به گزارش ایکنا، حجتالاسلام مجتبی نامخواه امشب هشتم اسفند ماه در همایش «حوزه در گام دوم انقلاب» در قم در مقالهای با عنوان ابعاد نظری و اجتماعی مفهوم تحجر در اندیشه امام خمینی(ره) گفت: این نگرانی وجود دارد که سرنوشت بیانیه گام دوم انقلاب هم بعد از مدتی به سرنوشت منشور روحانیت تبدیل شود و ما به ازاء عینی خود را در روند آموزشی، علمی و اندیشهای حوزه نتواند بیابد.
وی با اشاره به مفهوم تحجر در اندیشه امام افزود: میتوانیم مدعی شویم که اندیشه امام در یک رفت و برگشت و تعاطی با این مفهوم شکل گرفته است؛ به تعبیر احمدآقا، فرزند امام برخی هنر امام را در فقه و فلسفه و برخی در اخلاق او میدانند ولی من معتقدم که هنر امام مبارزه با متحجرین و مقدس مآبان بوده است.
این محقق با اشاره به تقابل دو برداشت تام از اسلام که یکی از آن اسلام مناسکی میانتهی و دیگری اندیشه امام است، تصریح کرد: مدرسه فکری امام در مقابل تحجر شکل گرفت و این اندیشه از اندیشههای محوری امام است.
وی افزود: امام سه دهه مداوم دغدغه تحجر را مطرح فرمودند، زیرا این بحث همچنان در حوزه و گاهی در عالیترین سطوح و وجود داشته و درگیری با این مقوله منحصر در یک دهه نبود.
نامخواه با اشاره به اهمیت بنیادین مفهوم تحجر در اندیشه امام بیان کرد: نگاه امام به انسان آن است که انسان سه نشئه وجودی دارد و هر نشئهای معرفتی از معارف الهی است؛ از دید ایشان تحجر عبارت است از فقدان معرفت مربوطه در هر کدام از لایهها، اینکه یادگرفتن زبان خارجی و سخن از فلسفه گفتن را کفر بدانیم از مصادیق تحجر از دید امام بوده است.
وی با بیان اینکه در لایه فقه خروجی تحجر، تکفیر است، افزود: در روش فهم دین، خلط ثابتات و متغیرات هم نوعی تحجر است همچنین اسلام منهای عدالتخواهی اجتماعی از مصادیق تحجر در اندیشه امام است.
انتهای پیام