کد خبر: 3735718
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰

کودکان کار مرد شدند ما هنوز آمار درست نداریم

گروه جامعه ــ در جلسه بررسی مشکلات مربوط به تحصیل کودکان کار و بازمانده از تحصیل، از نبود آمارهای دقیق از تعداد این کودکان انتقاد و مطرح شد: در تهران روزانه دو هزار و 800 تن زباله خشک توسط کودکان کار به ارزش دو میلیارد تومان جمع‌آوری می‌شود.

به گزارش ایکنا؛ جلسه بررسی وضعیت کودکان بازمانده از تحصیل و کودکان کار با حضور کمال اکبری، معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور، سیدعلی اصغر رفاهی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه، نمایندگان دستگا‌ه‌های مختلف مسئول در حوزه کودکان خیابانی و کار از جمله وزارت کار، سازمان بهزیستی، آموزش و پرورش و ... و نیز نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد فعال در حوزه کودکان امروز شنبه 13 مرداد ماه در وزارت کشور برگزارشد.

دریافت شهریه، کفالت و نام‌نویسی مشکل اصلی کودکان بازمانده از تحصیل

در این جلسه که با هدف بررسی مشکلات کودکان بازمانده از تحصیل در کشور در آستانه فرارسیدن زمان ثبت‌نام در مدارس برگزارشد، نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد بحث دریافت شهریه، کفالت و نام‌نویسسی را از مهم‌ترین مشکلات ثبت‌نام کودکان اتباع خارجی و کودکان بازمانده از تحصیل کشور عنوان و اظهار شد: برای رفع مشکلات این کودکان ارتباط گرفتن با سازمان‌های دولتی مشکل است.

نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد حامی کودکان با تأکید بر وظیفه دولت در تأمین تحصیل رایگان همه کودکان عنوان کردند: ما حاضر هستیم همه نوع همکاری انجام دهیم اما دولت هم باید وظیفه خود را در قبال تحصیل کودکان انجام دهد. آمار کودکان بازمانده از تحصیل مشخص نیست و کودکان اتباع هم که مدارک اقامت ندارند با وجود دریافت کارت حمایت تحصیلی به خاطر سایر مشکلاتی که دارند نمی‌توانند تحصیل کنند. آمارهای مربوط به تعداد کودکان کار بین 500 هزار تا سه میلیون کودک در ایران است و این فاصله آماری نشان می‌دهد اطلاعات دقیقی از این کودکان در دست نیست.

134 هزار کودک بازمانده از تحصیل ایرانی داریم

نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اما در مخالفت با آمارهای مطرح شده اعلام کرد: بر اساس پژوهش‌های منتشر شده از سوی مجلس در سال 90 بیش از سه میلیون و 500 هزار کودک بازمانده از تحصیل بود که این آمار در سال 94 حدود 500 هزار نفر اعلام و در سال 95 یک میلیون و کودک اعلام شد. اما بر اساس بررسی ما در سال تحصیلی 94ـ95 حدود 134 هزار کودک بازمانده از تحصیل ایرانی در کشور وجود دارد که 10 هزار نفر از این کودکان به دلیل فقر و معلولیت تحصیل نمی‌کردند که ما از طریق سازمان‌های مردم نهاد از آنها حمایت کردیم و آمار بقیه این کودکان را به سازمان‌های مسئول مربوطه ارائه کرده‌ایم.

در این نشست مدیرکل آموزش و پرورش استان تهران نماینده خود را اعزام کرده بود که این مسئله مورد انتقاد سیدعلی اصغر رفاهی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه قرار گرفت چرا که بخش مهمی از مسئولیت در این زمینه متوجه آموزش و پرورش است.

نماینده وزارت آموزش و پرورش در این نشست، آمار کودکان ایرانی بازمانده از تحصیل را همان 134 هزار نفر اعلام کرد و گفت: وظیفه آموزش رایگان کودکان را قبول داریم اما نمایندگان مجلس در هنگام تعیین بودجه هم باید به این مسئله توجه کنند. در سال تحصیلی 96 ـ97 هم هیچ پولی از اتباع برای ثبت‌نام گرفته نشده است(این سخن مورد اعتراض نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد حامی کودکان قرار گرفت). اگر کودکی بازمانده از تحصیل را می‌شناسید گزارش کنید تا ثبت‌نام شود.

ویزای زیارتی می‌گیرند اما در ایران می‌مانند

یکی دیگر از نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد نیز با تأکید بر اینکه سیاست کنترل جمعیت تشویقی برای اتباع باید در حاشیه شهرها اجرا شود، گفت: احداث مدرسه خارجی از اقداماتی است که باید صورت گیرد. اکنون بسیاری از اتباع پاکستان ویزای زیارتی می‌گیرند اما به کشورشان باز نمی‌گردند و انتظار دارند با همان ویزای زیارتی یا یک ماهه فرزندانشان در مدرسه ثبت‌نام شوند. نباید برای جمع‌آوری کودکان کار اقدام ضربتی صورت گیرد بلکه باید کنترل مرزها را قوی‌تر کنیم.

گزارش یونیسف اشتباه بود 7 میلیون کودک کار نداریم

در ادامه این نشست گزارش یونیسف در مورد حضور هفت میلیون کودک کار در کشور رد و اعلام شد پس از بررسی مشخص شده هفت میلیون کودک کار در خاورمیانه حضور دارند چطور ممکن است همه این کودکان در ایران حضور داشته باشند. وزارت کار با یونیسف تماس گرفته و قرار شده این آمار از گزارش یونیسف حذف شود.

یکی دیگر از نمایندگان NGO ها با تأکید بر اینکه هر کودکی در ایران است چه ایرانی چه اتباع، باید رایگان تحصیل کند، گفت: آموزش و پرورش اعلام کند چه قدر توان دارد مابقی را ما کمک می‌کنیم. آمار وزارت کار در خصوص کودکان بازمانده از تحصیل هم برای افرادی است که دارای کارت شناسایی هستند مشکل این است که بیشتر افرادی که بازمانده از تحصیل هستند اصلاً کارت شناسایی ندارند. سیاست دستگاه‌ها مشخص نیست و مدام کارها همپوشانی پیدا می‌کند.

بچه‌ها روزانه دو هزار و 800 تن زباله خشک جمع می‌کنند

یکی از نمایندگان سازمان‌های مرتبط با مبحث کودکان کار هم با اشاره به اینکه در تهران روزانه دو هزار و 800 تن زباله خشک توسط کودکان کار به ارزش تقریبی دو میلیارد تومان جمع‌آوری می‌شود، گفت: بسیاری از این کودکان بیمار و در همان محل‌های تفکیک زباله دفن می‌شوند. کودکان خیابانی مرد شده‌اند اما ما هنوز حتی آمار دقیق این کودکان را نداریم.

سیدعلی اصغر رفاهی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه نیز طی سخنانی در جمع‌بندی مطالب ارائه شده، گفت: بر اساس بیانات مقام معظم رهبری باید این کودکان را مثل اولاد خودمان بدانیم اما قصور کرده‌ایم. وضعیت در حوزه کودکان کار و بازمانده از تحصیل شایسته نیست اما مشکل قابل رفع است.

وی پیشنهاد کرد: طی سه هفته آینده جلسه‌ای دوباره برگزار و پیشنهادها برای حل مشکلات مطرح شود. همه دستگاه‌ها هم اطلاعات خود را ارائه کنند تا تجمیع اطلاعات صورت گیرد.

رفاهی با انتقاد از اینکه بسیاری از دستگاه‌های مسئول به جای حضور مدیرکل نماینده وی را اعزام کرده‌اند، گفت: این جلسه بسیار مهم است و در خصوص موضوع مهمی است.

وی از نمایندگان سازمان‌های مردم نهاد خواست که برنامه‌های پیشنهادی خود را ارائه کنند و اعلام کرد: سامانه‌ای با عنوان سامانه سجام آماده فعالیت است که مردم مشکلات را به این سامانه اعلام می‌کنند و ما مشکلات را پیگیری می‌کنیم. نظارت بر مشکلات باید به سمت نظارت غیر متمرکز و نظارت مردم بر مردم و مردم بر مسئولان پیش برود که سامانه سجام با همین هدف ایجاد شده است.

انتهای پیام

captcha