کد خبر: 3799028
تاریخ انتشار : ۰۸ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۶
یک روحانی فعال محیط زیست:

تیشه‌ای که به مضمون 750 آیه قرآن می‌زنیم/ عوامل شادی روح را لگدمال نکنیم

گروه جامعه ــ عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به اینکه 750 تا هزار آیه قرآن با مضمون محیط زیست نازل شده است، از عدم توجه به این مقوله مهم قرآنی ابراز تأسف کرد و گفت: باید بسیج عمومی برای حفاظت از محیط زیست شکل گیرد.

حجت‌الاسلام سیدعلی حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، که در این دانشگاه هسته طبیعت و محیط زیست را راه‌اندازی و در حال انجام فعالیت تخصصی در این زمینه است، در گفت‌وگو با ایکنا؛ با ابراز تأسف شدید از اینکه در ایام نوروز محیط زیست ایران به شدت صدمه می‌بیند و مردم توجه درخوری به حفاظت از محیط زیست خود ندارند، گفت: عدم توجه مردم به محیط زیست مسئله‌ای است که بارها و بارها در خصوص آن ابراز نگرانی کرده‌ایم، اما کسی به آن توجه نکرده است.

وی دلیل اصلی عدم توجه مردم به محیط زیست و تخریب آن را انجام نشدن کار فرهنگی در این خصوص دانست و اظهار کرد: اگر اقدامات فرهنگی گسترده برای محیط زیست انجام می‌دادیم و این اقدامات ساماندهی شده و براساس اصول و برنامه بود، اهمیت محیط زیست برای مردم روشن می‌شد.

حسینی تصریح کرد: وقتی مردم به حفظ محیط زیست اقدام می‌کنند که اهمیت آن برایشان روشن شود، اما کار فرهنگی برای مشخص شدن اهمیت محیط زیست انجام نداده‌ایم.

تعداد و میزان فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد محیط زیستی ناچیز است

وی در پاسخ به این سؤال که چرا اقدامات سازمان‌های مردم نهاد برای آموزش مردم نتیجه‌بخش نیست؟ گفت: تعداد و میزان فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در حوزه محیط زیست بسیار ناچیز است. این نهادها تازه شکل گرفته‌اند و مردم زیاد این سازمان‌ها را نمی‌شناسند.

این کارشناس دینی مسائل محیط زیست تصریح‌ کرد: برای آموزش مردم باید نهادهای فرهنگی بزرگ مثل وزارت ارشاد، محیط زیست را جزو اصلی‌ترین مسائل فرهنگ عمومی قرار دهند و سازمان‌هایی مثل تبلیغات اسلامی، مساجد، آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و ... مسئله محیط زیست را به صورت جدی مطرح کنند و البته انتظار نداشته باشند که کار فرهنگی بلافاصله نتیجه بدهد. اگر کار فرهنگی را درست شروع کنیم تا دو سال آینده نتیجه‌ خواهد داد و وضعیت بهتر‌ خواهد شد.

بسیج به مسئله محیط زیست ورود کند

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: یک بسیج عمومی فرهنگی برای محیط زیست لازم‌ است و یکی از نهادهایی که در این حوزه باید ورود کند، سازمان بسیج است. بسیج باید توجیه شود که محیط زیست چه قدر ارزش دارد. این نهاد کارهایی را شروع کرده اما باید در این خصوص برنامه‌ریزی قوی‌تری انجام‌ شود.

مردم و مسئولان ریشه‌های اسلامی حفاظت از محیط زیست را نمی‌دانند

وی با ابراز تأسف از اینکه مردم و مسئولان ریشه‌های اسلامی حفاظت از محیط زیست را نمی‌دانند و آگاهی ندارند اسلام چه دستورات مهمی در خصوص حفاظت از محیط زیست صادر کرده است، گفت: یکی از مشکلات حفاظت از محیط زیست مغفول ماندن نگاه اسلامی به آن است. معروف است که 750 آیه قرآن در خصوص طبیعت است، اما براساس مطالعات و بررسی‌ها، هزار آیه قرآن در مورد محیط زیست است و هزاران روایت مهم در حوزه محیط زیست وجود دارد و مطالبی مطرح شده است که قابل عرضه به مردم دنیاست.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به فعالیت‌های حوزه علمیه قم در خصوص محیط زیست نیز گفت: باید فعالیت در این زمینه افزایش یابد و همه برای حفاظت از محیط زیست بسیج شوند؛ روحانیان باید به مردم آموزش دهند که صدمه وارد کردن به محیط زیست عقوبت الهی دارد.

وی در ادامه به بیان حدیثی در خصوص مراقبت از گیاهان پرداخت و گفت: در حدیث آمده است که در کنار هر گیاه و بوته‌ای فرشته‌ای هست که اگر کسی شاخه درخت و گیاهی را بشکند یا آن را از بین ببرد آن فرشته او را لعنت می‌‌کند.

شادی واقعی را گیاهان ایجاد می‌کنند

این فعال محیط زیست به جنبه نشاط‌ آوری و فرح‌بخشی گیاهان در قرآن اشاره کرد و گفت: طبق قرآن نگاه کردن به گیاهان و سبزه‌ها از عوامل شادی و نشاط واقعی انسان است. یکی از مغالطه‌هایی که امروزه مطرح می‌شود در حوزه شادی و نشاط است. شادی و نشاط با هیجان یکی نیست و یکی از بهترین چیزهایی که می‌تواند موجب شادی عمیق مردم شود گیاهان، درختان، گل‌ها و بوته‌هاست.

حسینی در ادامه به بخش پایانی آیه پنج سوره حج اشاره کرد که در آن آمده است: «وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ؛ و زمين را خشكيده مى‌بينى ولى چون آب بر آن فرود آوريم به جنبش درمى‌‏آيد و نمو مى‌كند و از هر نوع [رستنی‌هاى] نيكو مى‌روياند» و گفت: در این آیه «بهیج» به معنای شادی‌آفرین و بهجت‌آور است. این تعبیر در خصوص گیاهان تعبیری منحصر به فرد است و نشان می‌دهد که آرامش و سرور واقعی که بر جسم و جان می‌نشیند و روح را تازه می‌کند و گیاهان ایجاد می‌کنند.

وی در پایان گفت: امام صادق(ع) بعد از اینکه به صورت مبسوط فواید گیاهان را برای شاگردش مفضل (در کتاب التوحید مفضل) بیان می‌کند و مخاطب را به اهمیت گیاهان و طبیعت و جایگاه مهمشان در زندگی انسان توجه می‌دهد، می‌گوید: علاوه بر همه این فواید، گیاهان لذت‌ها و خوشی‌هایی را ایجاد می‌کنند که هیچ لذت و شادی دیگری نمی‌تواند با آن رقابت کند.  

انتهای پیام 

captcha