
مسعود مردانی، عضو کمیته علمی کرونا، در گفتوگو با ایکنا، با بیان اینکه عادی تلقی کردن بیماری کووید ۱۹ از سوی مردم و مسئولان میتواند بسیار خطرناک باشد، گفت: این بیماری پس از کشور چین در کشورهای همسایه آن مانند تایلند، تایوان، کره و ژاپن شیوع یافت. تمامی این کشورها در حال حاضر مشکلی به نام کرونا ندارند، زیرا بیماران را رصد کردند و کاملاً در قرنطینه گذاشتند و به هیچ وجه اجازه نداند که با دیگران تماس برقرار کنند.
وی ادامه داد: کشور ما هنوز درگیر این است که موج دوم، سوم یا چهارم بیماری کی میآید. علت آن است که برنامهریزیها مشکلآفرین بودهاند. مشکل اصلی بروز موارد جدید بیماری در مناطقی است که در قسمت اول اپیدمی، مورد ابتلا به بیماری نداشتند. در حال حاضر این افراد در معرض بیماری هستند و موج ابتلا ایجاد شده است. در اسفند و فروردینماه موارد ابتلا در خوزستان بیش از شش نفر نبود، اما در حال حاضر در هر خانهای شش نفر مبتلا وجود دارد. در شهری مانند آبادان به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی این شهر وضعیت سوپر قرمز است.
برخی بازگشاییها عجولانه است
عضو کمیته علمی کرونا با انتقاد از بازگشاییهای عجولانه، گفت: بازگشایی بسیاری از اماکن مانند تالارهای پذیرایی، سالنهای سینما، تئاتر، قهوهخانهها، کافهها و تورهای گردشگری، عجولانه و غیرضروری است.
مردانی با بیان اینکه یکی از علل افزایش میزان مبتلایان روزانه، گسترش امکان شناسایی بیماران یا بیماریابی فعال است، گفت: دسترسی مردم به آزمایشگاههای تشخیص طبی مولکولی نسبت به دو یا سه ماه پیش بسیار راحتتر و تعداد آزمایشگاهها بسیار بیشتر شده است. در اوایل شیوع بیماری فقط انستیتو پاستور، بیمارستان مسیح دانشوری، دانشکده بهداشت دانشگاه تهران امکان انجام آزمایش را داشتند، اما در حال حاضر بیش از ۱۸۰ مرکز تشخیص طبی در تهران وجود دارد.
وی افزود: هرچه تعداد مراجعهکننده به این آزمایشگاهها بیشتر باشد، موارد شناسایی بیماران جدید نیز افزایش مییابد. علیرغم این موضوع، به عنوان یک متخصص بیماریهای عفونی، تعداد موارد ابتلا به کرونا را نسبت به ماه قبل بیشتر مشاهده میکنم. باور مردم درباره اینکه کرونا در حال پایان است بسیار زیاد شده و مراعاتهای لازم را انجام نمیدهند. این یک تهدید است؛ مردم باید بدانند که کرونا تمام نشده و ممکن است تا آخر سال همراه ما باشد؛ بنابراین باید برنامهریزی کنیم و تا رسیدن به واکسن مؤثر با کرونا زندگی کنیم، اما از آن آسیب نبینیم.
ورود اولین واکسن به بازار طی سه ماه آینده
عضو کمیته علمی کرونا بیان کرد: در حال حاضر واکسن ساخته شده در دانشگاه آکسفورد دو یا سه ماه دیگر علیرغم اینکه هنوز کارایی ۱۰۰ درصدی آن به اثبات نرسیده به بازار عرضه میشود. این واکسن مراحل آزمایشهای بالینی خود را بر روی حدود ۳۰ هزار نفر گذرانده و کارایی آن در مراحل اولیه اثبات شده است. ساخت واکسن دشوار نیست؛ اما چون بیماری نوپدید است، هنوز ابعاد آن مشخص نیست. لذا نمیدانند که چه دوزی از واکسن برای این بیماری مناسب است یا علائم آن چگونه خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با ذکر اینکه آنچه در ماههای اولیه بیماری از آن استفاده کامل بردیم، همکاری صمیمانه مردم و ایثار سیستم بهداشت و درمان برای مهار این بیماری بود، اظهار کرد: زمانی نبوده که مردم روز سیزدهبدر را در خانه بمانند. این حُسن همکاری مردم مثالزدنی بود. در حال حاضر نیز مردم میتوانند برای کنترل بیماری کمکهای فراوانی کنند.
مردانی با بیان اینکه برای رسیدن به ایمنی جمعی، حداقل باید ۳۰ درصد و حداکثر ۷۰ درصد جمعیت جهان به این بیماری مبتلا شوند، تصریح کرد: این میزان ابتلا رقم بسیار بالایی است. ۳۰ درصد جمعیت جهان حدود ۲ تا سه میلیارد نفر میشود، اما بعید نیست تا پایان سال میلادی این میزان جمعیت به ویروس مبتلا و ایمنی جمعی به وقوع بپیوندد. در ایران نیز احتمال دارد که این ایمنی جمعی ایجاد شود؛ در حال حاضر استانهایی ۲۰ تا ۴۰ درصد به این بیماری مبتلا شدهاند و در استانهایی نیز فقط ۲.۵ درصد جمعیت آنها مبتلا شده است.
انتهای پیام