به گزارش ایکنا؛ بیست و ششمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «سیاست متعالیه» به صاحبامتیازی انجمن مطالعات سیاسی حوزه منتشر شد.
عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «حق انتخاب و آزادی سیاسی از منظر قرآن کریم»، «سازوکارهای تضمین آزادی در جامعه از منظر قرآن»، «مبانی معرفتشناختی اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)»، «بررسی و تطبیق روش «تحلیل گفتمان» بر فلسفه سیاسی متعالیه صدرا»، «جایگاه مفهوم تبرّی در منظومه فکری و رفتاری امام خمینی(ره) و مهندس بازرگان»، «تعالی رهیافت نظام سیاسی حقوقی اسلام در رفع تعارض قوانین»، «مبانی و اصول سیاسی مکتب جبل عامل»، «مقایسه تطبیقی «ایده حکمرانی» شهید بهشتی با «حکمرانی خوب»»، «بعد سیاسی امنیت انسانی از دیدگاه فقه امامیه و نظام بین الملل حقوق بشر»، «ماهیت و الزامات امنیت اقتصادی در الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت»، «بررسی اندیشه سکولاریستی نهضت آزادی در مواجهه با گفتمان انقلاب اسلامی با تأکید بر اندیشه مهندس بازرگان»، «تأثیرات سیاسی اندیشههای «ضد تقریبی» علمای شیعه و سنی بر جامعه ایران دوره صفویه (براساس روش بحران اسپرینگنز و مدل تعارضات)»، «تشکیلات نیروهای نظامی و انتظامی در حکومت امیرالمؤمنین(ع)»، «حکومت علوی؛ تجلی قدرت هوشمند متعالی»، «بازشناسی موانع سیاسی تحقق اهداف سیاستگذاری فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران».
حق انتخاب و آزادی سیاسی
در چکیده مقاله «حق انتخاب و آزادی سیاسی از منظر قرآن کریم» میخوانیم: «هدف پژوهش حاضر واکاوی دیدگاه قرآن کریم پیرامون حق انتخاب در آزادی سیاسی بود. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که قرآن کریم آزادی سیاسی و حق انتخاب را برای همه شهروندان با هدف رشد و انتخاب برتر به رسمیت شناخته و با به کارگیری آموزههایی چون مشورت، امر به معروف و نهی از منکر، نقد و نصیحت، اجرایی میشود، ابعاد آن را میتوان در مواردی چون «حق انتخابگری»، «حق انتخاب شدن» و «حق تعیین سرنوشت»، رصد کرد، تا مردم با انتخاب خود، از موانع بیرونی سیاسی ـ اجتماعی و تحمیل ظالمانۀ قدرت حاکم، رهایی یابند. این آزادی در عرصه تکوینی است و انسان البته به عنوان خلیفه خدا باید در چارچوب دستورها و احکام الهی عمل کند و به لحاظ تشریعی راه راست و مسیر الهی را برگزیند.»
سازوکارهای تضمین آزادی
در طلیعه مقاله «سازوکارهای تضمین آزادی در جامعه از منظر قرآن» آمده است: «هدف پژوهش حاضر واکاوی چگونگی تضمین آزادی سیاسی و حقوقی افراد، از منظر قرآن بود. یافتههای این پژوهش که با رویکرد روششناسی تفسیر سیاسی قرآن انجام شد، حاکی از آن است که براساس تامل در قرآن و بامولفههای زیر میتوان آزادی در جامعه را از منظر قرآن تضمین کرد: گسترش و ترویج علم و آگاهی در بین مردم، عقلگرایی، تفکر و تدبر، نقد و انتقاد آگاهانه، هجرت مسئولانه، گفتوگوی پایدار در بین مردم و دولت با ملت. مولفههای پنجگانه فوق، منظومهای را شکل میدهد که با الهام از قرآن و نیازهای امروزین جامعه و تجربههای کسب شده بشری میتوان نظریه تضمین آزادی را ارائه کرد.»
تجلی قدرت هوشمند متعالی در حکومت علوی
در چکیده مقاله «حکومت علوی؛ تجلی قدرت هوشمند متعالی» میخوانیم: «هدف پژوهش حاضر تبیین و تطبیق مفهوم «قدرت هوشمند متعالی» در آموزههای علوی با تمرکز بر نهجالبلاغه بود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و بعد از تبیین مولفههای قدرت هوشمند در چهار عنوان رهبری، قدرت سخت، قدرت نرم و توانایی تلفیق، به شواهد تحقق آن در حکومت علوی در عناوینی چون کاریزمایی، ترقیجویی، هوش احساسی، هوش محیطی، هوش اجتماعی، هوش سیاسی پرداخته شده است. همچنین چرایی متعالی بودن «قدرت هوشمند علوی» بر اساس چهار اصلِ توجه به قدرت برتر، امانت بودن قدرت، نگاه رحمانی به شهروندان، نفی اباحهگری در قدرت مورد بحث قرار گرفته است.»
انتهای پیام