
به گزارش خبرنگار ایکنا، اختتامیه نخستین جشنواره دانشگاهی نشریات دانشگاه خوارزمی، امروز، شنبه، 2 اسفندماه، با حضور مرتضی تهامی، معاون فرهنگی و اجتماعی این دانشگاه؛ سمیه دهقان، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی البرز و حمیدرضا فرشباف، دبیر کارگروه ارتباط با صنعت شبکه ملی جامعه و دانشگاه البرز، برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد هاشمی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه خوارزمی، در این مراسم به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: رسانه و خطابه و هر آن چیزی تحت عنوان بیان از یک فرستنده به یک گیرنده ارسال میشود جزء معجزات الهی است که در قرآن، بعد از خلقت انسان از آن با عنوان نعمت عظیم یاد شده است. پروردگار متعال در اولین سورهای که بر وجود نازنین پیامبر اسلام(ص) نازل میکند، بلافاصله بعد از آن از بیان سخن میگوید. خیلی عجیب است که گویا مشخصه عظیم و منحصر به فرد انسان که او را از نظر درجه و مقام به پروردگار نزدیک میکند، «بیان» است.
وی افزود: جالب این است که خود قرآن را نیز پروردگار با عنوان «تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْء» نام برده است؛ یعنی بالاترین ویژگی که یک موجود در عالم خلقت دارد که وی را تحت عنوان خلیفه الهی قرار میدهد، «بیان» است. درباره اینکه این بیان چیست، باید گفت خود ملائک نوآور نیستند که چیزی را ابداع و خلق کنند، اما انسان این قابلیت را دارد.
تعیین مرجعیت افراد در بیان
هاشمی اظهار کرد: حضرت امام جواد(ع) میفرماید کسی که بیانی را میشنود و به آن گوش میدهد و به آن علاقهمند میشود، بنده گوینده است. البته منظور از بنده به معنای پرستش نیست بلکه مراد، رهپو است. همینکه میگوییم فلانی گفت یعنی وی تبدیل به مرجع ما میشود، بنابراین هر کدام از ما ممکن است بنده برخی از افراد باشیم. امام جواد(ع) میفرمایند هر حرفی که زده میشود باید بررسی کنیم که از یک واقعیت توحیدی یا یک کذب شیطانی است؟ چراکه هر کسی ممکن است پیرو الله یا پیرو شیطان شود. بنابراین باید قدر نعمتی به نام «بیان» را بدانیم.
وی با بیان اینکه اگر قدرت تعقل را از انسان بگیرید تفاوتی با حیوان ندارد و حتی ممکن است پستترین حیوان عالم شده و جنایات بسیاری انجام دهد، چراکه انسان حریص، طماع، قدرتطلب و جاهطلب است، اظهار کرد: رسانه نه الان، بلکه در گذر زمان و شاید از اول خلقت انسان مطرح بوده است. ماجرای هابیل و قابیل بسیار شنیدنی است؛ چراکه قرار است پیام عبودیت آنها ارسال شود. بنابراین ورود نماد و لوگو و برند از همان روزهای اول خلقت است. خداوند خواست بهترین دارایی خود را به درگاه الهی هدیه کنند یا قربانی کردن حضرت ابراهیم نماد است؛ چراکه حضرت اسماعیل بهترین دارایی وی و نماد تمام داراییهای حضرت ابراهیم(ع) است وگرنه خداوند که نمیخواهد قتل و غارتی صورت گیرد بلکه در اینجا قرار است یک پیام به پروردگار ارسال شود.
تطابق ادبیات نشریه با زبان مخاطب
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه خوارزمی بیان کرد: در رسانه، انتخاب سوژه و تیتر باید جامع باشد؛ یعنی نماد کوچک و جمعشدهای از یک محتوای بزرگ باشد. گاهی تیتری انتخاب میشود که ربطی به محتوا یا سوژهای انتخاب میشود که ارتباطی با واقعیت ندارد. مشکلی که امروز در حوزه رسانهای داریم این است که در قالبهایی صحبت میشود که مخاطب زبان آن را به خوبی نمیداند؛ بنابراین در تیترزنی یا سوژهپردازی باید به فکر پیدا کردن زبان مخاطب باشیم؛ چراکه گاهی اوقات حتی نوع جملهبندی ما مربوط به نسلهای پیش است؛ لذا باید به خوبی درک کنیم که امروز زبان مخاطب در فرهنگ، اندیشه و نشریه چیست و سعی کنیم ادبیات ما با ادبیات مخاطب همخوانی داشته باشد.
وی گفت: رسانه تا آنجا اهمیت دارد که مقام معظم رهبری فرمودند «رسانههای معاند و غربی تا آنجا تأثیرگذار هستند که فکر تصمیمسازان مملکت را دچار تغییر نمیکنند» گاهی یک مسئول داخلی حرفی میزند که غربیها مایلاند بزند، چراکه هر کسی پای حرف کسی بنشیند و آن را بپذیرد غلام و برده اوست؛ لذا امروز مردم در دنیا به نوعی برده رسانهها و ابررسانهها هستند که نتیجهای مدیریت شده به خورد مخاطب میدهند. به یاد داریم که موقع شیوع کرونا در ایران شایعه کرده بودند که این ویروس از قم شیوع پیدا کرده است و در نتیجه انتقاداتی به روحانیون وارد میشود. این نشان میدهد که ما گرفتار رسانه هستیم.
حجتالاسلام هاشمی اظهار کرد: ارزش رسانه امروز بالاتر از نفت و معدن و هواپیما و حتی بالاتر از یک انتخابات است؛ لذا نباید نشریات را ساده گرفت و تصور کرد صرفاً با درس خواندن میتوانیم بر مشکلات فائق بیاییم بلکه اندیشمندان توحیدگرا باید سعی کنند رسانه را نیز در اختیار بگیرند. امروز بسیاری از اندیشمندان سراغ رسانه نمیروند، اما این غلط است؛ چراکه اگر بالاترین اندیشه و دانش را هم داشته باشید ولی رسانه نداشته باشید کسی شما را نخواهد شناخت.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه خوارزمی در پایان سخنان خود گفت: در جمعبندی مطالب باید گفت که در زمینه فعالیت رسانهای باید چند نکته رعایت شود. اول اینکه رسانه نشان دهنده واقعیت، دوم هدایتگیر به سمت واقعیت، نوآور، جامع، به زبان مخاطب، هنرمندانه و در نهایت در دست اندیشمندان حقیقی باشد.
مرتضی تهامی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه خوارزمی در این مراسم اظهار کرد: این جلسه به مناسبت هفته فرهنگ برگزار میشود. تیتر یعنی جریان فکر و اندیشه و پویایی آن که در بین دانشگاهیان جریان دارد. نشریات، فکر و اندیشه را به جامعه دانشگاهی تزریق و از این طریق تحمل و صبر ایجاد کرده و نقد منصفانه انجام میدهند و امور را به سمت صحیح سوق میدهند.
وی افزود: در قرآن کریم به قلم سوگند یاد میشود و در روایات نیز داریم که «مداد العلماء افضل من دماء الشهداء» یعنی شهید ثمره فکر و اندیشه و قلم بزرگانی است که برای ارتقای فکری و معنوی جامعه تلاش میکنند تا نهایتاً تولید فکر و اندیشه شود و پویایی و نوآوری وجود داشته باشد. در حوزه نشریات، ما در دانشگاه به حضور گسترده و فعال و پویای دانشجویان نیاز داریم چراکه نشان دهنده آن است که دانشجو اهل تحقیق است. از ذهن خشک چیزی برون نمیتراود و وقتی نشریهای منتشر میشود نشان میدهد پشت آن فکر و اندیشه وجود دارد لذا امیدواریم این بالندگی نشریات و همچنین جریان گفتوگوی صحیح و تحملپذیری در دانشگاه ادامه داشته باشد.
تهامی افزود: گاهی به جای نقد، کل شخصیت فرد مورد هجمه قرار میگیرد لذا نشریات باید ابعاد فکر و اندیشه را تعالی ببخشند. ما نشریات مختلفی را تاکنون در دانشگاه خوارزمی داشتهایم و اکنون در این دانشگاه چهل نشریه فعال داریم و امیدواریم به خوبی به کار خود ادامه دهند تا وظایف خود را انجام دهند و آن را به عنوان رسالت به آیندگان واگذار کنند. از مسئولان استان البرز و نمایندگان نهاد رهبری نیز بابت همه همکاریها تشکر میکنم.
سمیه دهقان، معاون فرهنگی دانشگاه علومپزشکی البرز در ادامه این مراسم اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب به ناتوی فرهنگی اشاره کردند و این نشان دهنده اهمیت فرهنگ از دید ایشان است. در حاشیه این جشنواره افتتاحیه جشنواره فرشتگان یا شهدای سلامت نیز هست و انشاء الله این شروعی برای کاری مشترک است و قطعا میتوانیم از تجربیات همکاران در دانشگاه خوارزمی استفاده کرده و هم افزاییهای در بخش فرهنگی داشته باشیم.

وی افزود: در قرآن کریم آمده است: «لَا يَسْتَوِي الْقَاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُولِي الضَّرَرِ وَالْمُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ ۚ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً ۚ وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَىٰ ۚ وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا؛ هرگز مؤمنانی که بدون عذر از جهاد بازنشستند با آنان که به مال و جان در راه خدا جهاد کنند یکسان نخواهند بود، خدا مجاهدان (فداکار) به مال و جان را بر بازنشستگان (از جهاد) بلندی و برتری بخشیده و همه (اهل ایمان) را وعده پاداش نیکو فرموده، و خداوند مجاهدان را بر بازنشستگان به اجر و ثوابی بزرگ برتری داده است».(نساء / 95) خداوند متعال در این آیه تأکید کرده که به راستی جهاد کنندگان را بر نشستگان برتری داده است. از زمان هشت سال جنگ تحمیلی و بعد از آن در دوران دفاع از حرم و اکنون مدافعان سلامت همگی مشمول این آیه شریفه هستند و ان شاء الله خداوند به همه ما توفیق عطا کند تا با همکاری دانشگاه خوارزمی، یادگار خوبی از شهدای این حوزه به جای بماند و رسالت خود را در راستای زنده نگه داشتن یاد شهدا ایفا و وظایف خود را نیز در قبال تحقق فرهنگ اسلامی و ایرانی انجام دهیم و دانشجویان نیز در کنار درس خود در حوزه فرهنگ و هنر رشد لازم را داشته باشند.
حمیدرضا فرشباف، دبیر کارگروه ارتباط با صنعت شبکه ملی جامعه و دانشگاه البرز در ادامه این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: اگر از بعدی دیگر یعنی تکنیکی به فرهنگ نگاه کنیم باید فرهنگ را ظرفیت استفاده از تواناییهای مغز بدانیم و کسی که این توانایی را داشته باشد انسانی با فرهنگ محسوب میشود. همچنین اگر تیتر را یک جریان اندیشه بدانیم ترکیب این دو، کانونی را به وجود میآورد که مورد توجه تمام تمدنهای بشری است.
وی افزود: مقام معظم رهبری بارها فرمودند حتماً برای جریان انقلابی باید ابتدا به فرهنگ توجه کرده و سپس به مسائل دیگری نظیر اقتصاد بپردازیم. از کانونهای دانشگاه انتظار داریم که هیچگاه ارتباط با جامعه را فراموش نکنند و از ابزارهایی استنفاده کنند که به درد جامعه میخورد. در گذشته ذخیره اطلاعات اهمیت داشت و امروزه نشر آن اهمیت دارد چراکه با توسعه فضای مجازی، مخاطبان بسیاری وجود دارد که دائما با نشر اطلاعات، ما را قضاوت میکنند.
فرشباف یادآور شد: دانشگاهی همانند خوارزمی میتواند ارتباطی بین اندیشه، خرد و خلاقیت با صنعت به وجود بیاورد. اگر یک سه ضلعی را به نام منشأ قدرت در جامعه در نظر بگیریم ضلع اول دولت، ضلع دوم مرد و ضلع سوم نشریات هستند. اگر بخواهیم ضلع چهارمی به آن اضافه کنیم نشریاتی تخصصی هستند که منشأ آنها خرد و اندیشه است لذا خوشحالیم که دانشجویان با این عناوین آشنا هستند و فعالانه و مشتاقانه در این حرکتها حضور دارند انشاءالله این جشنواره بابی باشد برای توسعه دموکراسی که در کشور ما وجود دارد.
گزارش از اکبر ابراهیمی
انتهای پیام