کد خبر: 3823234
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۵
رییس هیئت مدیره بنیاد برکت:

3 چالش اساسی حوزه اشتغال/ راهکار مشکل اشتغال فقط پول نیست

‌گروه جامعه ــ رییس هیئت مدیره بنیاد برکت با تأکید بر اینکه مشکل اشتغال با پول حل نمی‌شود، گفت: مبنای ایجاد اشتغال‌پایدار بر پایه استفاده از ظرفیت‌های انسانی، طبیعی، فیزیکی و مالی است.

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مراسم افتتاحیه دومین دوره آزمون تسهیلگری اقتصادی ــ اجتماعی امروز یک‌شنبه ۹ تیرماه، با حضور سعید جعفری، مدیرعامل بنیاد برکت، محمد امید، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، عیسی منصوری، معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی و محمود عسکری آزاد، رییس هیئت مدیره بنیاد برکت در محل دانشگاه علوم و تحقیقات برگزار شد.

محمود عسکر‌ی‌آزاد، رییس هیئت مدیره بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در این مراسم با بیان اینکه امروز دور هم جمع شد‌ه‌ایم تا اقداماتی را برای توسعه اشتغال و محرومیت زدایی انجام دهیم و این هدف اصلی ماست، اظهار کرد: این سوال اساسی در حوزه توسعه اقتصادی در کشور وجود دارد که چرا امروز کشور با وجود امکانات موجود، هنوز در سطح متناسب با نیاز‌های ملت نیست؟

وی با بیان اینکه امروز سه چالش اساسی در حوزه اشتغال داریم، افزود: اولین چالش این است‌ که تعداد افراد شاغل در سطوح مختلف بسیار پایین است. در کشور ما برای تشخیص سطح بیکاری و اشتغال، تعداد افرادی که اعلام بیکاری کرده‌اند اعلام می‌شود، این درحالی است که بسیاری از افراد بدین دلیل که معتقدند کار وجود ندارد، اقدامی هم برای فعالیت نمی‌کنند و در آمار‌ها لحاظ نمی‌شوند؛ در حالی که برای بررسی میزان بیکاری و سطح اشتغال باید بار تکفل بررسی شود، بار تکفل یعنی نسبت شاغلین به جمعیت ۲. ۲ دهم نفر در سطح جهان است. در کشور ما ۳. ۳ دهم است یعنی به ازای هر ۳. ۳ دهم نفر یک نفر در کشور ما شاغل است و اگر بخواهیم به متوسط جهانی برسیم باید تعداد شاغلان را ۱۲ میلیون نفر افزایش دهیم.

عسکری‌آزاد ادامه داد: مشکل دوم پایین بودن بهره‌وری اقتصادی است. امروز اشتغال در ایران موجب مهاجرت می‌شود چرا که ظرفیت‌های اشتغال تنها در مکان‌های برخوردار ایجاد می‌شود و این اتفاق منجر بدان می‌شود که جمعیت روستایی ما کاهش پیدا کند. ما برای حل این مسئله تاکنون در کشور هیچ طرح و برنامه‌ای نداشته‌ و تنها تخصیص منابع مالی داشته‌ایم.

رییس هیئت مدیره بنیاد برکت با تأکید بر اینکه مشکل اشتغال با پول حل نمی‌شود، گفت: البته بدون پول نیز حل نمی‌شود؛ ما ۲۵ میلیون دلار از طریق بانک‌ها به این حوزه اختصاص داده‌ایم، درحالی که بار‌ها تجربه‌های ناموفق را تکرار می‌کنیم. خوشبختانه اقدام بنیاد برکت بسیار مهم‌تر از اقداماتی است که تاکنون انجام شده و این فناوری امروز در اختیار ما و شما قرار گرفته است. تنها مرجعی که بر روی این موضوع مطالعاتی را منتشر کرده، بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام است.

وی با اشاره به اینکه طرح‌هایی وجود دارد که ابعاد مختلف پاسخ به این سوال را روشن می‌کند، گفت: وقتی ما برای کوچکترین کار‌ها به علم نیاز داریم پس چرا نباید برای توسعه اشتغال به علم نیاز داشته باشیم و تنها به پول فکر کنیم؟ مبنای ایجاد اشتغال بر پایه استفاده از ظرفیت‌های انسانی، طبیعی، فیزیکی و مالی است. برای افزایش بهره‌وری باید ورودی کم شود و خروجی افزایش پیدا کند.

عسکری‌آزاد اظهار کرد: امروز در کشور ظرفیت‌های بسیاری داریم که از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم و باید بر روی آن‌ها کار کنیم. اولین سرمایه‌ای که باید به آن اتکا کرد سرمایه مردمی است؛ این درحالی است که هیچکدام از ظرفیت‌ها بارور نشده و منابع مالی به این ظرفیت‌ها اضافه نشده است. این طرح‌ها احیاگر اشتغال پایدارهستند؛ نیازمند یک پیام‌رسان برای اجرا و عملیاتی کردن این طرح‌ها هستیم تا با زبان مردم به آن‌ها آموزش دهیم، این همان پیام‌رسانی است که ما اسم آن را تسهیل‌گر گذاشته‌ایم. این افراد مسائل را ساده کرده و به نسخه‌های عملیاتی در شهر و روستا تبدیل می‌کنند. حرکت بزرگی انجام شده است چرا که در آن ۴۰۵ تسهیل‌گر در حدود شش هزار روستا فعالیت خواهند کرد.

رییس هیئت مدیره بنیاد برکت در ادامه گفت: افتخار بزرگی است که در سال گذشته با تسهیل‌گران مبتدی ۱۰ هزار طرح و اشتغال را ایجاد کردیم؛ آماری که براساس سند و مدرک معتبر است. امروز کاری را انجام می‌دهیم که براساس اصول دینی و متکی بر علم و تمامی متغیر‌هایی است که می‌تواند ما را به هدف برساند. امسال هدف‌گذاری کردیم که ۵۰ هزار طرح را ایجاد کنیم و این درحالی است که به هیچ وجه از منابع دولتی استفاده نکرده‌ایم و تماما از منابع مردمی و حمایت‌های بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) بهره‌مند شده‌ایم؛ این معنی حقیقی برکت و در راستای بکارگیری تمامی نیرو‌ها در ایجاد اشتغال و رفع فقر است که باید به آن افتخار کرد.

عیسی منصوری، معاون کارآفرینی و اشتغال‌زایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان دیگر سخنران این مراسم گفت: شرایط کشور در حوزه اشتغال با سال‌های گذشته چندان تغییری پیدا نکرده است. امروز برای اشتغالزایی وام می‌دهیم درحالی که اختلاس‌گران هم از طریق وام اختلاس می‌کنند و مکانیسم توزیع هزینه‌های نفتی کشور وام است.

معاون کارآفرینی و اشتغال‌زایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: امروز ۲.۵ میلیون دلار از طریق وام به اشتغال‌زایی روستا‌ها اختصاص داده شده است، این درحالی است که مداخله توسعه‌ای پیش‌نیاز هر نوع اتفاقی است و اعطای وام یکی از ابزار‌های فرعی در این حوزه و اصل قضیه مداخله اقتصادی و اجتماعی است.

اعطای وام برای اشتغالزایی اشتباه است
وی با بیان اینکه کسب و کاری که با وام شروع می‌شود پایدار نخواهد بود، تصریح کرد: وزارت کار متولی اشتغال نیست، بلکه تسهیل‌گر است و در این طرح هم با بنیاد برکت هماهنگی‌هایی را داشتیم تا برای اشتغال‌زایی منابع فنی و مالی لازم را به اشتراک بگذارد. باید به این نکته توجه کرد که اعطای وام برای اشتغالزایی اشتباه است، چون کار به هدف نمی‌رسد بلکه برای افراد گرفتاری ایجاد خواهد کرد؛ لذا باید با نظارت دقیق و مستندسازی مداخله اقتصادی و اجتماعی را از طریق تسهیل‌گران برای اشتغالزایی داشته باشیم.

انتهای پیام
captcha