کد خبر: 3868423
تاریخ انتشار : ۱۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۳
آیت‌الله جوادی آملی:

نظام ملکوتی، مسئول بی‌عرضه تربیت نمی‌کند

گروه حوزه‌های علمیه ــ آیت‌الله جوادی آملی گفت: چهره ملکوتی فقه ما باید بر نظام حاکم باشد؛ اگر این چهره ملکوتی به صورت کامل حاکم شود دیگر مسئول کم‌عرضه و مردم کم رحم تربیت نمی‌کند.   

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آیت‌الله جوادی آملی امروز، ۱۲ دی‌ماه در همایش نکوداشت آیت‌الله العظمی محقق داماد با عنوان «آموزگار فقاهت» که در سالن همایش پژوهشگاه علامه طباطبایی در قم برگزار شد،گفت: هر مجلس و همایش و حوزه‌ علمی، فرّاشانی دارد که فرشتگان هستند و به تعبیر روایات، بال‌های خود را زیر قدم طلاب علوم دینی پهن می‌کنند، طلابی که نه راه کسی را می‌بندند و نه بیراهه می‌روند.
نظام ملکوتی، مسئول بی‌عرضه تربیت نمی‌کند
وی با بیان اینکه حوزه برای آن است که انسان به معنای واقعی عالم با عمل شود، اظهار کرد: اگر فردی دنبال اعظم و عظمی باشد دنبال مرغ باغ ملکوت شدن نیست؛ ما را به دنیا آورده‌اند که ملکوتی شویم، لذا اگر مُلکی فکر کنیم فرق چندانی با مرغ‌های دنیا نخواهیم داشت.
حوزه نوآوری داشته باشد
این مفسر قرآن با طرح این سؤال که طلبه‌ای که روی بال این فراشان نشسته است چه می‌خواهد بیاموزد؟ افزود: قرآن فرمود ما نیامده‌ایم که تنها سخنان انبیاء قبلی را برای شما بازگو کنیم؛ البته آن را تصدیق می‌کنیم ولی این سخن، هم بر آن‌ها حرف تازه دارد لذا حوزه علمیه قم باید حرف تازه بزند که هیچ مکتبی آن را نیاورده است.
آیت‌الله جوادی آملی با بیان اینکه هیمنه و سلطنت، تنها برای قرآن است گفت: مردان الهی می‌طلبد که آن را بفهمند و به قدر فهم عرضه و هیمنه آن را که نوآوری است، ارائه کنند. 
این مرجع تقلید با بیان اینکه مرحوم محقق داماد در فقه، جواهری فکر می‌کرد افزود: فقه صاحب جواهر سنگین است، ولی منظم هست؛ صاحب جواهر وقتی مسئله‌ای طرح می‌کند صورت مسئله را عالمانه تقریر و اقوال و اصول حاکم و ادله اقوال و قول و دلیل مختار و ... را آورده و نتیجه‌گیری می‌کند. مرحوم محقق داماد هم متکی به اصول چندگانه مورد توجه صاحب جواهر بود.
جوادی آملی اضافه کرد: فقه و اصول را همه گفته‌اند ولی قلم صاحب جواهر، قلم ملکوتی است زیرا مکتب اسلام، مهیمن بر مکاتب دیگر است و حرف‌هایی دارد که در مکاتب دیگر نیست. صاحب جواهر تنها به بیان احکام صوم و صلات نپرداخته است، بلکه نماز را رود روانی می‌داند که انسان روزی 5 بار خودش را در آن می‌شوید، لذا جایی برای پاک نبودن باقی نمی‌ماند.
وی تاکید کرد: مرحوم محقق کسانی مانند شهید بهشتی را پرورش داد که نه اهل بازی بود و نه می‌شد او را بازی داد و از این افراد در میان مسئولان و حوزه هم داریم.
اسلام مکتب رؤیت ملکوت است
این مرجع تقلید با بیان اینکه علامه امینی، علامه طباطبایی و سیدمحسن حکیم سه شاگرد آیت الله نائینی بودند که در حوزه کم نظیر هستند اضافه کرد: قم باید این طور شاگرد بپروراند که نتوانسته است این کار را بکند با اینکه طلاب فحل و خوش استعداد زیادی هم داریم؛ جای این سؤال است که چرا حوزه امروز که امکانات بیشتری نسبت به آن دوره دارد، نمی‌تواند آثار و عالمانی مانند آنان تربیت کند.
وی با اشاره به نوآوری‌های مکتب اسلام از سنخ دکارت و ... نیست بلکه از سنخ نور است اظهار کرد: خداوند فرمود ما ملکوت عالم را نشان ابراهیم دادیم شما هم می‌توانید آن را ببینید؛ خدا لحظه به لحظه ملکوت را ارائه می‌دهد و از بشر خواسته که اهل نظر و رویت ملکوت باشد لذا این مکتب، مکتب رویت ملکوت است.
این مفسر قرآن با بیان اینکه قرآن، زکات را تشریع کرد تا با گرفتن وجوهات از مردم، آنان را تزکیه و مطهر کند اظهار کرد: مطهرین کسانی مثل امام، محقق داماد و شهید مطهری و ... دیگران هستند که نه اهل بازی هستند و نه می‌توان آن‌ها را بازی داد؛ اینها مردان الهی هستند که از لغو، اعراض دارند.
این مفسر قرآن با بیان اینکه یک روحانی کسی است که نه بازی می‌کند و نه می‌توان او را بازی داد تصریح کرد: حیف است ما در بهشتی که هستیم آن را به غیر بهشت تبدیل کنیم؛ همین نهج البلاغه و تفسیر و فقه، بهشت است ولی چون امروز در حجاب هستیم، بهشت را نمی بینیم و وقتی مردیم حجاب برداشته خواهد شد.  
حضور خاضعانه موسی صدر در درس محقق داماد
وی با اشاره به جایگاه علمی امام موسی صدر افزود: امام موسی صدر تا در ایران بود در درس محقق داماد با افتخار شرکت می‌کرد و آن عالم بزرگ، اینچنین بود که چنین شاگردان بزرگی را تربیت کرد؛ موسی صدر با ادب و احترام در درس مرحوم محقق شرکت می‌کرد، همچنین سیدرضا صدر با خضوع سؤالاتش را از وی سؤال می‌کرد.
جوادی آملی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خون شهید، خیلی قداست دارد ولی خدا به مرکب و قلم قسم خورده است، زیرا قلم عالم است که شهید پرورش می‌دهد، اضافه کرد: فرهنگ است که جامعه را می‌سازد، لذا باید حوزه و دانشگاه و مردم ما طوری باشند که فرهنگ جامعه در این راستا ساخته شود.
ابدی شدن در گرو ملکوتی شدن است
جوادی آملی با بیان اینکه ما تا ملکوتی فکر نکنیم نظام ما در ردیف نظام‌های معمولی دنیاست و فراز و فرود دارد و عده‌ای می‌آیند و می‌روند اظهار کرد: اگر بخواهیم بمانیم و ابدی باشیم باید ملکوتی فکر کنیم؛ در این فضا، جا برای اختلاس و حقوق نجومی نیست. اگر ملکوتی فکر کنیم مرگ را پوسیدن نمی‌دانیم و از پوست در آمدن خواهیم دانست.
وی با اشاره به مجاهدات امام و شهدا و با بیان اینکه ما مدیون شهدا و علما هستیم افزود: چهره ملکوتی فقه ما باید بر نظام ما حاکم باشد؛ اگر این چهره ملکوتی به صورت کامل حاکم شود دیگر مسئول کم‌عرضه و مردم کم رحم تربیت نمی‌کند.   
این مرجع تقلید با طرح این سؤال که چرا نظام ما هنوز گرفتار اختلاس و حقوق نجومی است و چرا نظام ما هنوز گرفتار الفبای وحدت است؟ به نهال فروشی در حوزه اشاره کرد و ادامه داد: حوزه اگر بخواهد محقق‌پرور باشد باید جداً از نهال فروشی بپرهیزد؛ کار قضائی و امام جمعه و جماعت خوب است، ولی طلبه راقی و با هوش باید تفسیر و کتاب فقهی بنویسد و امام جمعه تربیت کند و شاگرد بپرورد.
آیت‌الله جوادی آملی اظهار کرد: مدیریت حوزه باید نخبه‌شناسی و نخبه‌پروری داشته باشد زیرا در هر عصری می‌تواند کسی در هر رشته‌ای برخیزد که حوزه را بالنده کند و این راه باز است.
وی با بیان اینکه امروز کشور به برکت شهدا و فقها طیب و طاهر است تصریح کرد: کاری که خون شهدا و قلم علما کرد باران و آفتاب نمی‌کند زیرا باران و آفتاب، نجاسات را پاک می‌کنند ولی آلودگی استعمار، استبداد و ... را فقط خون شهید و قلم عالم پاک می‌کند.
انتهای پیام
captcha