به گزارش ایکنا، به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در دومین جلسه شورای علمی سومین همایش ملی سوادرسانه ای و اطلاعاتی که روز گذشته 15 بهمنماه، با حضور سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد، از پوستر فراخوان این همایش رونمایی به عمل آمد.
عاملی در این جلسه طی سخنانی با گرامیداشت فرا رسیدن ایام الله دهه فجر، گفت: این روزها باید بیشتر به نعمت الهی انقلاب اسلامی فکر کنیم و خداوند را به خاطر این نعمت شاکر و سپاسگزار باشیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با یادآوری نقش شهیدان در پیروزی و حفظ انقلاب اسلامی ادامه داد: همه باید از شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، مدافعین حرم و... سپاسگزار باشیم چون به این شهدا مدیون هستیم. اینکه حکیم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای بر اسلام انقلابی تأکید میکنند ریشه در تعالیم قرآنی دارد؛ اِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللهُ ثُمَّ استَقاموا ... الله گفتن و بر راه خدا پایدار بودن مستلزم مقاومت و توجه به تعالیم مقاومت اسلامی است. باید مسیر عمل صالح را گسترده کرد، در واقع باید بر گسترش عمل صالح مقاومت کرد.
انقلاب اسلامی حرکتی خلاف جریان رایج سیاسی و فرهنگی غرب است
وی افزود: انقلاب اسلامی حرکتی خلاف جریان رایج سیاسی و فرهنگی غرب است و در حالی که بسیاری از متفکران و از جمله آنتونی گیدنز، عصر انقلاب دینی را پایان یافته تصور می کردند، در عصر سیطره و تسلط سکولاریسم یک انقلاب دینی به پیروزی رسید و جهان را متحول کرد. در آن زمان عوامل اقتصادی و دموکراسی خواهی را عامل انقلاب تلقی می کردند ولی انقلاب اسلامی با مطالبه الهی و دینی ظهور پیدا کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به برگزاری همایش سواد رسانهای و اطلاعاتی گفت: حرکتهای علمی از این دست هرچه خود جوشتر باشد، موفقتر است و به همین دلیل باید اتکا به منابع دولتی در این زمینه کاهش یابد. شورای عالی انقلاب فرهنگی به رشتههای علمی جدید که حاصل پیشرفتهای فناوری و ارتباط این پیشرفتها با حوزه فرهنگ است، توجه خوبی دارد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به رویکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی در تدوین سیاستهای علمی و فرهنگی، گفت: رویکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که ایدهها در قالب لوایح باید از جانب دستگاههای ذینفع و نهادهای مردم نهاد برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شوند.
سبکهای سنتی و قدیمی حکمرانی؛ دیگر توانایی اداره جامعه را ندارند
وی افزود: حوزه فناوریهای نو یک حوزه بسیار مهم است؛ بر اثر این فناوریها ما با یک انتقال بزرگ اجتماعی مواجه شدهایم و به همین علت دیگر روشهای سنتی و قدیمی حکمرانی توانایی اداره جامعه را ندارند.
دکتر عاملی با اشاره به مفهوم جغرافیای فرهنگی ادامه داد: واقعیت این است که جغرافیای فرهنگی تغییر کرده است و امروز همه میدانند که فرهنگ یک جامعه توسط دولت و جامعه در حوزه جغرافیایی آن جامعه به تنهایی ساخته نمیشود، بلکه با توجه به ارتباطات همزمان و یکپارچه متغیرهای و مؤلفههای زیادی در فرهنگ تأثیرگذار هستند که خارج از جغرافیا قرار دارند و در واقع مداخلات فرامحلی فرهنگی زیاد شده است.
عاملی افزود: براساس تحول در حوزه فناوریهای جدید، بسیاری از رشتههای علمی دچار تغییر و تحول جدی شدهاند و میتوان گفت هوش مصنوعی مفاهیم زیادی و از جمله مفهوم حکمرانی را تغییر داده است.
طرح موضوع سواد رسانهای از تحول بنیادین در علوم خبر میدهد
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بنابراین امروز با یک عرصه بزرگ در محیط دیجیتال مواجه هستیم و طرح موضوع سواد رسانهای و مجازی در واقع از یک تحول بنیادین در علوم خبر می دهد. بنابراین انجمن علمی سواد رسانهای، یک انجمن مهم و مادر علمی است که میتواند کارکردهای زیادی داشته باشد.
دکتر عاملی افزود: موضوع سواد رسانهای از ابعاد مختلف قابل دستهبندی است و با توجه به تأثیرات فضای مجازی در زندگی ما، این فضا یک فضای حقیقی و واقعی است. سواد اختصاصی جامعه ایران سواد متناسب با عرصه دینی و اسلامی است. سواد تخصصی دایره بزرگتری دارد و به حوزه های تخصصی حوزه و رشتههای مختلف مربوط میشود و به همین دلیل متأثر از فناوریهای جدید است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به مفهوم صنعت 4 نیز افزود: صنعت 4 صنعت فیزیکال سایبرنتیک است و امروز در صنایع کشورمان این صنعت جای خود را باز کرده است. موضوع «کار از راه دور» یکی دیگر از ثمرات صنعت 4 است. هم اکنون در حوزه پزشکی 24 حوزه کار از مسیر دور مطرح شده که شامل جراحی از دور، پرستاری از دور و... است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به تجربه کشور کره جنوبی در این زمینه گفت: در این کشور در طول یک بازه زمانی مشخص، مراجعه مردم به ادارات دولتی صفر شد و به این دلیل فساد اداری نیز به همین نسبت در ادارات کره جنوبی کاهش یافت.