کد خبر: 3951025
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۱
بصیری تشریح کرد؛

نقش ویژه انقلاب اسلامی در آزادی رسانه‌ها از قید و بند کاپیتولاسیون رسانه‌ای

رئیس سازمان بسیج رسانه کشور بر نقش ویژه انقلاب اسلامی در آزادی رسانه‌ها از قید و بند کاپیتولاسیون رسانه‌ای تأکید کرد.

به گزارش ایکنا، وقوع تحولات اجتماعی در جوامع مختلف از جمله عوامل تأثیرگذار در فضای رسانه‌ای آنهاست. انقلاب اسلامی ایران از تحولات بزرگی بود که موجب ایجاد تأثیرات بسیار شگرفی در فضای رسانه‌ای کشور شد. با پیروزی انقلاب اسلامی، فضای رسانه‌ای کشور علاوه بر آزادی‌هایی که به دست آورد، روزبه‌روز به سمت توسعه و پیشرفت حرکت کرد و به جایی رسید که امروز مورد توجه رسانه‌های جهان قرار گرفته است.

کارکرد رسانه‌ها به قدری مهم و آسیب‌های کژکاردی آن به قدری جدی هستند که عموم رهبران نهضت‌ها و نظام‌ها را به توصیه و تأکید پی در پی وادار می‌کند. اگر در جایی شنیده باشیم که امام خمینی(ره) فرمودند: «از دانشگاه همه امور اصلاح می‌شود» و دریافته باشیم که رسانه‌ها دانشگاهی بزرگ و سراسری هستند، به این نتیجه‌ می‌رسیم که با وجود عملکرد صحیح رسانه‌های یک کشور، امور آن اصلاح می‌شود. در رسانه‌ها، تهدیدها و فرصت‌ها بسیار قدرتمند هستند، زیرا ذات رسانه پدیده‌ای پرقدرت از لحاظ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است.

مسعود بصیری، رئیس سازمان بسیج رسانه کشور، در گفت‌و‌گو با ایکنا، ضمن مقایسه فضای رسانه‌ای کشور در قبل و بعد از انقلاب اسلامی، اظهار کرد: رسانه‌های پیش از انقلاب، حکومتی بودند. اداره‌ سانسور وجود داشت و مطالب را از روزنامه‌ها خارج و آنها را هر طور که می‌خواست اداره می‌کرد. بخش عظیمی از رسانه‌های معتبر و رسمی پیش از انقلاب از سوی دربار اداره می‌شدند و اهداف دربار را پیگیری می‌کردند. نمونه آن نیز مطلبی با عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» بود که در روزنامه اطلاعات منتشر شد. علی‌رغم اینکه کشور حدود 35 میلیون نفر جمعیت داشت، تعداد روزنامه‌ها و رسانه‌های خبری بسیار پایین بود.

وی با بیان اینکه پیش از انقلاب اسلامی بانوان نقش چندانی در فضای رسانه‌ای نداشتند، تصریح کرد: تعداد بانوانی که پس از انقلاب اسلامی وارد فضای رسانه و حتی مدیرمسئول شده‌اند چهار برابر شده و تعداد رسانه‌ها نیز چندین برابر شده است. در آن زمان رسانه‌ها در حوزه اخبار سیاسی آنچه را دربار می‌خواست رسانه‌ای می‌کردند و در حوزه اجتماعی و فرهنگی نیز مبلغ فرهنگ غرب، نشان‌دهنده بی‌بند و باری و فساد اخلاقی بودند و توجه مردم را بیشتر به سمت بازیگران و خوانندگان جلب و مردم را از خودباوری و اتکا به خود دور می‌کردند. سینمای آن دوران نیز سینمایی آبگوشتی بود که رسانه‌ها در جهت اهداف فرهنگی آن فعالیت می‌کردند.

رئیس سازمان بسیج رسانه کشور با اشاره به اینکه پس از انقلاب اسلامی چند اتفاق بسیار مهم در فضای رسانه‌ای کشور رخ داد، اظهار کرد: رسانه‌ها در طول چهل سال پس از انقلاب اسلامی از نظر کیفیت و کمیت رشد کردند. حضور بانوان در رسانه‌ها به شدت افزایش یافت؛ به طوری که بیش از هزار نفر از مدیر مسئولان رسانه‌های مختلف بانوان هستند. پیش از انقلاب اسلامی از وجود بانوان به عنوان ابزاری برای نمایش دادن آن‌ها بر روی جلد مجلات و روزنامه‌ها استفاده می‌شد. پیش از انقلاب اسلامی سانسور بر رسانه‌ها حاکم بود و برخی افراد برای سانسور مجلات و روزنامه‌ها به چاپخانه‌ها می‌رفتند و مطالب مورد نظر را قیچی می‌کردند.

بصیری بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی احزاب و گروه‌ها و رسانه‌های آن‌ها به شدت فعال شدند، در حالی که پیش از انقلاب، شاه رسماً اعلام کرده بود که هر کسی که نمی‌خواهد عضو حزب رستاخیز باشد از کشور برود. یعنی تنها روزنامه رسمی و معتبر روزنامه‌ای بود که به حزب رستاخیز و شاه تعلق داشت. البته رسانه‌ها پس از انقلاب با آفت‌هایی روبه‌رو‌ شدند و در مقطعی آزادی فراوانی داشتند و با حملات گسترده و فراوان برخی رسانه‌ها به نظام مقدس جمهوری اسلامی، اسلام و انقلاب مواجه شدیم.

وی با اشاره به اینکه البته تا رسیدن به جایگاه حقیقی رسانه در کشور راهی طولانی در پیش داریم، اظهار کرد: اگر به جایگاه حقیقی خود رسیده بودیم، امروز پرچم اسلام در اقصی‌نقاط جهان برافراشته شده بود؛ چراکه اسلام، جمهوری اسلامی و آرمان‌های انقلاب با رسانه گسترش پیدا می‌کند. البته این مسئله بدان معنی نیست که ما از قافله رسانه‌ای جهان عقب مانده‌ایم. امروز جمهوری اسلامی ایران علی‌رغم گذشت بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی و هجمه‌های فراوانی که علیه انقلاب و نظام وجود دارد، قدرتمندانه به راه خود ادامه می‌دهد و سرمایه اجتماعی بزرگی دارد.

بصیری با تأکید بر اینکه به هیچ وجه نباید فعالیت‌ رسانه‌ها را دست‌کم گرفت، گفت: اگر رسانه‌ها نبودند، خدمات فراوانی که در طول چهل سال گذشته انجام شده است، به گوش کسی نمی‌رسید. رسانه‌ها صدای مردم را به مسئولان منتقل می‌کنند و نماینده مردم در میان مسئولان هستند. امروز رسانه‌ها در برخی از کشورهای عربی حتی جرئت حرف زدن و بازگو کردن حقایق را ندارند و بسیاری از آن‌ها حتی اجازه گفت‌وگو با خبرنگاران رسانه‌های سایر کشورها از جمله ایران اسلامی را ندارند.

وی ادامه داد: امروز دسترسی مردم به رسانه‌ها و اخبار مختلف نه تنها افزایش یافته، بلکه زیاده از حد است.‌ دنیای سانسور به معنای بریدن و کم کردن مطلب نیست، بلکه سانسور اطلاعات به گونه‌ای دیگر همچون ارائه اخبار نادرست و غلط به مخاطبان رخ می‌دهد و رسانه‌ها به جای اینکه به مسائل اصلی بپردازند، آن‌چنان به حواشی پرداخته و مردم را به مارپیچ سکوت هدایت می‌کنند که ذهن همگان از مسائل اصلی دور می‌شود و به سمت مسائل حاشیه‌ای می‌رود.

رئیس سازمان بسیج رسانه کشور با بیان اینکه انقلاب اسلامی رسانه‌ها را از قید و بند و کاپیتولاسیون رسانه‌ای پیش از انقلاب آزاد کرد، تصریح کرد: انقلاب اسلامی کمیت رسانه‌ها را افزایش داد و بر کیفیت مطالب و نگاه روشنگرانه آن‌ها افزود. اگر انقلاب اسلامی نبود، رسانه‌های ما امروز مرجعیت خود را از دست داده بودند و هیچ حرفی برای گفتن نداشتند. امروز به برکت انقلاب اسلامی رسانه‌های ما به مرجعی برای بسیاری از کشورهای منطقه مانند سوریه، یمن، لبنان و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس تبدیل شده‌اند که این امر نشان‌دهنده نفوذ و توانمندی آن‌ها در جوامع دیگر است.

انتهای پیام
captcha