روحالله جعفری، کارگردان تئاتر و سینما در گفتوگو با ایکنا با بیان اینکه وضعیت برای گذران زندگی اهالی تئاتر بسیار دشوار شده، اظهار کرد: از اسفند سال گذشته تابهحال بیش از 9 ماه میگذارد که وضعیت فرهنگ و هنر و وضعیت معیشت افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، به دلیل شیوع بیماری کرونا به مخاطره جدی افتاده است. دلیل این مسئله به ناآگاهی مدیران برمیگردد، زیرا مدیران کلان فرهنگی و تصمیمگیرندگان این حوزه چون اشرافی به این مقوله ندارند تصمیمهایی اتخاذ میکنند که کاربردی و عملیاتی نیست.
این نمایشنامهنویس افزود: اگر به آخرین تصمیمگیری که در این حوزه از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا اتخاذ شده نگاهی بیندازیم متوجه میشویم تا ساعت 18 عصر، فعالیتهای فرهنگی و هنری قادرند به کار خود ادامه دهند. این تصمیم نشان میدهد، آقایان و خانمهایی که چنین سیاستی را اندیشیدهاند حتی یکبار هم پا به سالنهای نمایش و کنسرت، گالریها و سینماها نگذاشتهاند، وگرنه درمییافتند فعالیتهای فرهنگی و هنری، کارکردشان بعد از ساعت 18 است.
کارگردان تئاتر «بر فراز ناقوسها» ادامه داد: مردم بهعنوان مخاطبان آثار فرهنگی و هنری در طول روز مشغول کار هستند، پس قادر نیستند بازدیدی از محصولات فرهنگی داشته باشند. مسئله دوم به رفتوآمد مخاطبان آثار هنری برمیگردد. منظور اینکه با توجه به طرح ترافیک، بسیاری از مردم قادر نیستند قبل از ساعت مقرر شده به اماکن فرهنگی آمده و از محصولات فرهنگی دیدن کنند، پس عملاً اماکن فرهنگی کلاً تعطیل شدهاند.
پژوهشگر برگزیدهٔ انجمن منتقدان و نویسندگان خانهٔ تئاتر ایران، متذکر شد: نکته دیگری که از تصمیم اخیر ستاد ملی کرونا به ذهن میرسد این است که انگار کرونا تا ساعت شش در جامعه حضور ندارد و بعد از آن هجوم خود را آغاز میکند! آنچه گفته شد در کنار دستورالعملهای قبلی که صادر شده و وزارت ارشاد هم از آن تبعیت میکند، نشاندهنده این امر است که تصمیم گیران در این حوزه هیچ نگاه تخصصی به مقوله فرهنگ و هنر ندارند، برای همین در 9 ماه گذشته وضعیت اقتصاد و معیشت هنرمندان روزبهروز بدتر میشود و اگر نگاه کارشناسانه در این حوزه صورت نگیرد متأسفانه خیلی زود، دیر میشود.
جعفری ادامه داد: در خبرها آمده بود، صندوق اعتباری هنر 120 میلیارد تومان به 75 هزار هنرمند در حوزههای مختلف اختصاص داده است. اگر نگاهی اجمالی به این مقوله داشته باشیم. مشخص میشود به هر فرد هنرمند مبلغ یک ونیم میلیون تومان اختصاص داده است. اگر این مقدار را تقسیم بر 9 ماه کنیم ماهانه 166 هزار تومان خواهد شد. این پول را اگر با تورم بیش از حدی که بهواسطه بیتدبیری مدیران به وجود آمد مقایسه کنیم متوجه شوخی بودن رقم آن خواهیم شد.
این کارگردان تئاتر دلیل بیتدبیری موجود را در بیبرنامگی مدیران معنا کرد و متذکر شد: وقتی مسائل فرهنگی در اولویت دولت نباشد مشخص است برای آن، زمان و وقت هم نمیگذارد و تنها کاری که انجام میدهد اتلاف وقت است. این مسئله سبب شده هنرمندانی که سالهاست در این حوزه فعالیت کردهاند برای گذاران زندگی به سمت کارهایی سوق پیدا کنند که شاید مناسب حالشان نباشد، ولیکن برای گذران زندگی مجبور هستند به آن تن دهند.
وی در پایان تأکید کرد: وضعیت نابسامان اقتصادی که بر زندگی هنرمندان حاکم شده تاریخ مشخصی ندارد، چون هنوز کسی نمیداند این ویروس تا چه زمانی قرار است در کشور باقی بماند.
انتهای پیام