حسن لاسجردی، عضو شورای سردبیری خبرگزاری خبرآنلاین و کارشناس مسائل منطقه، در گفتوگو با ایکنا درباره ابعاد مهم سفر محمدجواد ظریف به عراق پس از تشکیل دولت جدید عراق به نخستوزیری مصطفی الکاظمی گفت: به اعتقاد من دستورکار اصلی این سفر ایجاد یک هماهنگی منطقهای بین ایران و عراق است و لذا اهمیت این سفر با توجه به فشارهای موجود علیه ایران و برخی تحلیلها درباره فاصلهگیری عراق از ایران با تشکیل دولت الکاظمی است.
وی افزود: تلاش برخی کشورهای منطقه، به ویژه عربستان سعودی، این است که با توجه به سوابق مصطفی الکاظمی، اینگونه فضاسازی کنند که الکاظمی و دولت جدید عراق تمایلات بیشتری به کشورهای عربی و قدرتهای بزرگ دارد و با نگاه و برنامههای منطقهای ایران فاصله زیادی دارد و در عین حال با توجه به برخی اقدامات الکاظمی، او را به عنوان مانع بزرگ سیاستهای ایران در عراق و نیروهای مقاومت در منطقه معرفی کنند.
لاسجردی اظهار کرد: برهمین اساس این سفر با توجه به وجود چنین نگاهها و شرایطی منطقه، برای هماهنگیهای لازم در این فضا انجام گرفته است.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: مسئله دیگر اینکه تلاش جمهوری اسلامی ایران این است که همچنان با عراق به عنوان یک همسایه تبادلات گسترده اقتصادی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی داشته باشد و سیاست دولتهای مختلف کشورمان در ارتباط با عراق برهمین اساس بوده است. اما در طی همین سالها هدف همیشگی برخی کشورهای منطقه فاصله انداختن میان ایران و عراق بوده تا از این طریق بتوانند جایگزین ایران در عراق شوند.
وی اضافه کرد: به نظر میرسد این هدف به دلایل گوناگون از جمله اختلافات کشورهای عربی در مسائل مختلف و حساسیتهایی که نسبت به یکدیگر در مسائل قومی، اقتصادی و سیاستهای منطقهای و مسائل پانعربیستی دارند، نشدنی است یا احتمال تحقق آن بسیار ضعیف است.
عضو شورای سردبیری خبرآنلاین ابراز کرد: در مجموع به نظر میرسد اگرچه الکالظمی بعضا مواضعی علیه ایران یا در تضاد با منافع کشورمان گرفته است اما در کل باید گفت شاکله و ساختار قدرت سیاسی در عراق، اعم از گروهها و جریانها و حتی برخی مقامات مؤثر عراقی، به دنبال فاصلهگیری از ایران نیست و این به خاطر پیوندهای عمیق و متعدد سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی دو کشور است و عراقیها در حال حاضر نمیتوانند این فضای فاصلهگیری معنادار را با ایران ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: براین اساس این سفر مقدمه هماهنگیهای منطقهای در راستای نزدیک شدن ایران و عراق به همدیگر و شکستن فضای القاشده از سوی برخی کشورهای منطقه درخصوص تضاد و واگرایی کامل دولت الکاظمی با ایران است.
لاسجردی درباره اهمیت پیگیری مسئله جنایات آمریکا در منطقه از جمله ترور سردار قاسم سلیمانی به عنوان یکی از محورهای مشترک دیدارهای آقای ظریف با مقامات عراقی گفت: یکی از محورهای مهم در روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق، مسئله مبارزه با تروریسم است. این تروریسم از نگاه ایران و برخی گروههای مؤثر و شناختهشده در عراق هم ریشه در شکافهای اجتماعی منطقهای دارد و هم ناشی از دخالت نیروهای بیگانه است.
وی اظهار کرد: بازنگه داشتن پرونده ترور سردار سلیمانی و پیگیری مصرانه آن از سوی ایران، این پیام را به نیروهای خارجی میدهد که جنایت کردند و باید تقاص آن را بدهند و از طرفی به عراقیها نیز این پیام را ارسال میکند که این پرونده همچنان باز و ایران هم پیگیر آن است و با توجه به اینکه عراقیها هم در این جنایت تعدادی شهید از جمله ابومهدی المهندس، دادند، لازم است آنها هم به طور جدی پیگیر و طلبکار در این پرونده بوده و دو طرف این پرونده را تا به نتیجه رسیدن دنبال کنند.
لاسجردی بحث مهم و اساسی در این موضع را تمرکز بر انجام جنایت تروریستی در خاک عراق توسط نیروهای آمریکایی دانست و گفت: نتیجه برجسته شدن این مسئله، خروج آمریکا از عراق و منطقه است و تبدیل شدن آن به یک مطالبه عمومی در ایران و عراق است که پارلمان عراق نیز این مطالبه را با مصوبه خود قانونی کرده است و میبایست جنایت آمریکا را با خروج آنها از عراق پاسخ داد.
لاسجردی درباره امکان یا ضرورت حرکت به سمت یک توافق راهبردی طولانیمدت منطقهای میان ایران و عراق، براساس الگوی قرارداد با چین، گفت: با توجه به تجربهای که جمهوری اسلامی ایران از رابطه با کشورهای عربی، غرب آسیا، قفقاز و شمال آفریقا و نقاط دیگر به دست آورده میتوان گفت در مجموع کشورهایی که میخواهند یک مبنای مناسب برای همکاری داشته باشند به دنبال همکاریهای بلندمدت هستند. ایران با عراق تبادلات مختلفی در حوزه نفت، انرژی، گردشگری، انتقال فناوری و خدمات مهندسی و ارسال روزانه کالا و مواد غذایی داشته و دارد. اما آنچه که پیش از پیش همچنان ایران را به عنوان یک دست برتر در عراق نگه میدارد و خلأیی را که عراق در رابطه با سایر کشورهای منطقه حس میکند، پر میکند، مسئله انتقال دانش فنی است.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: در واقع آنچه باعث ماندگاری و تقویت رابطه دو کشور میشود و نیاز عراق به ایران را تشدید میکند، مسئله انتقال دانش فنی در حوزه نفت و انرژی و زیرساختها با توجه به حجم خسارات و خرابیهای عراق است.
وی اظهار کرد: در عین حال جمهوری اسلامی ایران ابتکارات مؤثری را در روابط دو کشور انجام داده که نمونه آن در این سفر رخ داد و آقای ظریف به نمایندگی از ایران، با توجه به شرایط بد کرونایی در عراق، یک محموله تجهیزات و لوازم پزشکی و درمانی به این کشور برد. به طور حتم چنین اقدامات انساندوستانهای، پیوندهای دو کشور و دو ملت را تقویت میکند و مردم، دولت و جریانهای سیاسی عراق را مجاب میکند با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک همسایه باثبات همکاریهای بهتر و مؤثرتری داشته باشند.
گفتوگو از مهدی مخبری
انتهای پیام