کد خبر: 3867292
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۶
فلاحت‌پیشه بیان کرد:

کاهش هژمونی آمریکا؛ خروجی رزمایش «کمربند امنیت دریایی»/ ضرورت پیشبرد منافع با راهبرد «نومنطقه‌گرایی»

گروه سیاسی ــ‌ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه رزمایش بی‌سابقه ایران، چین و روسیه در دریای عمان و شمال اقیانوس هند نشانه یک تحول راهبردی است، گفت: مهم‌ترین تحولی که در اثر این برگزاری رزمایش رقم خواهد خورد نقصان هژمونی ایالات متحده در آینده و شناسایی قدرت جمهوری اسلامی ایران از سوی دوست و دشمن است.

رزمایش بی‌سابقه «کمربند امنیت دریایی» میان سه کشور ایران، چین و روسیه از جمعه، 6 دی، در دریایی عمان و شمال اقیانوس هند آغاز شده که منطقه‌ای به وسعت 17 هزار کیلومترمربع را شامل می‌شود. از اهداف عمده آن می‌توان به تقویت امنیت تجارت دریایی بین المللی و مقابله با دزدی دریایی و تروریسم دریایی و تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی اشاره کرد که قطعاً پیام‌های بین‌المللی فراوانی برای دوستان و دشمنان خواهد داشت.

حشمت‌الله فلاحت‌‌پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره اهمیت رزمایش دریایی سه ‌جانبه ایران، چین و روسیه در دریای عمان و شمال اقیانوس هند با عنوان «کمربند امنیت دریایی» گفت: رزمایش ایران با قدرت‌های دوم و سوم نظامی جهان نشانه اهمیت این اتفاق است و این بی‌سابقه‌ترین رزمایش در منطقه خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند است که خبر از یک تحول راهبردی می‌دهد.

دلایل همکاری بی‌سابقه مشترک نظامی چین و روسیه با ایران

وی ادامه داد: اثرگذاری منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران و توان دفاعی کشور در برابر گزینه نظامی آمریکا که نقطه عطف آن سقوط پهپاد آمریکایی بود، قدرت‌های دوم و سوم نظامی دنیا را به سمت همکاری مشترک نظامی به سمت ایران سوق داده است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: البته چین و روسیه هم به مانند ایران دلایل مشابهی برای جلوگیری از هژمونی نظامی آمریکا دارند و این اشتراک نظر اتفاق جدیدی را رقم زده که هم در تاریخ ایران بعد از انقلاب بی‌سابقه است که ایران با قدرت‌های بین‌المللی رزمایش مشترک برگزار کند و هم در تاریخ کل منطقه که تاکنون منطقه حفاظتی ناتو به حساب می‌آمده جدید است. زیرا فقط ایران در دل همه این کشورها در درون قلمرو استراتژیک، نظامی و امنیتی ناتو عمل نکرده است.

تبیین سه حوزه چالشی مهم ایران و آمریکا

وی بیان کرد: لذا این اتفاق سرآغاز تحولات جدیدی در منطقه و جهان خواهد شد که مهم‌ترین آن شناسایی قدرت جمهوری اسلامی ایران توسط دوست و دشمن است. تا همین الان هم برگزاری این رزمایش باعث شده برخی محافل مخالف ترامپ در داخل آمریکا او را به باد انتقاد بگیرند که با پاره کردن برجام و اعمال فشارهای حداکثری علیه ایران از یکسو و در پیش گرفتن سیاست‌های افراطی علیه سایر کشورها از جمله روسیه و چین عملاً موجب شده که آمریکا وارد یک چالش هزینه‌بر بلندمدت شود که نتیجه آن نقصان هژمونی ایالات متحده در آینده است و این مهم‌ترین تحولی است که در اثر برگزاری این رزمایش بسیار بااهمیت رقم خواهد خورد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به سه حوزه چالشی مهم جمهوری اسلامی ایران با آمریکا و متحدانش گفت: به عنوان کسی که همواره یک نگاه دیپلماتیک داشته‌ام اعتقاد دارم این رزمایش مدیریت دشمنی و چالش با آمریکا را برای ایران آسان‌تر خواهد کرد. اولین حوزه چالش ایران با آمریکا حوزه راهبردی نظامی است که ایران در این حوزه موفق عمل کرده است. حوزه دوم چالش، حوزه اقتصادی است. اگر بودجه 99 کشور بررسی می‌شود می‌توان گفت این بودجه در میان همه بودجه‌های چند سال اخیر کشور مصون‌ترین بودجه در مقابل سیاست‌های تحریمی امریکا است و می‌تواند کمک‌کار اساسی کشور در این چالش اقتصادی باشد. زیرا سهم نفت در این بودجه که تحت تأثیر تحریم است حداکثر به 10 درصد رسیده و اگر مدیریت صحیحی اعمال شود باعث می‌شود ایران در چالش سوم که در حوزه دیپلماسی است، دست برتر را در مدیریت چالش با آمریکا داشته باشد.

وی تأکید کرد: لذا اگر این رزمایش مشترک نظامی در قالب این معادله تحلیل شود چنین دستاوردی هم از آن قابل استخراج خواهد بود.

ایران باید با بلوک‌های شرق و غرب همکاری کند

فلاحت‌پیشه درباره تحلیل این رزمایش نظامی و سفر هفته گذشته رئیس‌جمهور به مالزی به مثابه ایجاد یک جبهه جدید در منطقه و جهان مقابل عربستان و امریکا و تقویت رویکرد نگاه به شرق گفت: اعتقاد من این است که نباید این اتفاقات از جمله همین رزمایش مشترک به منزله ورود جمهوری اسلامی ایران به قطب‌بندی تازه‌ ارزیابی شود.

وی اظهار کرد: ایران به دلیل شرایط ژئوپلیتیک، اقتصادی، جمعیتی و سایر توانایی‌ها و خوداتکایی‌هایی که در میان کشورهای در حال توسعه کمتر وجود دارد از این امکان برخوردار است که با بلوک‌ها و قطب‌های مختلف قدرت در شرق و غرب دنیا کار کند و لذا از این رزمایش و حضور رئیس‌جمهور در شرق آسیا باید برای افزایش قدرت چانه‌زنی استفاده کرد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه در دنیای امروز کشورها دیگر خود را در درون قطب‌های خاص محدود نمی‌کنند، گفت: جمهوری اسلامی ایران نیز در این وضعیت باید «نو منطقه‌گرایانه» فکر کند؛ نو منطقه‌گرایی راهبردی است که کشورها هر بخش از منافع خود را با بلوک‌های مختلف قدرت پیش می‌برند و خود را محدود و منحصر به بلوک‌های خاص نمی‌کنند.

فلاحت‌پیشه ابراز کرد: ایران هم باید به گونه‌ای عمل کند که از قدرت‌هایش استفاده مسالمت‌آمیز کند و وارد فضای چالشی نشود که قدرت‌های دنیا بخواهند از ایران به منزله یک خاکریز بهره ببرند و لذا ایران هم باید با بلوک‌های جدید کار کند و منافع خود را به پیش ببرد که یک نمونه دیگر آن در ماه‌های اخیر پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا بود.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام
captcha