
سندو هیرا (Sandew Hira)، دانشآموخته رشته اقتصاد در دانشگاه اراسموس در روتردام هلند است. وی در سال 1982 نخستین کتاب خود را با موضوع مقابله علیه استعمار در کشور سورینام طی سالهای 1630 تا 1940 نوشت؛ وی تا کنون کتابها و مقالات بسیاری در زمینه تاریخ و استعمارستیزی نوشته است. هیرا مدیر موسسه بینالمللی تحقیقات علمی (International Institute for Scientific Research) در شهر لاهه هلند است.
تحریم، ابزار مدرن جنگهیرا در پاسخ به سوالی درباره تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران از منظر حقوق بشری به
ایکنا گفت: باید تحریم ایران را در یک چشمانداز وسیعتر دید. تحریم ونزوئلا، کوبا، تحریمهای پیش روی نیکاراگوئه و تحریم روسیه، همه اینها را میتوان در چارچوب تمایل امپریالیسم به گسترش سلطه خود بر جهان ارزیابی کرد. تحریمها و پیامدهای آن علیه مردم، نوعی ابزار برای جنگ است. امروزه جنگ تنها از طریق اقدامات نظامی اعمال نمیشود بلکه از طریق ابزار اقتصادی نیز هست.

وی افزود: اگر این تحریمها را به عنوان بخشی از جنگ ببینید، این مساله تنها یک موضوع اخلاقی نیست که صرفا بگوییم یک جنگ ظالمانه است. بنابر این نگاه به تحریم به عنوان ابزاری برای جنگ باید این باشد که شما برای دفاع در این جنگ به ابزارهایی -چه نظامی و چه غیر نظامی- نیاز دارید.
رسانه، در خدمت سلطه
این کارشناس هلندی تاکید کرد جنبه دیگر این جنگ، بعد ایدئولوژیک آن است؛ یعنی استفاده از رسانهها و موسسات فرهنگی بینالمللی برای تبلیغ اینکه نبرد بین خیر و شر جریان دارد.
در این تبلیغات، ایران، کوبا، ونزوئلا و دیگر مخالفان آمریکا شر هستند و آمریکا نیروی خیر است.
فرصتهای اقتصادی تحریم
این اقتصاددان در پاسخ به سوالی در مورد راهکارهای اقتصادی ایران در مقابله با جنگ اقتصادی آمریکا گفت: فکر میکنم هر بحرانی، فرصتهایی هم در خود دارد. آنچه اکنون در عرصه اقتصاد جهانی شاهد آن هستیم، افول اقتصادی غرب و رونق سایر کشورهاست. بنابر این فرصتی برای ایران و دیگر کشورها هست که سیستم تازهای به وجود بیاورند تا در دراز مدت بتوانند با هژمونی و سلطهطلبی مالی و اقتصادی آمریکا مقابله کنند.

وی در ادامه افزود: ابتکار چینیها برای ایجاد یک ساز و کار و زیرساخت جهانی برای متصل کردن اقتصادهای مختلف برای رهایی از مبادلات مبتنی بر دلار (به عنوان یک ابزار مبادله بینالمللی) یک نشانه مثبت است. بنابر این نگاه کردن به تحریم به منزله فرصتی برای ایجاد روابط نوین اقتصادی و طراحی سیستمها و ساختارهای نوین اقتصادی میتواند به شما تصویری از آینده بدهد. آیندهای که در آن، سلطه ایالات متحده مثل استعمار اسپانیا، هلند، انگلیس، فرانسه و پرتغال در قرون 17، 18 و 19 میلادی از بین خواهد رفت. بنابر این من فکر میکنم در 50 سال آینده شما به ایالات متحده مثل استعمارگران قرون گذشته نگاه خواهید کرد که از بین رفتهاند.
خوشبینی به آینده
هیرا درباره آینده اقتصادی ایران با توجه به شرایط جهانی گفت: اگر ایران و دیگر کشورها آگاهانه یک نظام اقتصادی جهانی به وجود بیاورند، در آینده جایگاه بهتری نسبت به حال حاضر خواهند داشت. اکنون 70 سال از انقلاب کوبا، 40 سال از انقلاب ایران و 20 سال از انقلاب ونزوئلا گذشته است؛ از نگاه رسانههای غربی همه این کشورها در آستانه سقوط و از هم گسیختگی هستند. اما به نظر من این درست نیست و با وجود مشکلات نسبت به آینده خوشبین هستم.
استفاده از همه ابزارها
وی گفت: در جنگ علیه امپریالیسم، ایران ابزارهای اقتصادی، نظامی، فرهنگی، سیاسی و نیز حقوقی در اختیار دارد. ایران باید در این جنگ از همه این ابزارها استفاده کند. ایران باید در زمینه تحریمها علیه آمریکا در دادگاههای بینالمللی اقامه دعوا کند؛ ساز وکارهای حقوقی ابزاری برای دفاع و حمله است.
نمایی از دیوان بینالمللی دادگستری لاهه
هیرا افزود: من فکر میکنم به نفع ایرانیهاست که از سیستم دادگاههای بینالمللی و دیگر ابزارهای حقوقی برای حمله به مواضع ناعادلانه آمریکا استفاده کنند.
اگر این امر را در چشمانداز راهبرد وسیعتر استفاده همزمان از ابزارهایی همچون احیای اقتصادی، بازیابی هویت فرهنگی و استفاده از ابزار رسانهها برای نقد فساد غرب قرار دهیم، نتیجه بسیار خوبی به بار خواهد آورد.
گفتوگو از: محسن حدادی
انتهای پیام