به گزارش ایکنا؛ در مقدمه این گزارش آمده است: طی سالهای اخیر، بازارهای مالی اسلامی به واسطه ارائه خدمات مالی قابل سرمایهگذاری در زیرساختها، گسترش تنوع پرتفوی تولیدات و ارائه خدمات بیشتر در راستای جذب مشتریان جدید توانستهاند از رشد و توسعه قابل توجهی در بازارهای جهانی برخوردار گردند. در این راستا، رتبهبندی انجام شده توسط نشریه بینالمللی «بنکر» در ارتباط با برترین مؤسسات مالی اسلامی، نیز حاکی از این مسئله است که با وجود چالشهای پیش روی نظام بانکداری اسلامی، این صنعت مالی در سال 2018، با سرعت باد در حال افزایش بوده و علاوه بر رشد سریع داراییهای منطبق بر شریعت در هر منطقه، شاهد افزایش تعداد مؤسسات جدید و تازهتأسیس در بازارهای کمتر توسعهیافته نیز بوده است.
همچنین میخوانیم: بر اساس آخرین رتبهبندی برترین مؤسسات مالی اسلامی در جهان که توسط نشریه بینالمللی بنکر در سال 2018 ، منتشر شده است، رشد بلندمدت بانکداری اسلامی در مناطق مختلف از جمله کشورهای جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا به طور نسبی پایدار بوده است و ارزش کل داراییهای منطبق بر شریعت در جهان، معادل 1624 میلیارد دلار است که بانکهای کاملاً اسلامی مبلغ 1255 میلیارد دلار آن را در اختیار خود دارند. افزون بر این، بانکهای اسلامی سودی معادل 15/2 میلیارد دلار با متوسط نرخ بازده دارایی 21/1 درصد را طی سال مذکور کسب کردهاند. در این میان، نقش بانکها و مؤسسات مالی ایرانی در میان بانکهای تجاری و تخصصی، شرکتهای بیمه و مؤسسات مالی و اعتباری همچنان بسیار چشمگیر و از نظر حجم داراییها در بالاترین ردیفهای این رتبهبندی قرار دارند و عربستان و مالزی در رتبههای بعدی قرار می گیرند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: بررسیها نشان میدهد، کاهش نسبی تعداد نهادهای مالی اسلامی در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس(pGCC) طی سال 2018 منجر به کاهش سرعت رشد داراییهای این منطقه نسبت به سالهای قبل شده است. این در حالی است که در میان ۱۰ مؤسسه برتر کاملاً اسلامی از لحاظ سریعترین رشد داراییها، تنها 2 نهاد مالی اسلامی از منطقه شورای همکاری خلیج فارس توانستهاند با کسب مقام پنجم و نهم در این رتبهبندی قرار گیرند. رتبهبندی نهادهای مالی اسلامی در سال 2018 متفاوت از سال گذشته است، اما همچنان رشد داراییهای منطبق بر شریعت در بانکهای ایرانی نسبتاً قابل توجه بوده است؛ به طوریکه در میان ۱۰ مؤسسه برتر کاملاً اسلامی از لحاظ سریعترین رشد داراییها، سه بانک ایرانی به چشم میخورد که بانک قرضالحسنه مهر، بانک توسعه صادرات و گردشگری ایران به ترتیب با 61 ،60 و 52 درصد تغییر در حجم داراییها، در میان سایر مؤسسات مالی اسلامی جهان در مقامهای سوم، چهارم و هفتم قرار گرفتهاند.
در این میان، بانک زراعت ترکیه توانسته است با رشد ۸۰ درصدی در داراییها مقام نخست را به خود اختصاص دهد که نشاندهنده عملکرد بسیار قوی بانکهای اسلامی این کشور با رشد متوسط 21 درصدی در داراییها طی سال 2017 است. با این حال، سهم داراییهای بانکهای اسلامی از کل نظام بانکی ترکیه تنها حدود ۵ درصد بوده و سهم بانک اسلامی زراعت ۹ درصد از بازار بانکداری اسالمی کشور است.
در بخشی دیگر میخوانیم: در میان کشورهای مختلف مورد بررسی، پاکستان و اندونزی توانستهاند علاوه بر تسلط بر بخشهای مختلف مالی اسالمی به توسعه قوانین و بهبود خدمات مالی منطبق بر شریعت در مناطق مرزی خود بپردازند. این در حالی است که رشد داراییهای بانکداری اسلامی و سپردهها در پاکستان طی سال 2017 به ترتیب با رشد 22 و 2۰ درصدی روبهرو بوده است. علاوه بر این سهم بانکداری اسلامی نسبت به کل بازار در حدود 12/5 درصد است. در اندونزی نیز فعالیتهای گستردهای جهت توسعه صنعت بانکداری اسالمی و خدمات مالی اسلامی انجام شده است. در این کشور ارزش داراییهای بانکداری اسلامی نسبت به کل داراییها حدود ۶ درصد است. این در حالی است که رشد داراییهای اسلامی در سال 2017 در حدود ۱۹ درصد بوده است که در مقایسه با رشد ۷ درصدی بانکهای متعارف، رقم قابل توجهی است. علاوه بر این، نقش بانکها و مؤسسات مالی با باجههای اسلامی نیز در پاکستان و اندونزی نسبت به سایر کشورها بسیار چشمگیر بوده است. به طوری که، عمده مؤسسات برتر از نظر رشد داراییها در سال 2018 ، مربوط به کشور پاکستان با کسب رتبههای دوم، سوم و چهارم و اندونزی با کسب رتبههای پنجم، ششم و هفتم است.
در بخش جمعبندی این گزارش آمده است: نتایج حاصل از رتبهبندی برترین مؤسسات مالی اسلامی در جهان توسط نشریه بینالمللی The Banker در سال 2018 به وضوح نشان میدهد که صنعت بانکداری اسلامی از لحاظ شاخصهای سلامت در وضعیت مناسبی قرار دارد. رشد بالای داراییها و سودآوری بانکهای اسلامی حاکی از گسترش خدمات منطبق با شریعت در بازارهای کمتر توسعهیافته است و افزایش این دو عامل میتواند چشمانداز روشنی را برای رشد این صنعت طی سالهای آتی به همراه داشته باشد. به دنبال گسترش و رونق بانکداری اسلامی در جهان، فعالان جدیدی همچون سنگال و ساحل عاج با ورود به بازار صکوک توانستهاند از مزایای این ابزار نوین تأمین مالی اسلامی برای رفع نیازهای مالی خود برخوردار شوند و بازارهای الجزایر نیز با سرعت بیشتری به توسعه بخش خدمات خود جهت ارائه محصولات و خدمات مالی منطبق بر شریعت میپردازند. از این رو، فعالان حوزه مالی اسلامی برای تداوم فعالیت خود در این فضای رقابتی و همچنین دستیابی به فرصتهای رو به رشد در آینده نیازمند تطبیق استراتژیها و استانداردهای خود با شرایط روز جهان و استفاده از ابزارهای نوین هستند.
برای مشاهده متن کامل این گزارش اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام