کد خبر: 3727816
تاریخ انتشار : ۱۵ تير ۱۳۹۷ - ۰۱:۰۰
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:

ارز مسافرتی زائران باید از بازار ثانویه تأمین شود

گروه اقتصاد ــ کبیری اظهار کرد: ارز مورد نیاز زائران حج و عتبات باید از بازار ثانویه و به نرخ آزاد تأمین شود؛ اگر این اتفاق رخ ندهد، فرصت رانت و سوءاستفاده برای عده‎ای فراهم می‎شود و به عنوان مثال، عده‎ای در قالب مسافرت، ارز دولتی را دریافت می‎کنند و شاید سفری هم اتفاق نیفتد.

به گزارش ایکنا، پس از بحران‎های پدید آمده در بازار ارز و تک‎نرخی شدن آن، ارز مسافرتی به صورت دولتی و با نرخ 4200 تومان ارائه می‎شود اما برخی از کارشناسان اقتصادی و همچنین مسئولان دولتی معتقدند با توجه به استطاعت حجاج و زوار، آنان باید ارز مورد نیاز خود را به صورت آزاد و با قیمت حدود 8 هزار تومانی تأمین کنند. در روزهای اخیر نیز با شکل‌گیری بازار ثانویه ارز توسط بانک مرکزی، شرایط برای تأمین نیاز زوار و حجاج از این بازار فراهم شده است.
سیدتقی کبیری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: همانگونه که مطلعید در تأمین ارز کالاها و نیازهای غیرضروری، در موارد اضطراری در هیچ‎جای دنیا برای غیر از کالاهای اساسی و مواد اولیه، ارزی را با نرخ دولتی تخصیص نمی‎دهند؛ هرچند که در بسیاری از کشورهای دنیا، چند نرخ ارز وجود ندارد.
نیازمند مدیریت مصارف ارزی هستیم
وی ادامه داد: الان در شرایطی هستیم که به دلیل کمبود منابع ارزی باید تقاضاهای ارزی را مدیریت کنیم. یکی از حوزه‎های مورد نیاز عرضه ارز، در زمینه ارز مسافرتی و همچنین زائران حج و عتبات است. در این زمینه در کمیسیون اقتصادی مطرح کردیم که دولت باید در کنار نرخ ارزی که ارائه می‎دهد، بازار ثانویه را هم تشکیل دهد تا برخی نیازها در آن بازار تأمین شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: برخی نیازها در جامعه وجود دارد که نمی‎توان آنها را نادیده گرفت. البته این سخن بدین معنا نیست که برای آن نیازها، ارز دولتی ارائه دهیم بلکه بهترین کار، تأمین ارز مسافرتی و به تبع آن ارز زوار و حجاج در قالب بازار ثانوی ارز است تا افرادی که نیازمند مسافرت یا زیارت هستند، ارز خود را از این بازار تأمین کنند.
ارز حجاج از بازار ثانویه تأمین شود
نماینده خوی و چایپاره در مجلس ادامه داد: اگر این اتفاق رخ ندهد، فرصت رانت و سوءاستفاده برای عده‎ای فراهم می‎شود و به عنوان مثال، عده‎ای در قالب سفر مسافرتی، ارز تخصیص یافته دولتی را دریافت می‎کنند و شاید سفری هم اتفاق نیفتد.
کبیری ادامه داد: حتی در زمینه ارز حجاج هم این بحث وجود دارد که گاهی آنان نیازمند ارز لازم برای مسائل واجب همانند تأمین قربانی هستند که باید مورد توجه قرار گیرد اما اگر این ارز، صرفا برای خرید باشد و ما هم می‎دانیم که عربستان این درآمدها را خرج کشتار مردم مظلوم یمن و سوریه و سایر مسلمانان منطقه می‎کند، طبیعتا ضرورت ندارد که ارزی به این موارد اختصاص یابد.

شکل‎گیری بازار ثانویه ارز ضروری بود

وی تأکید کرد: با این اوصاف به نظر می‎رسد که امروزه ارز 4200 تومانی به غیر از نیازهای اولیه و موادی که در بخش تولید به آنها نیاز داریم به هیچ وجه صحیح نیست؛ مخصوصا الان که در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم و باید مصارف و منابع ارزی ما مدیریت شود اما تأمین ارز در قالب بازار دوم ارز توسط مردم برای نیازهای غیرضروری منعی ندارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره مکانیزم قیمت‎گذاری ارز در بازار ثانویه گفت: قیمت‌گذاری در بازار ثانویه توسط خود بازار صورت می‎گیرد. ما در گذشته سه نرخ شامل مبادله‌ای، دولتی و آزاد داشتیم. نرخ آزاد را خود بازار با عرضه و تقاضا تعیین می‎‌کرد اما بعد از ماجرای تک‎نرخی شدن ارز و ممنوعیت دیگران از خرید و فروش ارز، متوجه شدیم که سیاست درستی در پیش گرفته نشده است سیاست درستی نبوده است؛ بنابراین ضرورت داشت بازار ثانویه شکل بگیرد؛ چراکه نمی‌توانیم برای عده‎ای از مردم محدودیت ایجاد کنیم لذا شکل‌گیری این بازار ضرورت داشت. البته دولت هم باید در مدیریت آن ورود پیدا کند تا این بازار ثانوی بدون حساب و کتاب نباشد.
انتهای پیام

captcha