کد خبر: 3891948
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۵
جهان‌پور در پاسخ به ایکنا تشریح کرد:

نسبت گزارش‌های علمی کرونا با آمارهای وزارت بهداشت

سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه آمارهای منتشر شده در همه کشورها آمارهای قطعی است، گفت: ممکن است این آمارها با گزارش‌های علمی همخوانی نداشته باشد و این ناهمخوانی به این دلیل است که واقعیت این بیماری نیاز به مطالعات بیشتر دارد.

نسبت گزارش‌های علمی کرونا با آمارهای وزارتبه گزارش ایکنا؛ کیانوش جهان‌پور، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، در پاسخ به ایکنا؛ در رابطه با آمار‌ها و گزارش‌های مختلف در رابطه با کووید ۱۹ در ایران گفت: وزارت بهداشت تلاش کرده است که آمار‌های قطعی و تأیید شده را به روز به مردم بدهد. اینکه گزارش‌های علمی چه می‌شود؟ شاید منطبق بر وضعیت فعلی کشور‌ها نباشند. در یک وضعیت اپیدمی، در هیچ کشوری گزارش‌های علمی آینده‌نگر و گذشته‌نگر مطابق با آمار‌های خام ارائه شده و قطعی فعلی در کشور‌ها نیست.

جهان‌پور ادامه داد: شاخص‌هایی که افراد استخراج می‌کنند، هیچ یک نمی‌توانند میزان بیماری‌زایی و شدت این ویروس را نشان دهد. ضمن اینکه اپیدمیولوژی این بیماری در همه استان‌های کشور یکسان و همزمان نیست. این بیماری نیاز به مطالعات بیشتری دارد و هیچ اصراری مبنی بر غلط پنداشتن یا درست پنداشتن گزارش‌های علمی نداشته و آن‌ها را ارزش‌گذاری نیز نمی‌کنیم. اما از تمامی آمار‌ها و اطلاعات آن‌ها نیز استفاده می‌کنیم.
 
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به سخنان وزیر خارجه آمریکا در رابطه با عدم سرمایه‌گذاری در حوزه‌های سلامت، اظهار کرد: وزیر خارجه آمریکا با توجه به موج گرفتاری‌ها و ابعاد فاجعه انسانی که در کشور در حال رخ دادن است، سعی دارد تا از دستگاه دیپلماسی وارد شود و در مورد فاجعه کشورش فرافکنی کند. آمریکایی‌ها در مورد مقابله و پیشگیری با کووید ۱۹ هم رفتار‌های نژادپرستانه دارد و این موضوع را وضوح می‌بینند که وضعیت کشورشان که زیرساخت‌های بیشتری نسبت به ایران دارد، باز هم از ایران بدتر است و ایران با وجود تحریم‌ها توانسته با این بیماری به خوبی مقابله کند.

وی با بیان اینکه پروتکل تغسیل و دفن بهداشتی از گذشته تا به امروز بوده و یک دستورالعمل فنی و معتبر است؛ گفت: نکته‌ای که سازمان جهانی بهداشت مبنی بر انتقال ویروس در مورد اموات اعلام کرده، برای این است که جلوی برخی رفتار‌های افراطی گرفته شود، اصلاً بر روی اجساد آهک ریخته نمی‌شود و اجساد می‌توانند در کنار سایر اجساد دفن شوند.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با دقیق‌ترین راه تشخیص کرونا نیز گفت: برای شروع و پایان بیماری نیازمند تست PCR هستیم که البته نتیجه مثبت این تست قطعی است، ولی نتیجه منفی آن قطعی نیست، برای درمان نیازی به تست PCR نیست و سی تی اسکن می‌تواند اطلاعات لازم از بیماری را در اختیار پزشک قرار دهد.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم اپیدمیولوژی را برای فردی بررسی کنیم، نیازمند تست سرولوژیک هستیم تا رفتار بیماری را در بدن فرد بیماری که الان بهبود یافته است، بررسی کنیم. در این روش حتی می‌توان به فرد گفت تا فلان مدت از آینده مجدد به این بیماری مبتلا نمی‌شود.
 
جهان‌پور افزود: اگر بخواهیم گواهی سلامت برای فردی که بهبود پیدا کرده صادر کنیم باید آنتی بادی اختصاصی این بیماری را استخراج کنیم و بعد تست سرولوژیک را صادر کنیم تا فرد بتواند به زندگی عادی برگردد؛ یعنی سفر برود یا به محل کارش بازگردد.

سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شد: به دنبال آن هستیم که تمامی تست‌ها را در وزارت بهداشت افزایش دهیم، همانطور که در برخی از شهرستان‌ها تست سرپایی PCR گرفته می‌شود، روش‌های دیگری هم برای به نتیجه رسیدن تست‌ها ارائه دهیم.

وی با بیان اینکه ایران بیشترین تعداد سی تی اسکن را در دو ماه اخیر نسبت به سایر کشور‌های همسایه انجام داده است، گفت: این روش نسبت به تست PCR روش دقیق‌تری است و می‌تواند اطلاعات جامع‌تری از بیماری در اختیار پزشک قرار دهد.
 

یک سوم تعداد فوتی‌های ناشی از کرونا در تهران

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: متأسفانه بررسی آمار حکایت از آن دارد که همین دو روز اخیر یک سوم تعداد فوتی‌ها مربوط به شهر تهران بوده است. البته این عدد نسبت به هفته‌های گذشته به طور کلی ۴۰ تا ۷۰ درصد کاهش داشته است. این در حالی است که همین امروز هم حدود یک سوم مبتلایان در تهران شناسایی می‌شوند.
 
جهان‌پور یادآور شد: پروتکل غسل و دفن بهداشتی فوت شدگان ناشی از کرونا چیز جدیدی نیست. این پروتکل، بهداشتی، فنی و معتدل است. این‌که در برخی جا‌ها گفته شده که این فوت‌شدگان نباید در آرامستان‌ها یا کنار بقاع متبرکه دفن نشوند، در این پروتکل وجود ندارد. این پروتکل از گذشته وجود داشته و در سایت‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی وجود دارد. فقط ممکن است جایی که سطح آب زیرزمینی بالاتر باشد، احتیاط بیشتری انجام شود. غسل کردن این فوت شدگان با رعایت موارد بهداشتی انجام می‌شود. بدون تجمع افراد و با رعایت فاصله‌گذاری می‌تواند این مراسم انجام شود و منتقد رفتار‌های افراطی هستیم که در برخی جا‌ها ممکن است انجام شده باشد.

وی در رابطه با بازگشایی مشاغل و صنوف کشور نیز گفت: بازگشت مشاغل به صورت تدریجی و گام به گام و به ترتیب اولویت خواهد بود. هر جا احساس شود که با افزایش ریسک مواجه هستیم، می‌توانیم به مرحله قبلی برگردیم. با توسعه تست‌های تشخیصی در سراسر کشور و توسعه شناسایی زودهنگام که از طریق غربالگری انجام شده و باز هم انجام می‌شود، همه افراد دوباره ارزیابی خواهند شد. با توسعه تست‌های PCR، ارزیابی افراد مشکوک راحت‌تر می‌شود.

جهان‌پور گفت: هر جا بخش بهداشت در کشور فعال‌تر شد و بهورز و مراقب سلامت هم درگیر غربالگری شد، بار مراجعه به بیمارستان‌ها کاهش یافت و عاقبت بیماران با شناسایی و مداخله زودهنگام بهتر شد. ابزار ما چیزی جز پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت و پزشکان خانواده نبود و به طور قطع این موارد بسیار سودمند است.
جهان‌پور با انتقاد از سخنان یکی از اعضای شورای شهر تهران در رابطه با آمار فوت شدگان ناشی از کرونا در تهران، گفت: آمار قطعی و ابتلای به ویروس کرونا در همه کشور‌ها مرجع مشخص دارد و هیچ شورای شهری تاکنون چنین سمتی برای ارائه آمار در این زمینه ندارد.

وی افزود: برخی افراد که در مناسب شهری هستند و به ارائه آمار هم علاقه دارند، بهتر است در حوزه حمل و نقل عمومی وقت بگذارند. دوستان رسانه‌ای هم به ما کمک کنند و موارد را با موبایل ثبت و برای ما ارسال کنند. وزارت بهداشت این موارد را رصد می‌کند و مدعی موضوع خواهد شد. البته گزارش روز‌های اخیر نشان می‌دهد روند رو به بهبود در رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در ناوگان حمل و نقل عمومی انجام شده است. با این حال اجباری شدن استفاده از ماسک در هیچ جایی وجود ندارد، اما توصیه به استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ وجود دارد. در این زمینه از ماسک‌های خانگی هم می‌توان استفاده کرد.

جهان‌پور درباره مخالفت با استفاده اجباری از ماسک در مترو بیان کرد: اجباری شدن یک موضوع و توصیه به استفاده موضوع دیگری است. در ستاد ملی مقابله با کرونا توصیه شده که از ماسک استفاده شود. در مکان‌هایی که رعایت فاصله گذاری مقدور نیست یا رعایت نمی‌شود مثل اتوبوس‌ها و مترو و ناوگان حمل و نقل عمومی به خصوص در ساعت‌های پیک رفت و آمد افراد می‌توانند از ماسک استفاده کنند.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: مرجع تایید نهایی همه تجهیزات پزشکی و دارو و کالا‌های سلامت‌محور تشخیصی و درمانی، وزارت بهداشت است و از مسیر سازمان غذا و دارو می‌گذرد. زحمت‌های زیادی در شرکت‌های خصوصی و وزارت دفاع و دانشگاه‌ها برای ارائه ساخت تجهیزات و مشابه‌سازی و اختراع انجام شده، اما مواردی که تأیید نهایی گرفته باشد، محدود است.


بیش از نصف تخت‌های اختصاصی آی.سی.یو خالی است

وی در رابطه با تخت‌های آی سی یو ویژه بیماران کووید ۱۹ اظهار کرد: در روز‌های اول نیاز‌هایی وجود داشت که به سمت افزایش تخت آی سی یو رفتیم و ۸ هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار تخت آی سی یو فعال داشتیم که ۵۰ درصد آن به مبتلایان به کرونا اختصاص یافت. هیچ وقت صد در صد اشغال تخت آی سی یو اختصاصی کرونا را در کشور نداشتیم. بعد از آن هم نیاز به تخت‌های آی سی یو کاهش نسبی یافت. از ۴ هزار و ۵۰۰ تخت آی سی یو اختصاصی برای کووید ۱۹، بیش از نصف آن‌ها در حال حاضر خالی‌ است.

جهان‌پور ادامه داد: زیرساخت بسیاری از کشور‌ها از ما در حوزه درمان بهتر است، اما تردیدی نداشته باشید که اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت و پیشگیری و شناسایی زودهنگام و ایزولاسیون در منزل و مراقبت در منزل و پایش مستمر بیمار در منزل توانست بار مراجعه ما را در کشور کاهش بدهد.

وی در ادامه با بیان اینکه یکی از ویژگی‌های این بیماری در ایران این است که همزمانی پیک و طغیان بیماری را در استان‌ها نداریم، گفت: در نمای کلی کشور در روز‌های آخر سال ۹۸ و روز‌های ابتدایی امسال، در پیک اصلی بیماری بودیم و بعد از آن کاهش تدریجی و شیب نزولی کند داشتیم. شاهد ثبات نسبی هستیم و تعداد مرگ و میر هم نسبت به روز‌های آخر اسفند و ابتدای فروردین کاهش یافته است.

وی ادامه داد: به طور مثال دیروز در کاشان بعد از مدت‌ها در ۲۴ ساعت کامل حتی یک مورد مرگ مشکوک به کرونا نداشت. نزدیک ۸ تا ۱۰ استان کشور دیروز آمار مرگ و میر صفر داشتند.

سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در مورد نشست‌های خبری وزارتخانه‌ها که به صورت حضوری برگزار می‌شود، اظهار کرد: برگزاری نشست یا تجمع مشمول محدودیت‌ها می‌شود، چه در پروتکل فاصله‌گذاری اجتماعی و هوشمند باید این محدودیت انجام شود. علاوه بر آن، عدم حضور و شرکت در نشست‌ها نیز وجود دارد و هم میزبان و هم مهمان باید این موضوع را رعایت کنند. تلاش وزارت بهداشت این بوده که نشست‌های خبری به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شود. اگر نشست‌ها حضوری است هم باید پروتکل‌ها و استفاده از ماسک در صورت ضروری بودن رعایت شود. وزارت بهداشت که ضروری‌ترین نشست‌ها را داشته هم نشست‌های خبری را به صورت ویدیو کنفرانس برگزار کرده است.

انتهای پیام
captcha