به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آئین تجلیل از شایستگان تقدیر سیوچهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران عصر امروز یکم مردادماه با حضور محسن جوادی؛ معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی مهدویراد؛ دبیر علمی جایزه کتاب سال، نیکنام حسینیپور؛ مدیرعامل موسسه خانه کتاب و جمعی از اهالی فرهنگ و قلم در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.
جوادی در این مراسم گفت: امروز علاوه بر تجلیل از شایستگان تقدیر جایزه کتاب سال از سه چهره علمی کشور نیز تجلیل میشود؛ سیدمحمدامین قانعیراد در حوزه جامعهشناسی، محمد تقیخانی و حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی که در حوزه داوری جایزه کتاب سال همکاری و کمک خوبی را داشتهاند.
وی افزود: جوایز کتاب سال، باید سال گذشته اهدا میشود، اما به هر دلیلی با تأخیر همراه بود که نیازی به بیان این دلایل نیست، اما امیدوارم از سال آینده بدون تأخیر برگزار و جوایز اهدا شود.
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی مهدویراد در ادامه به موضوع تأخیر در اهدای جوایز اشاره کرد و گفت: این جایزه با اندکی تأخیر اهدا شد که چندان هم در اختیار ما نبود.
وی ادامه داد: در ادبیات قرآنی، خداوند سبحان ارزشها را به چندگونه بیان میکند، وقتی سخن از تقوا است از پرهیزکاران یاد میکند، اما وقتی از علم سخن میگوید؛ قدری متفاوت است، چرا که ارزش علم، ذاتی است و خداوند هشدار میدهد که علم ارزشی است که هر جا باشد، پیشبرنده است. به تعبیر بسیار تکاندهنده علی(ع)، علم سلطه است. آن کس که به آن دست پیدا میکند اگر ناهنجار هم از آن استفاده کند، سلطهای است که در جای نامناسب استفاده شده است.
مهدویراد با بیان اینکه جمع حاضر از جمله ویژگیهایشان یاری رساندن به دانش و دانشگستری است، گفت: متأسفانه نگاه کمی به تولید دانش وجود دارد و در واقع در برآیند دانش در جامعه، اندکی ناهنجاری وجود دارد که براساس ارزیابی کارشناسان کتاب، هر ساله از نظر کمی رشد وجود داریم، اما کیفیت گاهی با ناهنجاریهایی روبهرو است و باید فکری برای آن شود.
وی در ادامه عنوان کرد: امسال در کنار برگزاری آیین تجلیل از برگزیدگان سیوچهارمین جایزه کتاب سال از سه عالم و شخصیت ارزشمند نیز تجلیل میشود، یکی از آنان استاد قانعیراد است که عضو هیئت علمی کتاب سال بود. وی دانشمندی باریکبین و صریح، نقادی استواراندیش، مؤمن، انقلابی واقعی و صادق بود و ما از وی بهره میبردیم و سال گذشته با تن رنجور در جلسات حضور مییافت و دکتر تقیخانی نیز مصداق مشخص کثیر المعونه بود و آرام و بدون دغدغه و بدون ادعا بود.
مهدویراد با اشاره به شخصیت علمی و اجتماعی حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی بیان کرد: نمیدانم درباره این شخصیت چه بگویم. حقاً و انصافاً زبانی به پهنای فلک میخواهد تا وصف آن ملک بگوید. ایثار، اخلاص، معرفت، زهد، تقوا، بیریایی، با برنامه عمل کردن در زندگی، نظم داشتن و از یک کلمه هم نگذشتن از ویژگیهای وی بود. وی دردمند و حساس بود و این اواخر دردآلود و نگران حرف میزد. به علم و انقلاب به معنای واقعی معتقد بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی انتقادها نسبت به انتخاب کتاب سال، گفت: گاهی درباره اینکه فلان کتاب باید دیده میشده و دیده نشده، انتقادهایی بیان میشود، من ابداً این مباحث را رد نمیکنم و اگر غیر این باشد، نشان از خنگی و عدم فرهیختگی است و به همین دلیل از یک سال پیش از مؤسسات، مراکز علمی، عالمان، مترجمان و متخصصان و محققان برای ارسال آثار خودشان دعوت میکنیم. شاید برخی تصور میکنند که اثرشان قابلیت بررسی ندارد، اما بعد از دریافت نظر داوران این آثار حتی به مرحله برگزیدگی و شایسته تقدیر نیز رسیدهاند. علاوه براین به تمام کسانی که در طول 36 سال کتابهایشان جایزه گرفته است، به همه آنها پیام میزنیم که نظر خود را در رابطه با هر اثری بنویسند و راهنمایی کنند و اگر اثری انتخاب شده، نقد صحیح و نه غوغاسالارانه بنویسند.
مهدویراد تصریح کرد: شهادت میدهم که طی 5 سال گذشته که مسئولیت دبیر جایزه کتابسال را برعهده داشتم چه در زمان آقای جنتی که من نامش را وزیری در هجمه منتقدان گذاشته بودم و حتی بعد از حضور دکتر سیدعباس صالحی، وزرای فرهنگ یک بار هم توصیه به انتخاب کتابی نکردند و من هم حتی یکبار تحت تاثیر قرار نگرفتم. در این مسیر تا توانستهایم مسیر پژوهش را رفتهایم و احتمالاً اشتباه هم داشتهایم.
در ادامه این مراسم از خانواده مرحوم قانعیراد، تقیخانی و حجتالاسلام احمد احمدی با اهدای هدایایی تجلیل و قدردانی شد، سپس از شایستگن تقدیر جوایز کتاب سال، جایزه جلال و ابنسیناپژوهان تجلیل شد.
انتهای پیام