
به گزارش ایکنا؛ پژوهشهای محققان و کارشناسان فضای سایبری نشان میدهد که زورگیری و مزاحمتهای سایبری امروزه در جامعه به خصوص در میان جوانان رایج شده است؛ در حقیقت، زورگیری سایبری میتواند هر کودک یا نوجوانی را که به اینترنت، ایمیل، پیامهای متنی و مانند آنها دسترسی دارد تحت تأثیر قرار دهد.
براساس این پژوهشها حداقل از هر پنج نفر یک نفر قربانی زورگیری سایبری بوده و این شرایط در حال گستردهتر شدن است؛ همانند زورگیری و قلدری در دنیای واقعی دامنه زورگیری سایبری میتواند تهدیدهایی قابل تحمل از سوی قربانی تا تهدیدها و حملاتی جدی، که به شدت قربانی را تحت تأثیر قرار میدهد و به افسردگی و حتی خودکشی منجر میشود، متغیر باشد.
تفاوت اصلی بین زورگیری سایبری و دیگر انواع زورگیری این است که زورگیری سایبری میتواند فرزند شما را حتی در داخل خانه و اتاق خواب نیز دنبال کند؛ برهمین اساس، یکی دیگر از جنبههای نگرانکننده زورگیری سایبری این است که قربانی اغلب احساس میکند هیچ مکانی را برای پنهان شدن در اختیار ندارد.
این پرسش را با فرزند خود مطرح کنید که آیا تاکنون فعالیتی در فضای مجازی انجام داده که موجبات آسیب یا ناراحتی فردی دیگران را فراهم کرده باشد؟ تأکید بر این مسئله اشتباه بودن رفتار ظالمانه و خشن با بچههای دیگر و مشارکت در فعالیتهایی که موجب آسیب افراد دیگر میشود از اهمیت ویژهای برخوردار است.
زورگیری سایبری این امکان را برای افراد کمسن و سال فراهم میکند تا حتی از افراد بزرگسال نیز زورگیری کنند. برخی مواقع، معلمان قربانی پیامهای اینترنتی میشوند که به طور کامل اعتبار و جایگاه آنها را تضعیف و یا نابود میکند. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان از این قبیل فعالیتهای غیر قابل قبول و زننده آگاه است و در صورت ارتکاب به آنها چه در مدرسه و چه در خانه با پیامدهای سنگینی مواجه خواهد شد.
زورگیری سایبری گونهای متفاوت از زورگیری است که طی آن فرزند شما میتواند حتی از درون خانه به فردی زورگیر و یا قربانی مبدل شود؛ لذا باید انتظارات خود از فرزندتان را به روشنی مشخص کنید. انتظارات خود برای رفتاری معقول در فضای مجازی را مشخص کرده و شیوه استفاده درست از فناوری را به فرزند خود توضیح دهید. به صورت آشکار و روشن بیان کنید که زورگیری اینترنتی موضوع غیرقابل تحملی بوده و در صورت مشاهده آن، به واسطه استفاده نادرست از فناوری پیامدهایی در انتظار فرزندتان خواهد بود.
گفتوگویی دوستانه و در عین حال جدی با فرزند خود درباره زورگیری سایبری داشته و وی را تشویق کنید تا در صورت دریافت پیامهای تهدیدآمیز و نگرانکننده از طریق اینترنت یا تلفن همراه خود به سرعت آنها را با شما در میان بگذارد. این اطمینان را در فرزند خود ایجاد کنید که اگر قربانی زورگیری سایبری نیز شده در نهایت حق استفاده از فناوریهایی مانند رایانه و تلفن همراه هوشمند را از دست نخواهد داد.
تا حد ممکن باید دستگاههایی را مانند رایانه و یا تبلت که قابلیت اتصال به اینترنت دارند در مکانهایی قرار دهید که امکان نظارت آسان و مداوم بر آنها فراهم باشد. این مسئله را برای فرزند خود روشن کنید، همان گونه که شما به حریم خصوصی وی احترام میگذارید، ایمنی وی نیز یکی از نگرانیهای اصلی شما محسوب میشود.
فرزند خود را از این مسئله آگاه کنید که در صورت مشاهده موارد مشکوک، ممکن است پیامهای متنی، ایمیلها و یا حساب کاربری شبکههای اجتماعی وی را مورد بررسی قرار دهید تا از ایمن بودن همه چیز اطمینان حاصل کنید. همچنین، میتوانید استفاده از نرمافزارهای نظارتی و فیلترینگ را مد نظر قرار دهید. در هر صورت رفتاری خشک و جدی را ارائه نکنید، زیرا بهترین گزینه گفتوگو و ارتباط آزادانه و صادقانه با فرزندان درباره نگرانیها و ملاحظاتی است که به آنها توجه دارید.
نشانههای هشداردهنده قربانیان زورگیری سایبری
حتی اگر هوشیاری و نظارتی دقیق را در دستور کار خود قرار دهید، امکان مدیریت و کنترل تمامی فعالیتهای کودکان و نوجوانان در ۲۴ ساعت شبانهروز وجود ندارد. حتی در صورت اجرای اقدامهایی که تاکنون به آنها اشاره شده، همچنان ممکن است فرزندتان یکی از قربانیان زورگیری سایبری باشد. اگر رفتار فرزندتان تغییر کرده، شناسایی دلیل اصلی آن کار آسانی نیست.
گفتوگوهایی آزادانه و صمیمی با کودکان از اهمیت ویژهای برخوردارند، اما اگر برخی از نشانههایی را که در ادامه به آنها اشاره میشود در رفتار فرزند خود مشاهده کردید، احتمال قربانی شدن در یک زورگیری سایبری را با جدیت بیشتری دنبال کنید. این نشانهها عبارتاند از:
- بروز خشم، افسردگی یا سرخوردگی پس از استفاده از رایانه یا دیگر دستگاههای الکترونیکی
- توقف غیرمنتظره استفاده از رایانه و یا دیگر دستگاههای الکترونیکی که تا پیش از این روند استفاده از آنها افزایشی بوده است
- اضطراب و نگرانی از حضور در مدرسه و یا رویدادهای اجتماعی
- پرهیز از گفتوگو درباره فعالیتهایی که فرزندتان با رایانه و یا دیگر وسایل الکترونیکی انجام میدهد
- کنارهگیری غیرمنتظره از دوستان و اعضای خانواده
اما در صورتی که فرزند شما هدف زورگیری سایبری قرار گرفت، چه اقدامهایی باید انجام دهیم؟ اگر در مورد این مسئله که فرزندتان قربانی زورگیری سایبری شده مشکوک هستید، این شک را نادیده نگیرید؛ برهمین اساس، میتوانید روشهای زیر را در دستور کار قرار دهید:
• اطمینان حاصل کنید که فرزندتان از موضوع زورگیری سایبری آگاه و مطلع است.
• در مورد فعالیتهای اینترنتی فرزند خود حساس و از آنها آگاه باشید.
• با فناوری و شبکههای ارتباطی که فرزندتان از آنها استفاده میکند آشنا شوید.
• از فرزند خود درخواست کنید تا هر گونه پیام دریافتی نامناسب و زننده را به اطلاع شما برساند.
• به فرزند خود گوشزد کنید که هیچگاه به پیامهای متنی توهینآمیز پاسخ ندهد، زیرا پاسخ به پیامهای زورگیران سایبر بیش از هر چیز دیگری برای آنها مطلوب محسوب میشود.
• اگر دانشآموزان دیگری نیز درگیر جریان زورگیری سایبری هستند، آن را با کارکنان مدرسه در میان بگذارید. امرزوه مدارس به موضوع زورگیری سایبری توجه ویژهای دارند و سیاستهای مختلفی را برای مقابله آن اجرا میکنند.
زورگیری سایبری پدیدهای بالقوه، بسیار خطرناک و مضر محسوب میشود که در آن از ابزارهایى مانند رایانهها یا تلفنهای همراه برای ایجاد مزاحمت، تهدید، اذیت و آزار و یا تحقیر افراد و عموماً کودکان و نوجوانان استفاده میشود. این اقدام مشابه با زورگیرى در دنیاى واقعى است. با این تفاوت که در فضاى سایبر میتواند در قالب ارسال پیامهای متنی، تصاویر و یا ویدئوهای تهدیدآمیز و زننده، معرفی کردن خود به جای فردی دیگر برای ایجاد تصویری بد از وی و یا ارسال و به اشتراکگذاری اطلاعات حساس و خصوصی و یا ارسال اطلاعات نادرست درباره او انجام شود.
در پایان بهتر است در صورتى که خود یا فرد دیگرى را میىشناسید که از او زورگیری سایبری شده است، با پلیس فتا در شهر خود تماس بگیرید و موضوع را با کارشناسان در میان بگذارید.
انتهای پیام