به گزارش خبرنگار ایکنا؛ شامگاه شنبه، چهارم اسفندماه، نمازخانه مدرسه طلایهداران زندگی، طبق سنت هر هفته، میزبان علاقهمندان به یادگیری تلاوت قرآن، خصوصاً دانشآموزان بود.
در این جلسه قرآن که در نیمه دوم سال، بعد از نماز مغرب و عشاء آغاز میشود، علاقهمندان به یادگیری علوم و فنون تلاوت از این جلسه آموزشی بهرهمند میشوند. از نکات قابل توجه این جلسه، حضور خانواده تعدادی از دانشآموزان بود که علاوه بر یادگیری تلاوت از نزدیک شاهد پیشرفت فرزندان خود نیز هستند.
صلحجو که علاوه بر اجرای برنامههای متعدد معارفی در صداوسیما و محافل قرآنی، خود از قاریان خوشخوان و ممتاز کشور به حساب میآید، در این جلسه با استفاده از ابزار آموزشی نوین، فضا را در مقایسه با اغلب جلسات قرآنی قدری متفاوت کرده بود که این شیوه آموزش برای دانشآموزان میتواند حائز اهمیت باشد. به نحوی که استاد جلسه با استفاده از اسلایدهای از قبل آماده شده و نمایش آن روی پرده، عبارات و آیات مد نظرش را قرائت میکند و سپس تمامی اعضای جلسه هر یک به تنهایی این عبارات را به شیوهای که استاد آموزش داده میخوانند.
در پایان جلسه تعدادی از قرآنآموزان که با راهنمایی صلحجو، تقلید خود از قاریان مصری را شروع کردهاند به ارائه تلاوت خود پرداختند.
شب گذشته، با آموزش نکاتی درباره حرکات کوتاه و کشیده در تلاوت قرآن و سپس تمرین آن از سوی اعضای جلسه، یکی از قرآنآموزان در جایگاه تلاوت قرار گرفت تا به ارائه تلاوت تقلیدی خود از استاد عبدالباسط بپردازد. او که به پیشنهاد استاد جلسه، تلاوت معروف شمس عبدالباسط را تمرین کرده بود، با ارائه این تلاوت تشویق حاضران را برانگیخت.
استاد جلسه ضمن تشویق و خرسندی از پیشرفت این قرآنآموز به ذکر نکتهای آموزشی پرداخت و گفت: یکی از شاخصهای تلاوت عبدالباسط، پرده صوتی و گام مشخص اوست که عموماً در پردههای بالاتری اجرا میشود و اگر ما اکتاو پایین آن قطعه را اجرا کنیم، نمیتوانیم به خوبی آن شور و حال را در مخاطب خود ایجاد کنیم.
در ادامه یکی دیگر از اعضای جلسه که به پیشنهاد صلحجو سبک استاد منشاوی را تمرین میکند در جایگاه تلاوت حاضر شد، اما برخلاف انتظار همه به تلاوت سوره کهف، به تقلید از سبک استاد شحات انور پرداخت که مورد نقد صلحجو قرار گرفت.
صلحجو پس از اتمام تلاوت، با اشاره به اینکه، تقلید از شیوه تلاوت استاد شحات انور، مدل و الگوی مناسبی برای اکثر صداهای ایرانی نیست گفت: استاد شحات، صدایی دارند که بهخاطر زنگ مخصوصش، با اجرای سادهترین الحان، مخاطب را به وجد میآورد، اما ما آن زنگ و قدرت صوتی را نداریم. بنابراین با اجرای تلاوت این استاد فقید، نمیتوانیم مخاطب را جذب تلاوتمان کنیم.
وی در همین راستا با اشاره به حضور فرزند استاد شحات انور در ایران ادامه داد: چند سال قبل، که اجرای مسابقات بینالمللی کشور در سالن اجلاس برعهده بنده بود، محمود شحات به تلاوت آیات انتهایی سوره آلعمران پرداخت که اتفاقاً مورد تشویق حاضران در سالن قرار گرفت، خاطرم هست وقتی او فقط عبارت «سبحانه» را تلاوت میکرد، به خاطر زنگ صدا و شباهت صوتی به پدرش چقدر مورد تشویق قرار میگرفت و مخاطبان به وجد میآمدند، اما حال اگر من با صدای خودم همان سبحانه را اجرا کنم، جذابیتی برای مستمع نخواهد داشت.
مجری و کارشناس مطرح شبکه قرآن و معارف سیما در ادامه با ارائه راهکاری در این خصوص گفت: ما این کم و کاستیهای صوتیمان را باید با استفاده از تکنیکهای صوت و لحنی جبران کنیم که نمونه بارز آن را میتوان در استاد مصطفی اسماعیل دید. این استاد مصری با اینکه صدایش زنگ گیرایی نداشت، اما با استفاده از تکنیکهای لحنی مخاطبش را به وجد میآورد، ما نیز باید سعی کنیم با استفاده از این تکنیکهای لحنی، ضعفهای صوتیمان را پوشش دهیم.
صلحجو در آخر با انتقاد از سبک تلاوتهایی که مبتنی بر نفسهای طولانی و صوت است گفت: قاری باید در تلاوت قرآن در منتهای خشوع و خضوع باشد، تقوای تلاوت را رعایت کند و قصدش به نمایش گذاشتن زنگ صدا یا نفس طولانیاش نباشد، بلکه تمام تلاشش این باشد که با استفاده از هنر تلاوتش، معنای آیات را در دل مستمع القا کند. رهبر معظم انقلاب هم که به صورت مستمر با جامعه قرآنی دیدار دارند، در این خصوص تذکرهایی دادهاند که نفسهای طولانی در تلاوت قرآن معنایی ندارد، بلکه همه چیز باید در اختیار القای معنی صورت بگیرد که نفسهای طولانی در این مورد جایگاهی ندارد.
یادآور میشود جلسه قرآن محمدهادی صلحجو، شنبه هر هفته به نشانی جنتآباد جنوبی، بلوار لاله، جنب بوستان مهتاب برگزار میشود. این جلسه قرآن، در نیمه اول سال، ساعاتی قبل از اذان مغرب و عشاء و در نیمه دوم سال ، بعد از اقامه نماز مغر و عشاء برپا میشود.
گزارش از محمدرضا رجبی
انتهای پیام
اقای صلح جو خسته نباشین .