
به گزارش خبرنگار افتخاری ایکنا، آیتالله سیدرحیم توکل، استاد اخلاق حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری، 29 بهمنماه در جلسه هفتگی درس اخلاق خود که از بستر فضای مجازی پخش شد، گفت: افرادی در کنار حجت خدا بودند اما عاقبت به شر شدند، و در مقابل افرادی در کنار مظهر کفر و فساد بودند اما عاقبتبهخیر شدند. قرآن در آیه 38 سوره مدثر میفرماید «كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ رَهِينَةٌ؛ هر كسى در گرو دستاورد خويش است»؛ بر اساس این آیه هر کس مرهون عملکرد خودش است و آنچه کاشته درو میکند.
این استاد اخلاق با بیان نمونههایی از عاقبت به شر شدگانی که در کنار نور بودند ولی سقوط کردند، اظهار کرد: حضرت نوح(ع) اولین پیامبر از پیامبران اولوالعزم و صاحب کتاب و شریعت است، اما پسرش با رفیقهای بد همنشین شد و راه را به انحراف رفت و آنچه پدر گفت عمل نکرد، و کار به جایی رسید که طبق آنچه خداوند عالم مقدر کرد در آن طوفان غرق شد. جعفر کذاب فرزند امام هادی(ع) نمونهای دیگر است؛ با اینکه سه حجت خدا(پدر امام هادی(ع)، برادر امام حسن عسکری(ع) و برادرزاده امام زمان(عج)) در کنار او بودند ولی آنچنان شهوت ریاست او را گرفته بود که با طی مسیر اشتباه و پول میخواست امامت را به دست بیاورد. انسان باید چقدر در خباثت باشد که در کنار سه حجت عظمی خدا باشد ولی باز نور را نبیند و به وادی ظلمت برود و عاقبت به شر شود.
وی با بیان اینکه همسران حضرت نوح(ع) و لوط(ع) نیز نمونه دیگری از عاقبت به شر شدگان هستند، گفت: در آیه 10 سوره مبارکه تحریم آمده است «ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ كَفَرُوا امْرَأَتَ نُوحٍ وَامْرَأَتَ لُوطٍ كَانَتَا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبَادِنَا صَالِحَيْنِ فَخَانَتَاهُمَا فَلَمْ يُغْنِيَا عَنْهُمَا مِنَ اللَّهِ شَيْئًا وَقِيلَ ادْخُلَا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِينَ؛ خدا براى كسانى كه كفر ورزيدهاند آن نوح و آن لوط را مثل آورده كه هر دو در نكاح دو بنده از بندگان شايسته ما بودند و به آنها خيانت كردند و كارى از دست شوهران آنها در برابر خدا ساخته نبود و گفته شد با داخلشوندگان داخل آتش شويد»؛ این زنان در کنار دو حجت خدا آنچنان راه را به انحراف میروند که خداوند آنها را برای اهل کفر مَثل قرار میدهد.
آیتالله توکل در ادامه به معرفی عاقبتبهخیر شدگانی که در کنار ظلم بودند، اظهار کرد: زن فرعون از عاقبتبهخیر شدگان در کنار ظلم بود، آن هم فرعونی که میگفت اگر خدایی دارید بالا دستش من هستم؛ و در جایی که از در و دیوار خانه طلا و جواهرات میبارد و در قصری پر از تجملات زندگی جاری بود، دل پاک این زن وقتی حضرت موسی(ع) میآید و اعجاز را میآورد، شیفته آن حضرت میشود و راه و رسم ایشان را برای زندگی انتخاب میکند؛ با اینکه فرعون به شدت او را موعظه میکند و شکنجه میدهد ولی با ایمان بالایی که داشت در برابر حق از خود میگذرد و در برابر شکنجهها مقاومت میکند و از حق دست بر نمیدارد.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم گفت: در آیه 11 سوره مبارکه تحریم میخوانیم «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ؛ و براى كسانى كه ايمان آوردهاند خدا همسر فرعون را مثل آورده آنگاه كه گفت پروردگارا پيش خود در بهشت خانهاى برايم بساز و مرا از فرعون و كردارش نجات ده و مرا از دست مردم ستمگر برهان»؛ خداوند برای اهل ایمان تا دامنه قیامت، زن فرعون را مثال میزند، بانویی که در دل کفر ایمانش ظاهر است.
وی با بیان اینکه صفات رذیله باعث سقوط انسان میشود، تأکید کرد: کارهای خود را مواظب و مراقب باشید. با خودتان کنار بیایید و ببینید کدام عملی را دارید که خدا راضی نیست، کجا میخواهید بروید و چه حرفی میزنید که خدا راضی نیست، به خود نگاه کنید و نقاط ضعف را درست و اصلاح کنید. بنگرید به احوال کسانی که خوب بودند اما یک دفعه خراب شدند و به انحراف رفتند که حتی جهنم هم آنها را پاک نمیکند؛ بدانید تا زمانی که صفات رذیله در وجود انسان رخنه کرده است آتش هم در کنارش است.
امیرمحسن سلطاناحمدی
انتهای پیام