صورت جدی در حوزه کوکان سهم دارند. یکی اینکه نتوانستند تجویزات مناسب را در زمان مناسب ارائه دهند و یکی اینکه بعضا با تجویزات غلط و ناکارآمدی که طی چند دهه در موارد مختلف با تحکم اعمال کردند بازتاب آن وضعیت فعلی شده است.
گفتگو از وهاب خدابخشی
انتهای پیام