به گزارش خبرنگار ایکنا، محسن جوادی روز دوشنبه، 9 دیماه، در نشست رسانهای تشریح فعالیتهای معاونت فرهنگی از ابتدای سال تاکنون، اظهار کرد: امسال علاوه بر صدور مجوز برای کتابها، در مجموع سه هزار و ۴۰۰ عنوان کتاب با تیراژ ۴۰۰ هزار نسخه توسط وزارت فرهنگ نیز خریداری و از این تعداد بیش از ۳۵۰ هزار نسخه به سراسر کشور اهدا شده است.
وی همچنین با اشاره به برنامههای فرهنگی وزارت ارشاد همچون طرح پاییزه و تابستانه کتاب و نمایشگاههای استانی کتاب، از برگزاری ۲۳ جشنواره کتاب استانی خبر داد.
رییس سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جزئیات برپایی این رویداد بزرگ فرهنگی کشور گفت: پس از بررسیها و کارشناسی چند گزینه درباره مکان نمایشگاه در نهایت مصلای امام خمینی(ره) برای برپایی این دوره نمایشگاه کتاب تعیین شد.
کاهش ۵۰ درصدی واردات محصولات چاپی
جوادی در ادامه درباره چاپ بیان کرد: با وجود مشکلات در حوزه چاپ در ۲۰ استان جشنواره صنعت چاپ برگزار کردیم و در بخش واردات محصولات چاپ در سال جاری با ۳۶ میلیون کیلو واردات، کاهش حدود ۵۰ درصدی نسبت به سال گذشته را شاهد بودیم که این کاهش از نظر وزنی نبوده، بلکه از نظر تعداد محصولات بوده و در حوزه صادرات نیز ۴ میلیون کیلو محصولات چاپی صادر شده است.
ایوب دهقانکار، مشاور معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز در ادامه این نشست با اشاره به کاهش بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با وجود کاهش میزان بودجه، توانستیم فعالیتها و برنامههای فرهنگی را پیش ببریم و تعطیلی و وقفهای پیش نیامده است. در حوزه نمایشگاه کتاب تهران نیز جلسات شورای سیاستگذاری نمایشگاه ادامه دارد و با توجه به اینکه امسال مکان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران مصلای امام خمین (ره) است، اما شورای اسلامی شهر تهران نیز اعلام آمادگی کرده بود که شهر آفتاب میتواند میزبان نمایشگاه کتاب تهران باشد، اما خواستیم شهر آفتاب تکمیلتر شود.
وی در ادامه درباره کارگروه کاغذ و فعالیتهایی که طی یک سال گذشته انجام شده، گزارشی ارائه کرد و گفت: از مجموع ۴۰ هزار تن کاغذ مصوب تاکنون ۳۷ میلیون دلار ارز از طریق بانک مرکزی تخصیص داده شده که ۲۶ میلیون دلار آن تأمین شده که ۲۵ میلیون دلار آن خرید ارز صورت گرفته است. در مجموع ۱۰ هزار تن یعنی یکچهارم کاغذها ترخیص شده و به تدریج بقیه محموله هم در چرخه توزیع قرار میگیرد و امیدوارم شاهد افت قیمت باشیم.
دهقانکار ادامه داد: کمتر کالایی را سراغ دارم که افزایش قیمت نداشته باشد و خوشبختانه نه تنها کاغذ افزایش قیمت نداشته، بلکه کاهش محسوس هم داشته است. در واقع کنترل تقاضا موجب کنترل قیمت شده و این امر با کاهش قیمت در بازار هم همراه بوده است.
صدور ۳۹۶۶ فقره حواله برای ناشران
وی در ادامه بیان کرد: تاکنون ۳۹۶۶ فقره حواله برای ناشران صادر شده که ممکن است برخی از اینها تکراری باشد، به این معنی است که ناشر به دلیل خوشقولی دوباره کاغذ دریافت کرده است، اما در کنار این موضوع، ناشرانی هم هستند که حواله کاغذشان صادر شده، اما باید بهای کاغذ را پرداخت کنند که به همین دلیل نتوانستهاند کاغذ دریافت کنند.
دهقانکار درباره نظارت بر قیمت کتاب گفت: ما در معاونت فرهنگی ارشاد جلسات متعددی در این زمینه برگزار کردیم، اما نتوانستیم به یک فرمول واحد برای قیمتگذاری برسیم؛ چون قیمت کتابها بر اساس نوع کاغذ متغیر است؛ بنابراین اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران را مأمور کردیم که نظارت بر قیمت کتاب را بر عهده بگیرد و اتحادیه هم نتوانست به یک فرمول واحد برسد؛ زیرا لزوماً تمام کتابهایی که تولید میشوند با ارز دولتی نیستند؛ از این رو قابلیت رصد نقطه به نقطه وجود ندارد، اما اگر شکایت موردی باشد به آن رسیدگی خواهد شد.
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره بالا بودن قیمت کاغذ نسبت به قیمت جهانی آن تصریح کرد: ما مماشاتی در قیمتگذاری کاغذ نداریم و مرجع قیمتگذاری کاغذ وزارت ارشاد نیست. اینکه وزارت ارشاد از صفر تا صد پاسخگوی مشکلات کاغذ باشد، مغلطهای از سوی سودجویان است؛ بنابراین ملاک ما برای توزیع کاغذ، قیمت روزی است که واردکننده، ارز دریافت کرده است و قیمت واحدی برای کاغذ نداریم.
جوادی در ادامه درباره ادغام مؤسسات وزارت ارشاد بیان کرد: ادغام مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی، بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و خانه کتاب، سیاستی است که در نهادهای تصمیمگیرنده وزارت ارشاد محرز بوده و قطعاً انجام میشود. در سایر معاونتها هم این امر پیگیری میشود؛ زیرا ساماندهی اداری و هزینهای از اهداف این امر بوده و ما شکل تخصیص اعتبار فعالیتها را محور قرار دادهایم؛ از این رو برای اینکه در هزینهها صرفهجویی شود، در بحث مدیریتی ساماندهی خواهیم داشت، اما ادغام به معنی حذف کارکرد آنها نیست و مدیر واحدی بر این مؤسسات مدیریت خواهد کرد، تأخیری هم که در این زمینه وجود دارد به دلیل پارهای از مسائل حقوقی برای انحلال بوده و این امر زمانبر است و همچنین برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را پیش رو داشتیم که همه این عوامل باعث شد که این مسئله پس از نمایشگاه کتاب تهران پیگیری و انجام شود.
رویکرد صرفهجویانه در نمایشگاه کتاب
وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا درباره بودجه نمایشگاه سیوسوم گفت: نمایشگاه سال آینده نیز همانند نمایشگاه امسال با رویکرد صرفهجویانه انجام میشود، زیرا بسیاری از نمایشگاههای دنیا، ۲۰ درصد نیروی انسانی ما را دارند و نمایشگاه برپا میکنند؛ از این رو در این نمایشگاه، اصل بر صرفهجویی است، رقم بودجه ما بیش از گذشته نخواهد بود، اما در بخش یارانه افزایش خواهیم داشت و اصل غرض از این امر این است که یارانه به جیب مصرفکننده برود. برای ما سخت است که به دانشجویان اعلام کنیم که بخش اعظمی از هزینه یارانهها را آنها متقبل شوند؛ بنابراین در سال آینده، اولویت بر اختصاص یارانه بیشتر به دانشجویان و طلاب است، اما بودجه افزایش نخواهد داشت.
معافیت مالیاتی عمده ناشران
جوادی با اشاره به معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان گفت: بخش اعظمی از حوزه نشر نیازمند معافیت مالیاتی است و این امر نیز به این صورت نیست که همه ناشران معاف شوند، بلکه محور معافیت مالیاتی، اصل درآمد ناشران است.
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره بدهی وزارت ارشاد به مصلای امام خمینی(ره) گفت: به زودی باقیمانده بدهی مصلا از نمایشگاه کتاب امسال، پرداخت میشود و بدهکار وارد مصلا نخواهیم شد.
عدهای از یارانه کتاب سوءاستفاده میکردند
ایوب دهقانکار در بخش دیگری از این نشست درباره سامانه فروش الکترونیکی کتاب یا طرح هدفمندی یارانههای کتاب گفت: ما ساماندهی یارانه نشر را از سال گذشته آغاز کردیم که در بخشهای خاصی اجرا شد و هدف این بود که یارانه به دست طیف هدفگذار برسد، هر چند تخلفات نمایشگاهی هم وجود داشت، زیرا عدهای از یارانه کتاب سوءاستفاده میکردند و بنها به نوعی نقد میشد و خرید واقعی کتاب انجام نمیشد، در حالی که یکی از اهداف ساماندهی نشر، مقابله با تخلفات است که ما مصمم هستیم در سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران طرح ساماندهی یارانه کتاب را اجرا کنیم. در این راستا جلسات کارشناسی با بانک ادامه دارد و سیاست این است که در تمام نمایشگاه هزینه اجرا را برای ناشر به حداقل برسانیم، ما انتظار داریم صنف نشر هم با این موضوع همراه باشد.