عالمان تجمل‌گرا راهزنان دین هستند
کد خبر: 3842051
تاریخ انتشار : ۲۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۵
آیت‌الله نوری همدانی:

عالمان تجمل‌گرا راهزنان دین هستند

گروه حوزه‌های علمیه ــ مرجع تقلید شیعیان با بیان اینکه باید دروس اخلاق در حوزه توسعه یابد و به همه دنیا منتشر شود، گفت: در روایات بیان شده که عالمان اشرافی و تجمل‌گرا، راهزنان دین مردم هستند، لذا روحانیت باید ساده‌زیستی و قناعت داشته باشد.

عالمان تجمل‌گرا راهزنان دین هستند/ لزوم توسعه دروس اخلاق حوزهبه گزارش ایکنا، آیت‌الله حسین نوری همدانی، از مراجع تقلید قم، 23 شهریورماه در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه در مدرسه فیضیه با اشاره به برخی روایات در مورد علما و عالمان اهل قم با بیان اینکه در روایت بیان شده که علم در آخرالزمان از قم به دنیا منتشر می‌شود، گفت: عالمانی که مردم را به قرآن و اسلام ناب دعوت می‌کنند به تعبیر روایات دعاةللناس هستند؛ در روایت به دعوت به اسلام با عمل و نه تنها با زبان تأکید شده است و طلاب باید با فکر، فرهنگ و عملشان مردم را به دین دعوت کنند.

وی با اشاره به کلمات قصار نهج‌البلاغه اظهار کرد: در این بخش از کلمه قصار شماره 139 حضرت، جملاتی در تکریم علما بیان شده است؛ طبق فرموده حضرت، آن قدر شایستگی دارند که علم بر وجود آنان سرازیر شده است.

نوری همدانی بیان کرد: این مقام و موقعیت فقها و علما، «دعاة» در پیشگاه اهل بیت(ع) است؛ برای اینکه قشری هستند که اسلام را تبیین و منتشر می‌کنند؛ از این رو در یک مرحله باید طلبگی کنند و دیگری اینکه به عنوان یک عالم در جامعه حضور داشته باشیم.

این مرجع تقلید با بیان اینکه اولین مرحله، گام نهادن در حوزه و طلبگی است تا بتواند با آداب و اصول دعوت مردم به دین آشنا شوند تا در آینده به عنوان عالم و فقیه وارد عرصه اجتماع شوند، ادامه داد: در روایت بیان شده است که فردی که برای طلب علم از منزل خود خارج می‌شود، ملائکه بال‌های خود را زیر پای آنان می‌گسترانند و قلم آنان برتر از خون شهدا بیان شده است.

این مرجع تقلید با تمجید از کتبی مانند «منیةالمرید» افزود: در این کتاب اولین قدم در مسیر کسب علم، اخلاص عنوان شده است و طلاب باید با این نیت در این عرصه گام بگذارند؛ اخلاص بسیار مهم است و فضل الهی هم با اخلاص ما ارتباط دارد.

برخی وظایف طلاب

وی با بیان اینکه طلاب باید سعی کنند از لحاظ ادبی و سخنوری و حرف زدن کامل باشند، اظهار کرد: مهاجرت از حوزه و رفتن میان مردم از دیگر کارهایی است که باید انجام شود؛ اینکه با تواضع و مهربانی با مردم برخورد کنیم، خیلی اثر مثبت در روحیه آنان دارد.

وی با بیان اینکه سحرخیزی، تهجد و نماز شب از ضروریات اخلاقی در حوزه است، بیان کرد: معنویت و سحرخیزی دل انسان را برای پذیرش رفتارهای متعالی و والا آماده می‌کند.

نوری همدانی با بیان اینکه همه محتاج به درس اخلاق و معلم اخلاق هستیم، بیان کرد: باید اشخاصی متخلق به اخلاق اسلامی در حوزه داشته باشیم؛ از آیت‌الله اعرافی و مدیران حوزه می‌خواهیم که درس‌های اخلاقی در حوزه داشته باشند و در همه دنیا پخش همچنین صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه تدریس شود؛ زیرا اخلاق در زندگی افراد بسیار مهم است و حتی پیامبر(ص) هم به جبرئیل می‌گفت که مرا موعظه کن.

این مرجع تقلید با تأکید بر وظایف علما بیان کرد: اولین وظیفه حوزه اداره حوزه، تدریس، تدرس، تحقیق، تعمق علمی و ... است. استاد حوزه باید از لحاظ اخلاق و معنویت مرتبه بالایی داشته باشد و قبل از آنکه دیگران را موعظه کند باید خودش را موعظه کند.

پرهیز از اشرافی‌گری

وی با بیان اینکه حضور در اجتماع از دیگر وظیفه طلاب است، به خاطراتی از علمای بزرگ مانند آیت‌الله کوه‌کمره‌ای پرداخت و افزود: وظیفه دیگر پرهیز از اشرافی‌گری، تجمل‌گرایی و روآوردن به قناعت و ساده‌زیستی است؛ در برخی روایات بیان شده عالمانی که اشرافی‌گری دارند راهزنان اخلاق و دین مردم هستند در صورتی که عالم باید میان مردم و در کنار آن‌ها و همانند آنان زندگی کند. 

این مرجع تقلید با بیان اینکه وظیفه دیگر عالمان مبارزه با طاغوت و ظلم است ادامه داد: علما همواره با دشمنان مبارزه می‌کردند، زیرا اسلام همیشه دشمنانی داشته است؛ علما نباید تصور کنند دین از سیاست جداست لذا باید در عین درس خوراندن از وضعیت مسلمین مطلع باشیم و در برابر ظلم ظالمان کوتاه نیاییم و سکوت نکنیم. باید خدمتگزار مردم باشیم، زیرا سرباز امام زمان(عج) هستیم. 

نوری همدانی با بیان اینکه در تفسیر «ربیون» در آیه «وَكَأَيِّنْ مِنْ نَبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ» مراد از آن را علما بیان کرده‌اند، تصریح کرد: در فرمان هشت‌ماده‌ای که امام(ره) فرمودند این بود که علما نباید فکر کنند دین از سیاست جداست؛ در همین عاشورا در بسیاری از کشورها از جمله نیجریه، کشمیر و بحرین به عزاداران شیعه حمله کردند و آنان را مورد شکنجه قرار دادند و در رسانه‌های خود سانسور کردند؛ لذا باید از وضع دنیا به خصوص دنیای اسلام مطلع باشیم.

وی افزود: رسانه‌های دشمن تصاویری از قمه‌زنی یک عده محدود در یک گوشه را در رسانه‌های خود نشان دادند تا سعی کنند که عزاداری برای شهدای کربلا کوچک و خشن جلوه دهند. 

نوری همدانی با بیان اینکه هیچ لحظه‌ای نیست که دشمنان ما در کمین نباشند، از این رو باید با قلم و بیان در برابر دشمن تجهیز باشیم، تصریح کرد: برخی نقدهای غیرمنصفانه از حوزه دارند، در صورتی که همه خوبی‌ها و ارزش‌ها از حوزه سرچمشه می‌گیرد؛ امام و رهبر معظم انقلاب فرزند حوزه هستند؛ شهدای روحانیت بیش از اقشار دیگر بودند؛ لذا حوزه عظمت زیادی دارد، ولی برخی می‌گویند که حوزه چه کرده است.

وی در پایان تأکید کرد: افرادی که از بازاری و اقشار مختلف خدمتگزار کشور هستند کسانی هستند که پای منبر علما بوده‌اند و بسیاری از افرادی که از زندان سر درآورده‌اند، به خاطر دوری از حوزه و روحانیت است.

انتهای پیام 

captcha