به گزارش خبرنگار ایکنا؛ کتاب «ویرانی دروازه شرقی» به قلم سرلشکر وفیق السامرایی، مسئول اطلاعات ارتش عراق در سال ۱۹۹۷ میلادی (۱۳۷۶ خورشیدی) به زبان عربی تدوین و در سال ۱۳۷۷ ترجمه و به همت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به بهای ۶۰ هزار تومان منتشر شده است.
سرلشکر سامرایی پیش از فرار حسین کامل حسن، داماد صدام، به سوریه گریخت و پس از اخذ پناهندگی سیاسی راهی کشور انگلیس شد. او خاطرات خود را درباره اتفاقات جنگ عراق علیه ایران و اشغال کویت از سوی رژیم عراق در کتابی با عنوان «حطام البوابه الشرقیه» به رشته تحریر درآورد که ابتدا روزنامه کویتی القبس آن را به صورت پاورقی منتشر و سپس به صورت کتاب به بازار نشر فرستاد. اهمیت این کتاب به حدی است که پس از انتشار، صدام، رئیس رژیم بعث عراق به تعدادی از فرماندهان ارتش و یکی از نویسندگان وابسته مأموریت داد کتاب را مطالعه و جهت کاهش تأثیرات افشاگرانه آن برایش جوابیه تهیه کنند.
در این کتاب، خواننده روایت جنگ را از زبان یک صاحبمنصب عراقی که خود در مراحل گوناگون اطلاعاتی و عملیاتی نبرد هشتساله حضور چشمگیر و فعالی داشته است، ملاحظه میکند و نسبت به گذشته اطلاعات بسیار کاملی از اوضاع عراق در دوران حکومت بعثیها دریافت میکند.
آشنایی با حزب بعث، تبیین علل وقوع جنگ عراق و ایران، وضعیت نیروهای دو طرف، استفاده از سلاحهای شیمیایی در برابر نیروهای ایرانی، تحلیل عملیاتهای ایران درصحنه نبرد، کمکهای خارجی به عراق در طول جنگ، ساختار حکومتی عراق، روند برکناریها و اعدامها در عراق، نارضایتی مردم، اهداف عراق بعد از جنگ با ایران و تشریح جنگ کویت و عراق، از جمله مباحث مطرحشده در این کتاب است.
یکی از دلایل استقبال از این اثر این است که نویسنده این کتاب بهعنوان کسی که خود در بطن و متن جنگ ایران و عراق بهعنوان یک تئوریسین نظامی و اطلاعاتی حضور داشته، روایت کننده بسیاری از مباحث و موضوعاتی مهم، هیجانانگیز، محرمانه و واقعی است که میتواند برای هر محققی در این حوزه ارزشمند و مفید باشد و چاپ این اثر برای دهمین بار میتواند تائیدی بر این مدعا باشد.
کتاب «ویرانی دروازه شرقی» در پنج فصل کلی با عناوین جنگ ایران و عراق و علل و زمینههای تاریخی آن، بعد از جنگ با ایران تا اشغال کویت، اشغال کویت و جنگ عراق با متحدین با محوریت آمریکا، صدام و امنیت او در عراق و انتفاضه مردمی و مخالفان علیه صدام، به نگارش درآورده است.
انتهای پیام