نهاد «خانواده» در سینما و سیما چگونه تصویر می‌شود
کد خبر: 3836771
تاریخ انتشار : ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۳
سیدمسعود اطیابی مطرح کرد:

نهاد «خانواده» در سینما و سیما چگونه تصویر می‌شود

گروه هنر ــ یک کارگردان و تهیه‌کننده سینما گفت: خانواده‌ای که در سینما و تلویزیون ترسیم می‌شود نه تنها شباهتی به خانواده‌های واقعی ندارد بلکه گاهی کاملاً خلاف روند جریان جامعه حرکت می‌کند و هرکدام به سبک خود این نهاد حساس را به مسلخ می‌برند.

سیدمسعود اطیابی، کارگردان سینما در گفت‌وگو با ایکنا با بیان اینکه تصویری که از خانواده در سینما ارائه می‌شود منسجم نیست، اظهار کرد: متأسفانه سینما تصویرگر مناسبی از خانواده ایرانی نیست، زیرا اکثر آثار در پی ترسیم تصویری شکننده از خانواده‌اند که به هر بهانه‌ای تا مرز از هم پاشیدگی پیش می‌رود. این نگرش آسیب‌های فراوانی در پی دارد و به تماشاگر القا می‌کند که وقتی خانواده‌ای دچار مشکل شود، قرار نیست حتماً مسئله حل شود، بلکه می‌توان ساده‌ترین راه را انتخاب کرد و اساس خانواده را نابود کرد.

وی با بیان اینکه نگاه رسانه ملی هم به خانواده سنجیده و اصولی نیست، اظهار کرد: تلویزیون دقیقاً راهی را پیش گرفته که خلاف جهت سینماست و آنقدر در اغراق فرو رفته است که دیگر برای مخاطب قابل پذیرش نیست و مخاطب با آن ارتباط برقرار نمی‌کند. برای مثال برخی از خانواده‌ها در آثار تلویزیونی شکلی خیالی دارند که نمونه آن‌ها کمتر در واقعیت وجود دارند، حتی در شکل پوشش نیز چنین مسئله‌ای وجود دارد، پس عجیب نیست عمده آثار ملودرام تلویزیون قادر به جذب تماشاگر نیستند.

این فیلمساز با بیان اینکه برای داشتن جامعه پویا و شاداب در ابتدا باید خانواده‌های سالم داشت، بیان کرد: ارتقای فرهنگ و رشد اقتصادی از خانواده آغاز می‌شود زیرا هیچ طرحی بدون تحکیم روابط خانوادگی قابل ترسیم نیست. اگر سینما و تلویزیون بخواهند به همین شیوه ادامه دهند قطعاً در آینده اتفاقات خوبی در سطح جامعه رخ نخواهد داد.
 
هجمه سریال‌های فارسی زبان ماهواره به خانواده

این سینماگر تصریح کرد: اگر برنامه‌‌های شبکه‌های ماهواره‌ای را رصد کنید به سادگی درمی‌یابید که آن‌ها خانواده را محور هجمه قرار داده‌اند، مثلاً در سریال‌های ترکی هیچگونه تعهدی وجود ندارد و ولنگاری به عنوان سبک زندگی به مخاطبان القا می‌شود و اگر قرار باشد این هجمه را نادیده بگیریم دیگر نباید بیش از این از جامعه انتظار داشت.

اطیابی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: جالب اینجاست که مدیران رسانه ملی رفتار عجیبی در این زمینه پیش گرفته‌اند و معمولاً از آثار فاخر حمایت لازم را به عمل نمی‌آوردند زیرا آثار خوبی هم در این زمینه تولید شده است که می‌توان با حمایت از آن‌ها به بهبود شرایط کمک کرد و از تولید آثار سطحی و شعاری که نگاهی ظاهرگرایانه به خانواده دارند جلوگیری کرد و هزینه‌های آن را برای آثار فاخر خرج کرد. 
 
جایگاه محدود آموزه‌های اسلامی در برنامه‌های نمایشی
 
وی در پاسخ به این سؤال که شاخصه مطلوب خانواده اسلامی چیست؟ گفت: خانواده‌ مسلمان ایرانی در پیوند مؤلفه‌های ملی و دینی ترسیم می‌شود و قطعاً نمی‌توان چنین خانواده‌ای را با کلام ترسیم کرد، همانگونه که بیان شد سینما در پی تصویرسازی خانواده‌های متلاشی است و تلویزیون نیز چهره‌ای واقعی از خانواده را به مخاطب نشان نمی‌دهد.

این کارگردان در پایان تأکید کرد: سبک زندگی اسلامی – ایرانی تنها به ظاهر و پوشش خلاصه نمی‌شود و کوچکترین موارد هم در این خانواده‌ها حاصل اصول رفتاری و اخلاقی است. مثلاً در مورد اصول تغذیه در تلویزیون نگاهی سطحی به موضوعات می‌شود و ظاهراً در برنامه‌های گوناگون به شکلی بومی تغذیه اشاره می‌کنند، حتی این مؤلفه نیز بر مبنای واقعیت‌های موجود نیست. در مثالی دیگر می‌‌توان به سبک گفت‌وگو در خانواده در برنامه‌های گوناگون اشاره کرد، خانواده‌ای که مدعی اسلامی و ایرانی بودن است اعضای آن باید لحن و بیان مناسب داشته باشند و این ویژگی به ندرت در برنامه‌‌های سیما مشاهده می‌شود.
 
انتهای پیام
captcha