کد خبر: 3860632
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۸

نخستین هم‌اندیشی ملی بقیع‌شناسی برگزار شد

گروه جامعه ــ نخستین هم‌اندیشی ملی بقیع‌شناسی به همت پژوهشکده حج و زیارت و با حضور نماینده ولی‌‌فقیه در امور حج و زیارت در قم برگزار شد.

نخستین هم‌اندیشی ملی بقیع‌شناسی برگزار شدبه گزارش ایکنا، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی حج؛ نخستین هم‌اندیشی ملی بقیع‌شناسی به همت پژوهشکده حج و زیارت با سخنرانی حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب، نماینده ولی‌‌فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، حجت‌الاسلام سیدعلی قاضی‌عسکر، نماینده سابق ولی‌فقیه در امور حج و زیارت و با حضور شماری از محققان، پژوهشگران، فرهیختگان و استادان حوزه و دانشگاه در محل دفتر حوزه نمایندگی ولی‌‌فقیه در امور حج و زیارت در قم برگزار شد.

در ابتدای این نشست علمی، حجت‌الاسلام سعید نجاتی، دبیر کمیته بقیع‌شناسی گزارشی از روند برگزاری این هم‌اندیشی ارائه کرد و گفت: کمیته بقیع‌شناسی کار را خود را از مدتی پیش آغاز کرده و در تلاش است که در این خصوص فعالیت‌های علمی را به سرانجام برساند به همین منظور از کارشناسان و محققان در این حوزه دعوت کرد تا نظرات و دیدگاه‌های خود را در خصوص مسائل پیرامون این موضوع ارائه کنند.

وی تشکیل و راه‌اندازی سایت جنت‌البقیع، مضجع‌الائمه و الاصحاب را از دیگر فعالیت‌های کمیته بقیع شناسی بیان کرد و یادآور شد: برگزاری همایش و نشست‌های علمی، بررسی اسناد بقیع و راه‌اندازی سایت بقیع‌‌پژوهی از دیگر اقدامات این کمیته به شمار می‌آید.

در ادامه این جلسه علی‌اکبر ضیایی، رئیس پژوهشکده حج و زیارت به بیان و اهمیت موضوع بقیع‌شناسی اشاره کرد و ادامه داد: تاکنون 50 هزار سند در خصوص حرمین شریفین و عتبات گردآوری‌ شده است که پیش‌بینی می‌کنیم، پنج هزار سند در این خصوص نمایه نویسی شود و بتوانیم مطالعات بقیع‌شناسی را مستند به اسناد و مدارک موثق ادامه دهیم.

وی راه‌اندازی کتابخانه امام صادق(ع) در پژوهشکده حج را یکی از مهم‌ترین اقدامات در حوزه بقیع‌شناسی دانست و تصریح کرد: این کتابخانه یکی از کتابخانه‌های تخصصی است که در حوزه بقیع‌شناسی کمک به سزای خواهد کرد، همچنین در این خصوص ساخت ماکت بقیع را در دستور کار داریم و برای یکصدمین همایش تخریب بقیع شناسی برنامه‌های مختلفی را پیش‌بینی کردیم، البته راه‌اندازی نشریه بقیع شناسی به زبان عربی و انگلیسی از دیگر اولویت‌های این حوزه است.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب، نماینده ولی‌‌فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در این نشست برگزاری هم‌اندیشی ملی بقیع‌شناسی را بسیار ارزشمند خواند و گفت: راه‌اندازی کمیته بقیع شناسی کار بسیار ارزشمندی است که در پژوهشکده حج و زیارت کلید خورده است، زیرا بقیع پس از حرم نبوی مهم‌ترین منطقه در مدینه منوره به شمار می‌آید که به‌عنوان مزار شریف ائمه اطهار(ع) و اصحاب پیامبر(ص) شناخته می‌شود.

وی افزود: بقیع را از مهم‌ترین اماکن تاریخی می‌دانیم، همچنان که روایات زیادی در خصوص این مکان مقدس داریم، پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین هم توجه خاصی به بقیع داشتند، هم این توجهات نشان دهند این است که ائمه به بقیع اهمیت خاصی می‌دادند.

نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد: با توجه به محدودیت‌های که برای بقیع ایجاد کرده‌اند سؤال‌های زیادی در میان مسلمانان ایجادشده است، بعد از مسجدالنبی شلوغ‌ترین مکان، بقیع بود و مورد توجه مسلمانان قرار می‌گرفت، حتی اهل سنت نیز در این مکان مقدس حضور می‌یافتند، این مسئله ایجاب می‌کند در این زمینه کار فاخری در عرصه پژوهش و احیای بقیع انجام گیرد.

سرپرست حجاج ایرانی یادآور شد: آثار بقیع و کسانی که در بقیع مدفون هستند هرکدام سرفصل بزرگی برای خودشان دارند، باید کاری کنیم که اختلاف دیدگاه‌ها و نظرات در این خصوص وجود دارد با راه‌اندازی این کمیته این شبهات برطرف شود و برخی اسناد که در این زمینه وجود دارد و در منظر و نگاه افراد قرار داده شده آن را گردآوری و منتشر کنیم.

دفن بیش از 10 هزار شخصیت جهان اسلام در بقیع

در ادامه این جلسه حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سیدعلی قاضی‌عسکر نیز گزارشی از فعالیت اجراشده در حوزه بقیع‌شناسی ارائه کرد و خواستار توجه و اهتمام بیشتری در این خصوص شد.

وی افزود: بقیع از اهمیت و جایگاه خاصی در جهان اسلام و مکتب اهل‌ بیت(ع) برخوردار است، بیش از 10 هزار شخصیت جهان اسلام در این مکان دفن هستند، بسیاری از مردم و شخصیت‌ها از ویژگی افراد مدفون‌شده در این مکان مقدس آشنا نیستند، نشریات و کتاب‌های نیز در این خصوص تدوین و منتشرشده و همچنین فهرست و مقالات علمی در این زمینه نوشته‌شده اما باید در این خصوص اقدام قابل‌ توجهی صورت گیرد.

نماینده سابق ولی‌فقیه در امور حج و زیارت از فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی خواست در حوزه بقیع‌شناسی گام‌های پژوهشی و علمی بزرگی بردارند تا این مسئله در جامعه نهادینه شود.

وی همچنین بر احیای بقیع تأکید کرد و یادآور شد: باید نام بقیع در همه‌جا احیا شود، پژوهشگران به این موضوع عنایت داشته باشند که بقیع از غربت خارج شود و آثار فاخری را ارائه کنیم.

در ادامه این نشست هر یک از کارشناسان و متخصصان حوزه و دانشگاه در خصوص مسئله بقیع‌شناسی نظرات و دیدگاه‌های خود را ارائه کردند.

انتهای پیام
captcha