کد خبر: 3768849
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۶
وزیر ارشاد در پیامی بیان کرد:

شریان‌های حیاتی وزارت ارشاد نیازمند جریان مستمر روابط عمومی‌ها است

وزیر ارشاد در پیامی گفت: شریان‌های حیاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر کشور نیازمند جریان مداوم و مستمر روابط عمومی‌ها است تا با تحرک و پویایی خود جان تازه‌ای به فرهنگ و هنر این مرز و بوم ببخشند.

شریان‌های حیاتی وزارت ارشاد نیازمند جریان مستمر روابط عمومی‌ها استبه گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، متن پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نشست سراسری روابط عمومی‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که توسط همایون امیرزاده رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی قرائت شد، به شرح زیر است:

روابط عمومی‌ها درجایگاه پل ارتباطی دستگاه‎‌ها و سازمان‌ها با نهادها و مخاطبان بیرونی، نقشی پیشرو و اثرگذار دارند و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، که پیشاهنگی فرهنگی نظام و دولت را عهده‌دار است و همچنین گستره پهناور ارتباطی با اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه، ارزش و اهمیت آن نیز مضاعف است.

روابط عمومی‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتقال اخبار صحیح، دقیق و شفاف به مخاطبان، راهی به دل و جان و ذهن آنان می‌گشایند تا ارتباطی دو سویه، تعاملی و اقناعی میان مسئولان و اصحاب فرهیخته فرهنگ و هنر شکل بگیرد. شریان‌های حیاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر کشور نیازمند جریان مداوم و مستمر روابط عمومی‌ها است تا با تحرک و پویایی خود جان تازه‌ای به درخت کهنسال فرهنگ و هنر این مرز و بوم ببخشند.

ارتباطات در مفهوم جدید و امروزین آن با ابزارهای نوینی که مرزهای سرعت و گستره اطلاع‌‍رسانی را در نوردیده است، نیازمند الزامات و امکانات روزآمد و نیروهای متخصص و پرانگیزه‌ای است که در سایه تفاهم و تعامل، از یک سو به پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات بپردازد و از سوی دیگر به افزایش اعتماد عمومی به عنوان عامل اصلی ارتقای سرمایه اجتماعی یاری رساند.

جای خوشوقتی است که در دوره جدید مدیریت مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارتخانه و با تلاش‌های همکاران صبور و دلسوز آن، می‌توان چشم‌انداز روشن‌تری برای ارتقای ارتباط سازنده با مخاطبان را انتظار داشت.

یادآور می‌شوم که علاوه بر نقش برون‌سازمانی، روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نقشی درون‌سازمانی نیز بر عهده دارد که اهمیت آن کمتر از نقش پیش گفته نیست. کارکنان خدوم وزارتخانه دسته دیگری از مخاطبان هستند که می‌توان با ایجاد انگیزه در آنان و ارتقای رضایت‌مندی ایشان، توان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مضاعف کرد.

به همه شرکت‌کنندگان در این نشست تخصصی درود می‌فرستم و با قدردانی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران در میزبانی شایسته نشست، امیدوارم از رهگذر برگزاری موفق این رویداد، شاهد افزایش اعتماد به دستگاه فرهنگی کشور باشیم.

همایون امیرزاده رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور در این نشست با تحلیل وظایف و جایگاه ویژه روابط عمومی‌ها در شاکله‌ نوین و کارکردهای آن گفت: تقویت سرمایه‌های اجتماعی یکی از ضروری‌ترین بنیان‌های ایجاد هم‌صدایی در ادارات و نهادهای حاکمیتی کشور است، عدم درک مشترک از دغدغه‌های موجود باعث لکنت در بیان عملکردهای روابط عمومی خواهد شد، بنابراین با تشکیل شوراهای روابط عمومی همگام با تغییرات نوین در سطح بین‌المللی، باید از فرصت‌ها به نحو مطلوب استفاده کرد تا شاهد تغییرات بنیادی در روند کاری این نهاد باشیم.

وی با تأکید بر بازیابی اعتماد عمومی در ایجاد ثبات و قوام افکار عمومی، فعالیت‌های گسترده و حساب شده‌ دشمنان این نظام را مهم برشمرد که باید با تمرکز زیاد، در مقابل ایجاد جنگ‌های روانی بیگانگان در عرصه‌های روانی و اقتصادی با آنان مبارزه کرد.

امیرزاده نیت طراحان جنگ‌های روانی علیه کشورمان را از جانب دشمنان نظام، هدفمند دانست و با تحلیل رفتارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آنان، فرصت طلبی در ضربه زدن به روح و روان مردم کشورمان را از جمله مهمترین اهداف پشت پرده در فشارهای اقتصادی و وضع تحریم‌ها بیان کرد.

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی در ادامه سخنانش گفت: قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران قدرتی است که می‌تواند در برابر هجمه‌های برنامه ریزی شده غرب، حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد و با وجود فرهیختگان، گروه‌های مرجع، هنرمندان، سرمایه‌های اجتماعی و زیرساخت‌های مهم فرهنگی و هنری می‌تواند تأثیرات دشمن را خنثی کند.

وی عدم خودباوری در ایجاد ثبات فکری جامعه را به عنوان یک ضعف دانست که اگر وجود داشته باشد باید در رفع آن کوشید، چرا که رسانه‌های نوین چنان قدرتی در اختیار روابط عمومی‌ها قرار می‌دهد که می‌توان توسط آن بسیاری از فعالیت‌های دشمن را خنثی کرد.

امیرزاده لزوم وجود شفافیت در انتشار اخبار، احترام به مخاطبان، جرأت پذیرش نواقص و بیان عذرخواهی، تواضع در برابر مردم، تعامل اقناعی با طیف‌های گسترده در کشور را جایگزین ضروری در مورد اطلاع‌رسانی اقتدارگرا و یک سویه برشمرد و اطلاع‌رسانی پیش‌دستانه، دقت و سرعت در نشر اخبار صحیح، عدالت رسانه‌ای و پاسخگویی شبهات و انتقادات را از دیگر مؤلفه‌های یک روابط عمومی موثر بیان کرد.

محمود شالویی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در این نشست تخصصی با اشاره به جایگاه مهم روابط عمومی‌ها گفت: حساسیت بر روی روابط عمومی باید بالا باشد و کارآمدی آن را با تکیه بر ارتباطات صحیح و کارشناسانه درون سازمانی و برون سازمانی افزایش داد؛ چرا که روابط عمومی می‌تواند در آگاهی بخشی‌ها نقش مهمی ایفا کند.

وی با تبیین فعالیت‌های روابط عمومی در سطح وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، اذعان کرد: وجود برخی انتقادات از فعالیت‌های دولت به عدم آگاهی کافی آنان از کیفیت خدمت رسانی مربوط است، لذا مدیران روابط عمومی‌ها باید با اهتمام جدی و ارائه اطلاعات شفاف و صحیح باعث آرامش فکری جامعه شده و این خلاء‌های موجود را حذف کنند.

نشست تخصصی سالانه مدیران روابط عمومی معاونت ها، سازمان‌ها و استان‌ها در تاریخ‌های ١١ و ١٢ آذرماه در شهر ساری استان مازندران برگزار می‌شود.

انتهای پیام

captcha