به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مراسم افتتاحیه اولین کنفرانس بینالمللی و دومین کنفرانس ملی انجمن علمی قرآن و تحول علوم ایران چهارشنبه، ۲۷ آذرماه، در سالن امیرکبیر دانشگاه صنعتی مالک اشتر برگزار شد.
ابوطالب شفقت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر و رئیس کنفرانس، در این مراسم اظهار کرد: قرآن برای سعادت و هدایت انسانها به خصوص انسانهای منطقی است، در همان آیات نخستین یعنی آیه دوم سوره بقره میفرماید: «هُدىً لِلْمُتَّقِينَ»؛ کسانی که تقوا پیشه میکنند بهتر میتوانند از قرآن بهره برداری کنند. قرآن از تاریکیها به روشنیها هدایت میکند و برای هر عصر و نسل صادق است. مقام معظم رهبری درباره قرآن به خوبی فرمودهاند که قرآن حقیقتاً دل و روح را روشن میکند و به برکت قرآن ابهامها از انسان زدوده میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: محققان و پژوهشگرانی که در زمینه دین دغدغه دارند، امروز وظیفه دارند از فرایندهای علمی درس عبرت برای مردم بیان کنند؛ برای مثال فرایند تولید شیر یک بحث بسیار مهم علمی است که در قرآن مورد اشاره قرار گرفته و از آن روایتی عبرتبرانگیز برای انسان تصویر شده است، تصویری که نشان میدهد شیر خالص و گوارا از میان چرک و خون در شکم حیوان تشکیل میشود و این جز با قدرت خداوند متعال و وجود خالقی آگاه و مدبر میسر نیست.
شفقت سپس با آیاتی که درباره پرواز پرندگان در آسمان به اذن خدا وجود دارد، اشاره کرد: گفت مهندسی پرنده به گونهای است که تمام اصول مهندسی در آن رعایت شده. هر جسم به خاطر جاذبه زمین میافتد، اما فقط وجود خداوند و خلقت خاص او میتواند چنین امکانی را فراهم آورد.
رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر در ادامه گفت: آیات قرآن همگی در حوزه آموزش انسانی و مدیریت انسانی و اصول مهندسی است، اما متأسفانه امروز در ورود علمی به قرآن بسیار ضعیف هستیم؛ برای مثال اصول مدیریت دفاعی در قرآن آمده است، به نظر من تنها تمرکز بر واژه قوّه دهها درس میتواند برای ما داشته باشد.
شفقت تصریح کرد: میان ما و شگفتیهای قرآن حجاب افتاده است و اسم تحلیلی به آن نداریم مانند ماهی هستیم که در دریای آب شنا میکند و دریا برای عادی شده است. کشور قرآنی هستیم، اما آن طور که باید به پژوهشهای قرآنی توجه نداریم.
وی تصریح کرد: از همه شرکتکنندگان در این مراسم خواهش دارم، علاوه بر ارائه مقالات همین امروز آسیبشناسی را شروع کنند که چرا تبیین علمی از قرآن را دست کم گرفتهایم. از همکاران خود به خصوص محققان فنی و مهندسی درخواست دارم که حجاب غفلت از نکات علمی قرآن بزدایند.
در ادامه این نشست، دکتر قادری، پژوهشگر علمی و دینی درباره الگوریتم قرآن به ایراد سخن پرداخت و گفت: متأسفانه بسیاری از مفسران قرآن در تفاسیر خود، معنایی کمتر از ظاهر برای آیات قائل میشوند، در حالی که تفسیر باید معنایی وسیعتر از ظاهر به مخاطب ارائه کند، چراکه در احادیث آمده است هر آیه، هفتاد بطن دارد. خداوند متعال قرآن کریم را «تبیاناً لکل شیء» معرفی کرده و فرموده هیچ تر و خشکی نیست مگر اینکه در این کتاب الهی وجود داشته باشد. یعنی به تصریح کلام خدای متعال، تمام علم در قرآن کریم وجود دارد اما روش استخراج آن مهم است.
وی در ادامه گفت: متأسفانه بسیاری از مفسران و حتی دینشناسان میگویند قرآن تنها کتاب هدایت است، یا اینکه میگویند اگر نکات علمی در این کتاب آمده، به این معنا نیست که تمام علم در آن باشد، در حالی که خداوند متعال تمام علوم مورد نیاز برای بشر را در کتاب خود قرار داده است.
قادری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: روش تفسیر به شیوه سنتی و کلامی برای قرنها راهگشا بوده است، همین امروز از تفسیر شخصیتی همچون آیتالله جوادی آملی بسیار بهره میبریم اما باید بپذیریم که دوران تفسیر سنتی گذشته است و برای اینکه بتوانیم از علم موجود در قرآن استفاده کنیم وارد فاز جدیدی از تفسیر شویم.
این پژوهشگر دینی تصریح کرد: خداوند متعال در ابتدای تعدادی از سورهها، حروف مقطعه را بیان فرموده است، به این جهت که به مخاطب یادآوری کند این کتاب از حروف تشکیل شده است و رمز جاودانگی و اعجاز آن حروف هستند، لذا ما باید در عصر رایانه و تکنولوژی بتوانیم حروف قرآن را از نظر عددی مورد تحلیل قرار دهیم و حتماً به نتایج درخوری میرسیم.
در ابتدای این مراسم نیز حجتالاسلام والمسلمین حسین تاجآبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه مالک اشتر و دبیر علمی کنفرانس ضمن خیرمقدم به حاضران گفت: امروز قرآن در جامعه مهجور است، باید بترسیم از روزی که پیامبر اکرم(ص) در محضر خدای متعال شکایت کنند که این مردم، قرآن را مهجور قرار دادند. شاید کسی بگوید این همه مسابقات قرآن در کشور برگزار میشود و این همه شبکه تلویزیونی و رادیویی برای قرآن وجود دارد، پس چگونه ادعا میکنید که قرآن مهجور است، در پاسخ باید عرض کنیم قرآن کریم از نظر علمی مهجور است. یعنی قرآنپژوهان به جنبههای علمی قرآن توجه نکردهاند.
وی تصریح کرد: به نظر من در تدوین اسناد بالادستی مثل چشماندازها و اسناد تحول، قرآن مورد دقت قرار نگرفته است. قرآن کریم کتابی از جانب خدای متعال است که در آن جنبههای علمی هم وجود دارد. همه افراد در هر جایگاهی که باشند، چه اینکه حوزوی و چه دانشگاهی، باید در قرآن تدبر کنند. این کتاب مردم است، اما برای بهرهبردن از آن عزم کافی نداریم.
تاجآبادی در پایان گفت: امروز میهمانان زیادی دعوت کرده بودیم، اما به جهت ملاحظاتی که حول دانشگاه میزبان وجود دارد، نتوانستیم در خدمت برخی از میهمانان باشیم، امیدواریم از سال بعد بتوانیم کنفرانس را در فضایی دیگر برگزار کنیم.
انتهای پیام