کد خبر: 3895806
تاریخ انتشار : ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۳
ایرج حریرچی تصریح کرد؛

تأثیر مخرب حمل و نقل عمومی بر شیوع کرونا / آمار فوت کرونایی‌ها در ایران شفاف‌تر است

معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه درباره اجرای طرح ترافیک باید خرد جمعی تصمیم گیرد، گفت: با اجرای طرح ترافیک مردم به استفاده از حمل و نقل عمومی، که مکان خطرناکی برای شیوع کروناست، روی می‌آورند.

طرح ترافیک با خرد جمعی به نتیجه می‌رسد/ حمل و نقل عمومی خطرناک برای شیوع کرونابه گزارش ایکنا، ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت، در نشست خبری ویدئوکنفرانسی که امروز، ۱۳ اردیبهشت‌ماه، برگزار شد، با بیان اینکه موضع وزارت بهداشت در مورد طرح ترافیک با هماهنگی دستگاه‌های دیگر اعلام می‌شود، گفت: لغو طرح ترافیک موجب افزایش ترافیک و کمبود پارکینگ در سطح شهر شده است. در مورد دوران کرونایی نه وزارت بهداشت می‌تواند به تنهایی نظر دهد و نه دستگاه‌هایی که به طور مستقیم مسئول هستند. در نتیجه در مورد طرح ترافیک باید با خرد جمعی تصمیم‌گیری کند.

وی تأکید کرد: حمل ونقل عمومی از جمله مکان‌های خطرناک برای انتقال کروناست. لذا استفاده از وسیله شخصی می‌تواند امن‌تر باشد، اما وقتی طرح ترافیک اجرا می‌شود، افرادی که از خودروی شخصی استفاده می‌کنند به سمت استفاده از حمل و نقل عمومی می‌روند.

حریرچی با بیان اینکه در سه هفته اخیر به دلیل رفتار مناسب مردم و اقدامات وزارت بهداشت شاهد موفقیت قابل توجه در کاهش موارد ابتلا به کرونا و بستری و مرگ و میر بوده‌ایم، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود که با روند کنونی، به شکل تدریجی و با احتیاط، بازگشایی‌ها ادامه پیدا کند. متأسفانه احتمال افزایش ابتلا و بستری در بعضی از استان‌ها کماکان وجود دارد. در واقع این ثبات نسبی شکننده است.

وی با ذکر اینکه ۸.۷ درصد از درآمد ناخالص ملی کشور در حوزه سلامت هزینه می‌شود، گفت: به عبارتی یک تومان از ۱۱ تومان درآمد ایرانیان مربوط به خدمات بهداشتی و درمانی است؛ با توجه به پیش‌بینی رشد منفی اقتصادی در اکثر کشور‌های جهان به دلیل کرونا، حوزه سلامت نیز آسیب می‌بیند. تجربه دو دوره تحریم ناجوانمردانه کشور و رشد اقتصادی منفی حاصل از آن، نشان می‌دهد که با کاهش رشد اقتصادی و درآمد کشور، هم دولت‌ها و هم مردم به‌ عنوان تأمین‌کننده اصلی منابع حوزه سلامت هزینه‌کرد خود را در این حوزه کاهش می‌دهند. این دو عامل موجب فشار مضاعف بر حوزه سلامت می‌شود.

حریرچی افزود: ۸۷۳ هزار نفر در حوزه سلامت شاغل هستند، هرگونه کاهش منابع در حوزه سلامت قاعدتاً بر منابع درآمدی این گروه، که ۸۶.۴ درصد غیرپزشک هستند، تأثیر دارد. بخش خصوصی درمان دچار آسیب بیشتری می‌شود که ضرورت توجه بیشتر به این حوزه را نشان می‌دهد. خدمات بهداشتی درمانی برای مردم، واکسیناسیون و کنترل رشد کودکان، مراقبت‌های مادران باردار و .... حتماً باید انجام شود. همه مراکز دولتی و خصوصی با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی آماده پذیرش بیماران هستند.

وی درباره وضعیت شیوع کرونا در ایران گفت: در ایران نشانه‌های اندکی از ابتلای بیشتر در مناطق پرتراکم شهری دیده می‌شود، اما روند رسیدگی و درمان مناسب در ایران عادلانه بوده و اثرات اقتصادی کرونا و تعطیلی‌های ناشی از آن بر معیشت فقرا بسیار بیشتر از اغنیاست.

حریرچی در مورد ثبت موارد فوتی کرونا در کشور تصریح کرد: کشور‌های مختلف پروتکل‌های مختلفی دارند. هر بیماری که تست مثبت کرونا داشته باشد، چه بستری باشد یا نباشد، بخشی از آمار محسوب می‌شود. در ایران اگر کسی تست مثبت داشته و فوت کرده باشد، جزء آمار محسوب می‌شود. در برخی کشور‌های اروپای غربی هرکسی که تست کرونای مثبت دارد و فوت می‌کند و بیماری زمینه‌ای دیگری مثل دیابت یا قلبی و عروقی یا پرفشاری خون دارد، از آمار حذف می‌شود. در ایران اگر علت اصلی فوت کرونا باشد، همان کرونا اعلام می‌شود. در نتیجه آمار ایران از نظر فوت کرونا بسیار شفاف‌تر است. اگر کسی تست مثبت نداشته باشد، اما مشکوک بوده با رعایت احتیاط دفن شود. بهبودیافتگان کرونا نیز کسانی هستند که تست مثبت در سرپایی یا بیمارستان دارند و حالشان خوب می‌شود و می‌توانند به فعالیت عادی برگردند.

معاون کل وزارت بهداشت در رابطه با وضعیت سفید و قرمز شهر‌های ایران، گفت: این مناطق براساس میزان بستری‌ها و فوتی‌ها که در آن شهرستان‌ها رخ می‌دهد، طبقه‌بندی می‌شود. مناطق سفید، شهرستان‌هایی هستند که در ۱۴ روز گذشته کمتر از یک بستری داشتند که این منطقه از نظر ما سفید محسوب می‌شود. پروتکل‌هایی برای مناطق سفید تدوین شده که پیشنهاد اولیه است و باید در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب شود.
 
وی افزود: برای مساجد پیشنهاد شده که افراد فقط برای نماز جماعت می‌توانند به مسجد مراجعه کنند و مهر و جانماز را خودشان باید ببرند. اگر روند نزولی ادامه داشته باشد، می‌توانیم بازگشایی‌ها را در مناطق بیشتری انجام دهیم. مناطق قرمز نیز حدود ۷۲ شهرستان هستند که موارد ابتلای بیشتری دارند. البته این مناطق به صورت دینامیک محاسبه می‌شوند. یعنی منطقه سفید ممکن است با بی‌احتیاطی به منطقه زرد یا قرمز تبدیل شود.
 
حریرچی در ادامه در رابطه با موضع وزارت بهداشت در مورد تجمعات مذهبی در برخی هیئت‌ها، اظهار کرد: نظر وزارت بهداشت در خصوص انواع تجمعات فرهنگی، مذهبی و ورزشی همان چیزی است که قبلاً اعلام شده و در ستاد ملی کرونا تصویب شده است؛ فعلاً با برگزاری تجمعات پرتراکم مخالف هستیم. من فکر نمی‌کنم کسی از مقام معظم رهبری یا مراجع عظام تقلید به مراسم‌ مذهبی مقیدتر باشند. رهبری همیشه و هر ساله هر ۳۰ روز ماه رمضان را پذیرای مشتاقان متعددی از جمله دانشجویان، دانشگاهیان، معلمان و ... هستند، اما امسال به دلیل رعایت مسائل بهداشت فردی و فاصله‌گذاری اجتماعی این میزبانی را لغو کردند. مراجع عظام تقلید هم این کار را کردند، به نظرم تعدادی که برخلاف نظرات مقام معظم رهبری و مراجع، اقدام به برپایی هیئت‌ها می‌کنند، باید تکلیف خود را روشن کنند. دستگاه‌های نظارتی هم باید اعمال نظارت لازم را انجام دهند. البته موارد اندکی از برگزاری هیئت دیده شده و آن موارد اندک هم مدعی هستند فاصله‌گذاری را رعایت می‌کنند، اما همین کار قانون‌شکنی است، چراکه با این اقدام اعلام می‌کنند که مراسم ما مهمتر از مراسم بیت رهبری است؛ لذا اگر مراسمی برگزار می‌شود، باید لغو شود.

وی در ادامه با بیان اینکه عملکرد مردم ایران در رعایت مسائل بهداشتی درمانی در کشور‌های جهان کم‌نظیر بوده است، گفت: نباید بگوییم مردم رعایت نمی‌کنند و باید آن‌ها را جریمه کرد. در برخی کشور‌های اروپایی مردم علیه قرنطینه تظاهرات کردند. بررسی‌های ما نشان داد که ۸۱ درصد کسبه پروتکل‌های بهداشتی درمانی را رعایت می‌کنند. عمده کاهش موارد مرگ و میر بستری حاصل رعایت نکات بهداشتی درمانی توسط مردم است. اما تعداد اندکی هستند که تخطی می‌کنند و سلامت عمومی خود و دیگران را به خطر می‌اندازند. فعلاً در ستاد ملی کرونا و کمیته‌های آن پیشنهادی مبنی ‌بر جریمه مالی مردم در نظر گرفته نشده است. ضمن اینکه محدودیت‌های مردم را هم می‌دانیم. کسی که درآمد روزانه کمی دارد و با یارانه زندگی می‌کند یا درآمد کارگری، همین ماسک چهار هزار تومانی هم یک هزینه است؛ لذا نباید درخواست اقشار مرفه را الزاماً فکر کنیم که همه مردم می‌توانند رعایت کنند. پیشنهاد خوب، استفاده از ماسک خانگی است.

معاون کل وزارت بهداشت در خصوص برگزاری آزمون‌های سراسری، گفت: تأکید می‌کنم که از نظر ما مهمترین موضوع رعایت سلامت شرکت‌کنندگان است؛ در مورد کنکور یا آزمون‌های دیگر نیز بر این اساس تصمیم‌گیری می‌کنیم. اما تصمیم در این باره جمعی خواهد بود. در حال حاضر کسانی که درس خوانده‌اند می‌گویند آزمون برگزار شود و آن‌ها که نخوانده‌اند، می‌گویند برگزار نشود. ما همان کاری را که برای سلامت شرکت‌کنندگان لازم است انجام می‌دهیم.

حریرچی در ادامه در مورد دارو‌های موجود برای کرونا و ادعای یک شرکت تولیدی برای ساخت اسپری درمان کووید ۱۹، اظهار کرد: در مورد دارو‌ها فعلاً در هیچ جای دنیا داروی جدید مؤثر بر کرونا کشف نشده است. دارو‌های موجود نیز که استفاده می‌شود، مثلاً برای ابولاست و استفاده از آن برای کرونا مطرح شده است. تولید داروی جدید هم زمان‌بر است، اما در کل دنیا چند هزار مدعی داریم که داروی جدید کشف کرده‌اند و ۹۰ درصد مؤثر است. دارو در همه جای دنیا اصولی دارد و ابتدا باید در آزمایشگاه و حیوانات مختلف و سپس در میان مردم و اجتماع، آزمون شود. هنوز هیچ داروی جدید مؤثر بر بیماری کرونا در هیچ جای دنیا کشف نشده است.

وی درباره بازگشت افراد بهبودیافته به محل کار خود نیز گفت: یک ترس نادرستی در مردم وجود دارد که اگر کسی مبتلا شد، احتمال انتقال دارد. در حال حاضر بیشترین کسانی که در سطح جهان بیماری را منتقل می‌کنند، افراد کم‌علامت و بی‌علامت هستند. کسانی که تستشان مثبت شد، علامت آن‌ها کم است یا بی‌علامت هستند و بیماری را منتشر می‌کنند. در صورتی که کسانی که مبتلا شدند، خودشان بیشتر رعایت می‌کنند و فاصله زمانی را هم مد نظر دارند. این افراد در مدت کوتاهی ایمنی نسبی پیدا کردند و در معرض ابتلای جدید نیستند. به مردم اطمینان می‌دهم کسانی که مبتلا شده‌اند اگر فاصله زمانی رعایت شود، هیچ مشکلی از لحاظ امکان انتقال بیماری ندارند.

قائم مقام وزیر بهداشت همچنین در رابطه با وضعیت عشایر کشور در دوران کرونا، تصریح کرد: با توجه به دوری عشایر از شهر، خوشبختانه از لحاظ میزان ابتلا به حداقل ممکن و در اکثر جا‌ها صفر هستیم و ابتلای قابل توجهی در میان عشایر مشاهده نشده است.

انتهای پیام
captcha