کد خبر: 3758089
تاریخ انتشار : ۰۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۸
دانشیار دانشگاه تهران بیان کرد:

الگوی پیشرفت، توصیف است نه تجویز!/ تصویر جامعه ایرانی در 5 دهه آینده

گروه جامعه ــ عضو تدوین‌کننده «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» اظهار کرد: این سند تجویزی نبوده و توصیف است و در چهار بند تصویری از آینده یک ایرانی مسلمان، جامعه ایرانی، حکومت و تمدن ایرانی اسلامی عرضه می‌دارد.

رد نشود// مصاحبه با شهریار نیازیشهریار نیازی، دانشیار دانشگاه تهران و از اعضای تدوین‌کننده «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، در گفت‌وگو با ایکنا درباره این سند اظهار کرد: الگوی پیشرفت از اجزایی شامل مبانی اسلامی الگو، آرمان‌ها، رسالت مردم و حکومت ایران برای آینده و بخشی هم به عنوان تصویری از 50 سال آینده کشور تشکیل شده است.

نیازی افزود: این افق یک متن چهاربندی است که در بیان خود می‌خواهد وضعیت پنج دهه آینده ایران را توصیف کند، یعنی یک تصویر توصیفی است و تجویزی نیست، آرمان‌ها و آرزوهایی را که در انقلاب اسلامی داشتیم توصیف می‌کند که چطور محقق می‌شود. این تصویر طبیعتاً بلندپروازانه است و آرزو و امید در آن وجود دارد، اما در عین حال یک واقع‌نگری مبتنی بر زیست‌بوم ایران دارد. سعی کردیم در این الگو واقعیت‌های موجود را که بخشی از آسیب‌های اجتماعی جامعه محسوب می‌شود در نظر نگیریم و به جای آن قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایی را که در کشور وجود دارد مدنظر قرار دهیم، چراکه می‌دانیم در کشورمان چند میلیون جوان آماده هستند که توانایی تحقق اهداف این سند و بسیاری از الگوهای بلندپروازانه را دارند.

دانشیار دانشگاه تهران تأکید کرد: از نظر منابع فیزیکی و طبیعی در موقعیت بسیار خوبی در دنیا قرار داریم. همه چیز برای یک جهش و نهضت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را در کشور داریم و سعی می‌شود در الگو همه این ظرفیت‌ها بسیج و فعال شود.

وی ادامه داد: همان طور که گفتم این الگو چهار بند دارد. بند اول انسان ایرانی مسلمان را با ویژگی‌های انقلابی، جهادی، ارزشی و با ویژگی‌های یک زندگی آبرومند، شرافتمند و با عدالت تصویر می‌کند. بند دوم جامعه را توصیف می‌کند. این جامعه از لحاظ فرهنگی، اقتصادی، محیط زیست و به لحاظ استفاده از قابلیت‌های زیرزمینی خود و برخورداری از یک عدالت قضایی مطلوب تصویر می‌شود. در بند سوم یک حکمرانی را تصویر می‌کنیم که این حکمرانی در واقع تداوم ولایت فقیه را دارد، نظامات اسلامی در کشور ساز و کار مناسب خود را پیدا کرده است، انتخابات آزاد وجود دارد، سیاست خارجی فعال و نگاه چندجانبه به دنیا و به جهان اسلام نگاه عزتمندانه دارد و به دفاع خود فوق‌العاده محکم و استوار است. در بند آخر هم سعی کرده‌ایم آینده تا 50 سال را هم توصیف کنیم و نشان دهیم که درصدد ایجاد تمدن نوین اسلامی هستیم.

نیازی در تصریح کرد: با توجه به ارزیابی‌هایی که از قدرت ملی، دفاعی و سیاسی و ذخایر زمینی و مغزافزار داریم، این سند قابل تحقق است. اگر مدیریت خوبی اعمال شود و مجموعه‌ای از چالش‌ها و موانع برطرف شود، تحقق‌پذیر است. البته اراده و عزم ملی مهم‌ترین مسئله در تحقق این الگو است. اگر ضعف، ناامیدی و افسردگی و اشکال مختلفی از نگاه‌های منفی که بخشی از نگاه‌های موجود در جامعه و منش فرهنگی ماست، تدریجاً کنار برود و ان‌شاءالله زمینه برای حکومتی جهانی و ظهور بزرگ آماده می‌شود.

ایجاد یک نوع میثاق ملی و نخبگانی

وی در پاسخ به اینکه چرا در شرایطی که هنوز سند 1404 تحقق نیافته، بحث سند 1444 مطرح شده است؟ گفت: سند چشم‌انداز 1404 محصول یک کار بسته درون مجمع تشخیص مصلحت بود. طبیعی است کاری که به صورت بسته انجام شود، اجماع حاصل نمی‌کند. یعنی دانشگاهی‌ها، حوزوی‌ها و ... با آن ارتباط برقرار نمی‌کنند. عامل دیگر عدم تحقق آن نیز شرایط جهانی مثل تحریم و فضاسازی بین‌المللی علیه ایران بود. با آن تجربه زندگی می‌کنیم و فرضمان این است حتی در شرایط تحریم بالا و تلاطم در خاورمیانه بشود بدون اینکه این‌ها تأثیرات منفی بر جامعه ایرانی بگذارند، به عکس فرصت‌هایی ایجاد کنند. افزون بر آن سعی می‌کنیم که نوعی میثاق ملی و نخبگانی ایجاد کنیم به این معنا که همگی نوعی عهد با هم ببندیم تا این گفتمان را گسترده‌تر کنیم. هر چه این گفتمان گسترده‌تر شود، تحقق‌پذیرتر می‌شود. مدنظر مقام معظم رهبری این است که الگو به شهرستان‌ها هم برده شود یعنی حتی روستاییان و شهرستانی‌ها هم در این الگو اثری داشته باشند و خود را ببینند. ظرفیت ملی برای تدوین نهایی سند فقط نخبگان تهرانی و شهرهای بزرگ تلقی نمی‌شود.

انتهای پیام

captcha