
به گزارش ایکنا، کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، در نشست خبری ویدئو کنفرانسی که امروز ۲۲ فروردینماه، برگزار شد، در پاسخ به ایکنا در رابطه با نحوه درمان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ از طریق پلاسمای بهبودیافتگان، گفت: روش استفاده از پلاسمای بهبود یافتگان تکنیک جدیدی نیست، اما برای این بیماری در هفتههای اخیر در قالب مطالعات بالینی استفاده شده است؛ در گزارشهای اولیه اثربخشی نسبی دیده شده و در بیمارستانهای مختلفی در حال انجام است.
وی افزود: این تکنیک جدید نیست، اما کاربرد آن برای بیماران مبتلا به کرونا تا زمان فراهم شدن فناوریهای دیگر میتواند اثر نسبی داشته باشد، این روش کمخطر بوده و در کشورهای زیادی در حال انجام است.
جهانپور در ادامه با بیان اینکه اجرای گام دوم متضمن برقراری و تداوم بسیاری از محدودیتهای قبلی است، گفت: با استفاده از فناوری اطلاعات و ارزیابی ریسک و افزایش تعداد تستها، موضوع شناسایی خوشههای امن یا ناامن، بازگشت مرحلهای و تدریجی مشاغل با اولویت مشاغل کم خطر و ضروری، در دستور کار است.
جهانپور همچنین در رابطه با اجرای طرح ترافیک توسط شهرداری گفت: دو سوم کارکنان دولت از فردا در شهرستانها و از 30 فروردین در تهران تردد خواهند داشت، استفاده از وسیله شخصی به فاصلهگذاری فیزیکی کمک میکند، این یکی از موضوعات اصلی مورد توجه وزارت بهداشت است.
وی افزود: شهرداری در ساعات ورود و خروج کاری کارمندان، طرح ترافیک را مستثنی کرده است؛ برقراری طرح ترافیک در غیر ساعات کاری ادارات، ممکن است به کاهش مراودات بینجامد. اگر این روند تأثیرگذار باشد، ادامه پیدا کرده و در غیر این صورت، ستاد آن را اصلاح میکند.
جهانپور همچنین در رابطه با روند صعودی یا نزولی مبتلایان کرونا در استانهای مختلف کشور نیز اظهار کرد: از ابتدا تعدادی استان درگیر داشتیم که نمودار صعودی داشتند، متعاقب آن استانهای دیگری اضافه شدند. از نگاه ملی استانها همدیگر را تعدیل میکنند و ما روند صعودی کند یا روند ثابتی در روزهای اخیر شاهد بودیم، اما زمانی که به صورت موردی به استانها نگاه میکنیم، روند ابتلا در استانها به صورت متفاوت ظاهر میشود.
جهانپور در ادامه با بیان اینکه وزارت بهداشت متکفل تأمین هزینه ضدعفونی مکانهای اداری سایر وزارتخانهها نیست، گفت: ما پروتکل را ابلاغ میکنیم؛ وزارت بهداشت صرفاً وظیفه رسیدگی به مراکز درمانی و بیمارستانها را به عهده دارد، ناوگان حمل و نقل عمومی با شهرداری است؛ ضدعفونی بخشهای خصوصی نیز بر عهده خود آنهاست.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین در رابطه با انجام تستهای کرونا به کمک کیتهای تست الایزا، گفت: تولید کیتها از طریق شرکتهای دانشبنیان ارائه شده و با توجه به اینکه هنوز در ایران مورد تأیید قرار نگرفتهاند در مقیاس انبوه هم مطرح نیستند.
وی ادامه داد: هزینه انجام شده نهایی با تکنیک الایزا حدود یک دهم تست پیسیآر است. با اینکه کاربرد آن بیشتر از پیسی آر خواهد بود، چرا که نشان دهنده ابتلای قبلی، فعالیت و مصونیت از بیماری است. موضوع دیگر دستیابی به کیت تست سریع است که اگر تأیید و ایرادات احتمالی آن رفع شوند، موارد تشخیص طی پنج دقیقه با فناوری داخلی امکانپذیر خواهد بود. این کیتها پس از تأیید به تولید انبوه میرسند و بین ۵ تا ۱۰ دقیقه میتوانند تعیین کند که فرد سابقه ابتلا یا مصونیت به بیماری دارد یا خیر؟ ضمن اینکه کیتهای تست سریع موجود فعلی در حال حاضر تأیید نشده هستند. اساساً این کیتها را در ایران نداریم و به طور رسمی هم مجوز ندارد.
جهانپور همچنین در رابطه با عرضه اواراق مشارکت کرونا ۱ و کرونا ۲ در بورس نیز گفت: ۱۵ میلیارد تومان از این اوراق در روزهای نخست، خریداری شد. اینها منابعی هستند که زیر نظر هیئت امنای منصوب از طرف وزارت بهداشت که پزشک خواهند بود قرار میگیرد، این افراد میتوانند آن را مدیریت کنند و از منافع آن برای کرونا، تجهیز و امکانات پیشگیری و تشخیص و مقابله با کرونا هزینه کنند.
وی در رابطه با روند مراجعه بیماران کرونایی به بیمارستانها نیز گفت: در کل کشور ورودی بیماران نسبت به خروجی آنها به بیمارستانها، کمتر است. در تهران هم ترخیص شدگان نسبت به مراجعهکنندگان بیشتر هستند. در روزهای اخیر شاهد افزایش نسبی درمراجعان بیمارستانهای فارس، آذربایجان غربی، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان بودیم. در نگاه کلی کشور روند کاهشی دارد، اینها نتیجه گام دوم فاصلهگذاری اجتماعی است که در نوروز اجرا شد.
جهانپور همچنین در رابطه ارائه گواهی فوت بیماران مبتلا به کرونا، گفت: این گواهی براساس تست، شرح حال، علایم، سیتیاسکن توسط پزشک در بیمارستانها صادر میشود و وزارت بهداشت هم به همان گواهی فوت صادره استناد میکند.
وی افزود: پیش از آنکه معیار تشخیص موارد ابتلا به سمت تشخیص بالینی و تست برود، از همان هفته اول اسفند ابلاغ شد که برای جلوگیری از سرگردانی خانوادهها، علاوه بر شرح علائم، سیتیاسکن هم میتواند مبتلا به کووید ۱۹ را تأیید کند. در نتیجه گواهی فوت برای ابتلا به ویروس کرونا براساس شرح حال، علائم و سی تی اسکن صادر میشود، تست آزمایشگاهی نیز میتواند ملاک باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت تأکید کرد: گواهی فوت در هر بیمارستان جداگانه صادر میشود. وزارت بهداشت مسئول نوشتن گواهی فوت نیست و هرچه پزشک بنویسد ملاک عمل خواهد بود.
جهانپور یادآور شد: اگر بیمار بیش از ۲۴ ساعت در بیمارستان بستری باشد، گواهی فوت توسط پزشک صادر میشود که این گواهی هم براساس تست و هم براساس شرح حال، علائم و سیتیاسکن صادر میشود و اطلاعات وزارت بهداشت نیز براساس گواهی فوت صادر شده استخراج میشود.
وی همچنین در رابطه با اخذ تست کرونا در آزمایشگاههای خصوصی برای برگزاری یک مهمانی اظهار کرد: اصل مهمانی برگزار کردن در این شرایط خلاف است؛ حتی اگر جواب قابل وصول باشد و این تستها صحیح باشد، بعید است که این اقدام به درستی انجام شود. این آزمایشها هیچ ارزشی ندارند و پاسخ آن نیز به سرعت آماده نمیشوند. فرد یک ساعت بعد میتواند به ویروس آلوده شود لذا این نوع آزمایشها هیچ ارزشی ندارند.
جهانپور گفت: اگر قرار باشد تستی انجام شود باید تست الایزا سلولوژیک انجام شود که نشان دهد افراد سابقه ایمنی نسبت به این بیماری دارند. بقیه موارد، شیادی و کاسب کاری است و هیچ کاربردی ندارد. گاهی از بیمار مشکوک تست گرفته میشود و گاهی کاسبی راه انداخته شده که میخواهد به افراد اعتماد به نفس کاذب دهد.
وی در رابطه با اخذ تست کرونا از مادران باردار پیش از زایمان، تصریح کرد: انجام این تست تضادی با پروتکلهای ابلاغی در حال حاضر ندارد. این کار برای حفاظت پرسنل هم مفید است.
سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با داروهای کرونا نیز گفت: طرحهای تحقیقاتی زیادی در جهان در رابطه با این داروها و شیوههای درمانی کرونا وجود دارد، در ایران بیش از ۷۳ طرح تحقیقاتی برای موضوع کرونا طراحی شده است. عمده این موارد در مورد درمان و برخی در مورد تشخیص و پیشگیری است. نتایج این تحقیقات میتواند برای ما در مسیر مقابله با کرونا سودمند باشد.
وی افزود: تا امروز هیچ داروی خاص اختصاصی برای کووید ۱۹ وجود ندارد. برخی داروها براساس مطالعات اولیه نشان داده که کمکهایی به بیمار در مسیر درمان انجام میدهد. این داروها نیز در کشور تولید میشود و ماده مؤثره بخش عمده آنها هم در کشور در حال تولید است؛ هیچ داروی موجود در پروتکل و توصیه شده وجود ندارد که دسترسی عام نسبت به آن فراهم نباشد.
انتهای پیام