
محمد مجابی، رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام، در گفتوگو با
ایکنا؛ با بیان اینکه موضوع محیط زیست در اصل ۵۰ قانون اساسی مورد تأکید قرار گرفته است، گفت: برای اینکه سیاستهای مشخصی برای اجرایی شدن قانون اساسی وجود داشته باشد، بنابر اختیاراتی که اصل ۱۱۰ این قانون به رهبری میدهد، سیاستهای کلی محیط زیست از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در ۱۵ ماده تدوین و با توشیح و امضای مقام معظم رهبری ابلاغ شد.
مجابی ادامه داد: مواد متعددی از سیاستهای کلی محیط زیست مربوط به هوا است از جمله ماده ۱ آن که مدیریت جامع، هماهنگ و نظاممند منابع آب، هوا، خاک و تنوع زیستی را مطرح کرده و برای اینکه ضمانت اجرایی داشته باشد، ساختارها و ظرفیتهای حقوقی را مد نظر قرار داده است.
وی ادامه افزود: در ماده ۴ این سیاستها، پیشگیری و ممانعت از آلودگیهای غیر مجاز مطرح شده و همینطور در ماده ۵ کنترل مستمر و پایش عوامل آلاینده هوا، آب، خاک و آلایندههای صوتی و امواج مخرب مورد توجه قرار گرفته است.
قائم مقام سابق سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: آنچه اهمیت دارد این است که این سیاستها به قانون تبدیل شود تا ضمانت اجرایی پیدا کرده و بعد از قانون هم در قالب طرحها و پروژهها اجرایی شود. خوشبختانه با تعاملی که در دولت، مجلس و قوه قضاییه وجود داشت در سال ۹۶ قانون هوای پاک در ۳۴ ماده به تصویب مجلس رسید که بسیاری از تکالیف را برای دستگاههای مختلف، مشخص و مسئولیتها را روشن کرده است. مثلا این قانون تکلیف مشخصی برای وزارت نفت قرار داده تا سوخت استاندارد تولید کند یا در مورد آلایندههای متحرک خودروها باید استانداردهای محیط زیستی داشته باشند. در رابطه با منابع آلاینده ساکن نیز اصول محیط زیستی باید مراعات شود مثلا در شهرهایی با جمعیت ۵۰۰ هزار نفر موتورخانه ساختمانها باید هرساله مورد بازنگری قرار گرفته و اصلاح شوند. همچنین در قانون هوای پاک دادگاه ویژه جرایم زیست محیطی برای آلودهکنندگان هوا پیشبینی شده است.
رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: آنچه در رابطه با هوا بر عهده مجمع تشخیص مصلحت نظام است این است که در مرحله نخست به تهیه سیاستهای کلی پرداخته و در مرحله دوم به پیگیری و نظارت بر اجرای این سیاستها بپردازد.
وی ادامه داد: برای اجرای سیاستهای حوزه هوا، شاخصهایی درست کردیم که وضعیت کشور را با این شاخصهها مورد بررسی قرار میدهیم. در حوزه هوا در بخش دگرگونیهای آب و هوایی سه شاخص را در نظر گرفتهایم که شامل میزان انتشار دیاکسید کربن به ازای هر نفر، میزان انتشار دیاکسید کربن به ازای تولید برق و شدت انتشار دیاکسید کربن صنعتی است.
مجابی افزود: برای کیفیت هوا نیز چهار شاخص شامل غلظت ذرات آلاینده هوا، میزان انتشار دیاکسید گوگرد، میزان انتشار اکسیدهای نیتروژن و میزان انتشار ترکیبهای فرار در نظر گرفته شده است، این شاخصها را در مجمع تشخیص مصلحت نظام از سازمانها و نهادهای درگیر استعلام میکنیم تا ببینیم نحوه اجرای سیاستهای کلی در حوزه چگونه بوده و آن را مورد بررسی قرار دهیم.
وی تصریح کرد: مجمع تشخیص مصلحت نظام در صورت عدم اجرای این سیاستها گزارش تهیه کرده و آن در اختیار کمیسیون نظارت قرار میدهد و از طریق کمیسیون پیگری برای اجرای سیاستها دنبال میشود.
انتهای پیام