کد خبر: 3892697
تاریخ انتشار : ۳۱ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۰
شانه‌ساز در پاسخ به ایکنا بیان کرد:

عرضه خارج بیمارستانی داروی فاوی‌پیراویر غیرقانونی است

رئیس سازمان غذا و دارو در رابطه با فروش داروهای کرونا در بازار سیاه گفت: هیچ داروی کرونایی به ویژه فاوی‌پیراویر خارج از محدوده بیمارستان‌های ویژه کرونا عرضه نمی‌شود و تمامی آن‌ها در مراحل مطالعاتی هستند. این داروها معجزه نمی‌کنند، اما با قیمت گزافی فروخته می‌شوند.

عرضه خارج بیمارستانی داروی فاوی‌پیراویر قانونی نیست/ در انتظار نتایج بالینی اثر‌بخشی بر روی بیماران کرونایی هستیمبه گزارش ایکنا، محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و دارو، در نشست خبری ویدئوکنفرانسی امروز، ۳۱ اردیبهشت‌ماه، در پاسخ به ایکنا درباره فروش انواع دارو‌های ویژه کرونا به ویژه داروی فاوی‌پیراویر با قیمت‌های گزاف در بازار سیاه اظهار کرد: وقتی نیاز کاذب در بازار ایجاد می‌شود، بسیاری از دارو‌های تقلبی و بدون اصالت هم در بازارهایی مانند ناصرخسرو عرضه می‌شود. گزارش‌های زیادی در این زمینه داریم و از این بابت متأسفیم که داروی تأیید نشده نخست تجویز می‌شود و سپس به دلیل ایجاد نیاز کاذب و باور غلط، دارو را با قیمت بسیار بالا می‌فروشند و فکر می‌کنند این دارو معجزه می‌کند. در حالی‌که ممکن است داروی عرضه شده اصل نباشد.

وی درباره اثربخشی داروی فاوی‌پیراویر اظهار کرد: در هیچ کشوری اثربخشی فاوی‌پیراویر بر بیماری کرونا ثابت نشده است. اما در ایران به موازات بررسی و مطالعات بالینی، فرایند تولید این دارو را شروع کردیم زیرا این دارو منحصر به کرونا نیست و برای آنفلوانزا هم قابلیت مصرف دارد. این در دارو در حال حاضر در کشور ما در حال تولید است و در انتظار نتایج بالینی آن هستیم. همه ۲۰ هزار داروی وارد شده فاوی‌پیراویر در کارآزمایی‌های بالینی قرار گرفته و اکنون هم نمونه تولید داخل در اختیار مراکزی قرار گرفته که این کارآزمایی بالینی را انجام می‌دهند.
 
شانه‌ساز درباره موارد مطرح شده مبنی بر گم شدن تعدادی از داروی فاوی‌پیراویر گفت: این‌که خبر چگونه اطلاع رسانی می‌شود می‌تواند در قضاوت افکار عمومی تأثیرگذار باشد. اولین محموله فاوی‌پیراویر ۲۰ هزار عدد بود که ۱۵ هزار عدد ابتدا در اختیار ما قرار گرفت و در مرحله دوم پنج هزار عدد با فاصله وارد شد. البته این فاصله زمانی تعابیر مختلفی پیدا کرد. این‌که بخواهیم فاصله زمانی را به این نسبت بدهیم که ۵ هزار دارو برای افراد خاصی جداسازی شده هم کذب است.
 
وی افزود: این دارو در دو مرحله دریافت شده، اما همه این ۲۰ هزار عدد دارو در فرآیند مطالعات بالینی وارد شد. این تعداد، چون برای انجام مطالعه کم بود، با زمانی مواجه شدیم که کارخانه داخلی هم این دارو را توانست تولید کند و در ادامه از داروی تولیدی داخل استفاده کردیم.
 

هنوز هیچ دارو و واکسنی تأیید نشده است

 
شانه‌ساز اظهار کرد: درباره فاوی‌پیراویر در فضای مجازی کمی شتاب‌زدگی صورت گرفت و باور غلطی را در مصرف‌کنندگان ایجاد شد، اما کمیته علمی مستقر در وزارت بهداشت به هیچ عنوان این اظهارات را تأیید نمی‌کند. هنوز هیچ دارو و واکسن تأیید شده‌ای در دنیا برای درمان این بیماری معرفی نشده است.

معاون وزیر بهداشت تأکید کرد: این دارو‌ها در همه بیمارستان‌ها قابل توزیع نیست و فقط در اختیار بیمارستان‌هایی قرار گرفته که در زمینه انجام مطالعه بالینی مربوطه همکار هستند. فعلاً نمی‌توانیم درباره اثربخشی این دارو اظهار نظر کنیم. زیرا همه موارد باید جمع‌بندی شود. آنچه در فضای مجازی در زمینه اثربخشی این دارو پخش شده را به هیچ وجه تأیید نمی‌کنیم. در هیچ کشوری هنوز اثربخشی این دارو برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا مورد تأیید قرار نگرفته است.
 

راهزنی تجهیزات پزشکی

 
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به جلوگیری از ورود کیت‌های تشخیصی کرونا توسط عربستان سعودی، اظهار کرد: راهزنی تجهیزات پزشکی حتی در بین کشور‌هایی که با هم رابطه خوبی هم داشتند، باب شده است. ما هم این مسئله را شنیدیم، اما ما به تولید داخل فکر می‌کنیم. به قدری منابع متنوعی داریم که شیطنت یک کشور نمی‌تواند تأثیرگذار باشد، البته این موضوع را وزارت خارجه پیگیری می‌کند.

وی همچنین درباره وضعیت پلاسما درمانی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ گفت: پلاسما درمانی روشی است که در دنیا مورد تأیید است. سازمان انتقال خون و وزارت بهداشت هم این فرایند را دنبال می‌کنند. ما هم هر کمکی که از دستمان برآید، انجام می‌دهیم.
 

تلاش برای ثبات قیمت‌ها

 
شانه‌ساز همچنین درباره قیمت‌گذاری دارو نیز گفت: افزایش قیمت دارو پایین‌تر از نیاز و تورمی بوده که رسماً اعلام شده است. امسال هم برنامه داریم تا جایی که امکان دارد افزایش قیمت نداشته باشیم. مگر اینکه برخی موارد از جمله مواد اولیه افزایش قیمت داشته باشند.

شانه‌ساز با اشاره به واردات کیت‌های تشخیصی گفت: واردات یا تولید این کیت‌ها یک بعد اقتصادی دارد و یک بعد سلامتی؛ در بعد اقتصادی در حوزه کرونا در حال حاضر یک تجارت بزرگ برای محصولات شکل گرفته و یک بخش مهم آن موضوع تولید کیت‌ها از نظر قیمت و دقت عمل است. سیاست ما حمایت از تولید داخل بوده و به محض اینکه تولیدکننده داخلی از نظر دقت عمل توانست خود را اثبات کند، برنامه تأمین را روی کیت‌های تولید داخل گذاشتیم، البته واردات ممکن است کم‌زحمت‌تر و پردرآمدتر باشد، اما در خصوص دارو و تجهیزات پزشکی به محض اینکه تولیدکننده داخل از نظر کیفی و کمی خود را اثبات کرد برنامه تأمین را روی کیت‌های داخل قرار می‌دهیم.
 

منتظر تأیید تست‌های سریع هستیم

 
وی ادامه داد: پیشنهادی از سوی تولیدکنندگان برای تست‌های سریع داشتیم، اما منتظر تأیید علمی آن‌ها هستیم. به آرامی از واردات کیت‌های خارجی بی‌نیاز می‌شویم، در حال حاضر واردات دارو نداریم و آنچه محدود وارد می‌شود، سفارش‌هایی است که در بهمن و اسفند گرفته شده است.

شانه‌ساز بیان اینکه هفته اول ورود کرونا بخش عمده‌ای از کمبود‌های کشور به عزیزان داروخانه‌دار نسبت داده شد، گفت: این اتهام به دور از انصاف بود. تعداد زیادی از همکاران داروساز ما به کرونا مبتلا شدند و تعدادی هم فوت کردند. در بخش دارو درمانی در این مدت، چون خیلی از بیماران الکتیو مراجعه به مطب‌ها نداشتند، وضعیت داروخانه‌ها از نظر گردش مالی بسیار به هم ریخت. خصوصاً در ماهی مثل اسفند که فروش اقلام جانبی و آرایشی می‌توانست وضعیت آن‌ها را خوب کند. بیش از ۹۵ درصد داروخانه‌ها دست‌خوش افت گردش مالی شدند در حالی که آن‌ها را مکلف کرده بودیم در ایام تعطیلات حتماً سرویس‌دهی کنند.
 

مشکل اصلی ما با تحریم‌ها بحث مالی است

 
معاون وزیر بهداشت درباره تأثیر تحریم‌ها بر مشکلات دارویی کشور گفت: مشکل اصلی ما با تحریم‌ها بحث مالی است. آنچه در تحریم اتفاق می‌افتد این است که می‌گویند دارو و غذا تحریم نیست، اما زمانی که نتوانیم در تعاملات بانکی پول را پرداخت کنیم هیچ تولید کننده خارجی به رایگان جنس خود را در اختیار کسی قرار نمی‌دهد.
مشکل اصلی ما با تحریم‌ها بحث مالی است. آنچه در تحریم اتفاق می‌افتد این است که می‌گویند دارو و غذا تحریم نیست، اما زمانی که نتوانیم در تعاملات بانکی پول را پرداخت کنیم هیچ تولید کننده خارجی به رایگان جنس خود را در اختیار کسی قرار نمی‌دهد


رئیس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت توزیع و تولید ماسک در کشور اظهار کرد: مشکل خاصی برای تأمین ماسک و تجهیزات در مراکز درمانی وجود ندارد، در زمینه تولید لباس ایزوله نیز افتخار ملی در کشور رخ داده است و تأمین ماسک سه لایه به نسبت روز‌های اول ۲۵ برابر افزایش یافته است، در صنایع که به ماسک نیاز دارند نیازشان از طریق واردات تأمین شد و ممکن است قیمت‌ها بالاتر از قیمت مصوب تولید داخل باشد.

شانه‌ساز با بیان اینکه صنعت داروی ما آمادگی کافی برای تولید دارو‌های مورد نیاز درمان کرونا را دارد گفت: برخی از شرکت‌ها اعلام آمادگی کردند تا مواد مؤثره این دارو‌ها را تولید کنند. در کشور مشکلی از این بابت وجود ندارد و این دارو‌ها در داخل کشور تولید می‌شود.

وی ادامه داد: پیش از بحران کرونا بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار ماسک سه لایه در کشور تولید می‌شد که با بروز بحران کرونا این عدد به حدود ۱.۵ میلیون رسید و به دنبال آن با ورود ستاد اجرایی فرمان امام، این ظرفیت به ۲.۸ میلیون ماسک سه لایه رسیده است.

رئیس سازمان غذا و دارو در ارتباط با ماسک‌های فیلتردار، افزود: قبل از بحران کرونا روزانه ۵ هزار عدد ماسک فیلتردار تولید می‌کردیم که در حال حاضر این ظرفیت تولید به چند برابر رسیده است.
 

انجام تست‌های بالینی دستگاه ویروس‌یاب

 
شانه‌ساز درباره وضعیت تست‌های بالینی دستگاه ویروس‌یاب نیز گفت: مدارک و مستنداتی به ما ارائه شده است که نتایج پس از آزمایشهای بالینی ارائه خواهد شد و مجوز صادر می‌شود، اما این موضوع درحال بررسی است.

رئیس سازمان غذا و دارو در رابطه با داروی رم دسیویر برای درمان مبتلایان به کرونا گفت: داروی رم دسیویر یکی از کاندیدا‌هایی است که احتمال داده می‌شود در زمینه درمان بیماران کرونایی می‌تواند مؤثر باشد. تعدادی از این دارو وارد شده و در مرحله کارآزمایی بالینی است و یک شرکت تولیدکننده داخلی هم برای تولید آن اعلام آمادگی کرده است. به هر حال منتظریم تا اثربخشی و ایمنی این دارو در مطالعات بالینی اثبات شود.

شانه‌ساز با اشاره به تأمین دارو‌های غیر کرونایی نیز تصریح کرد: باید در این شرایط هم دقت نظر کافی برای تامین داروی سایر بیماری‌ها را انجام بدهیم که همین اتفاق افتاده است و تلاش شده نیاز بیماران به دارو با وقفه مواجه نشود.
 

کمبود انسولین نداریم

 
وی افزود: در زمینه انسولین هم کمبودی وجود ندارد، در حال حاضر در انبار‌ها نیز موجود است و به مصرف کنندگان نیز می‌گوییم که نگرانی نداشته باشند، اگر به موضوع کرونا برخورد نکرده بودیم، مراسم افتتاح خط تولید یک نوع از انسولین‌های داخلی هم برگزار می‌شد. انسولین جزء قلم اول یا دومی است که ارز کشور را خود اختصاص می‌دهد. ضمن اینکه کمبودی در حوزه دارو‌های مختلف از جمله دارو‌های قلبی و عروقی در حال حاضر وجود ندارد.
انتهای پیام
captcha