به گزارش ایکنا، مراسم افتتاحیه نشستهای معرفی اندیشه آیتالله مصباح یزدی، 20 اسفندماه با حضور آیتالله عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین؛ آیتالله رجبی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)؛ حجتالاسلام والمسلین مجتبی مصباح یزدی، فرزند آیتالله مصباح یزدی، همچنین با پیام تصویری حجتالاسلام والمسلمین سیدهاشم صفیالدین، رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان، برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین مجتبی مصباح یزدی، فرزند آیتالله مصباح، در این مراسم، گفت: مبعث شریف، آغاز رسالت جهانی پیامبر(ص) و روشنگری بیبدیل آن حضرت در ابلاغ پیام الهی در عصر جاهلیت بود. زمانه ما تا حدود زیادی به زمانی که پیامبر مبعوث شدند، شباهتهایی یافته است، امروز با وجود پیشرفتهای علمی بشر در امور دنیوی و ابزارها انسانها دچار جاهلیت مدرن و پسامدرن هستند؛ تاریک فکریهایی که در اوج آن قرار دارند و در عین حال توهم روشنی هم دارند. از این جهت بازخوانی رسالت پیامبر(ص) نیاز امروز بشریت است.
وی افزود: فلسفه این جلسات صرفاً گردهم آمدن برای معرفی و تبیین افکار و اندیشههای یک شخص نیست، اگر اندیشه علامه مصباح برای ما موضوعیت و محوریت دارد، به خاطر شخص ایشان نیست، بلکه به علت آن است که این اندیشهها بازتاب اندیشههای ناب و خالص اسلامی است، همان طور که رهبری فرمودند، ایشان مبین اندیشه بیغل و غش معارف اسلامی هستند.
مجتبی مصباح تصریح کرد: بیش از 50 ویژگی از زبان رهبری در وصف ایشان در سخنرانیهای مختلف بیان شده که تنها 18 وصف در پیام تسلیت بود؛ بنابراین کسی اگر دنبال یافتن اسلام ناب است میتواند از اندیشههای وی بهره ببرد. البته برخی افراد ذوابعاد هستند و یکی از ویژگیهای اندیشهای استاد مصباح هم جامعیت و ذوابعاد بودن است.
وی افزود: اینکه کسی هم به لحاظ فقهی و هم مفسر و هم فیلسوف و در ابعاد اعتقادی و کلامی صاحبنظر باشد و در عین حال در علوم انسانی اسلامی صاحب رأی و نظر باشد حقاً و انصافاً کمنظیر است؛ البته کسانی مانند علامه طباطبایی و شهید مطهری را به عنوان اندیشمندان جامع در دوره خود داشتهایم و اندیشههای ایشان هم در امتداد اندیشه بزرگان گذشته است.
مصباح یزدی اضافه کرد: یکی دیگر از ویژگیهای اندیشه ایشان، انسجام و نظاممندی است؛ ممکن است کسانی در برخی شاخهها متخصص باشند، ولی به صورت منظومه منسجم نظریهپردازی نکردهاند؛ ایشان از ابتدای طلبگی دغدغه داشتند که بتوانند افکار و باورهای مختلف در مورد اسلام را به صورت منسجم ارائه و ارتباط میان اخلاق و احکام و اعتقادات اسلامی برقرار کنند. آنچه امروز باعث جدایی دین از سیاست، اخلاق و معنویت و در یک کلمه سکلولاریسم شده است، ناشی از این است که نگاه نظاممند به دین در میان فرهیختگان کم است.
استاد حوزه با بیان اینکه تناسب اندیشهها با نیازهای زمانه از دیگر ویژگیهای علامه مصباح بود، اظهار کرد: در ابتدای پیروزی انقلاب که دفتر همکاری حوزه و دانشگاه تأسیس شد، ایشان از طرف حوزه برای بحث اسلامیسازی معرفی شدند و بیش از 100 استاد دانشگاه و حوزه را دعوت کردند تا در این عرصه به تبادل نظر بپردازند؛ استاد در تمامی این جلسات حضور داشت و دیدگاهها را جمعبندی کردند و واقعاً برای اساتید عجیب بود که وی در همه این علوم صاحبنظر است. رهبری فرمودند اگر کاری که آقای مصباح شروع کردند تداوم داشت، الان این وضعیت علوم انسانی در کشور نبود.
مصباح یزدی ادامه داد: آثار قلمی و فرمایشات و تدریس و سخنرانی ایشان در 200 جلد جمعآوری و به زبانهای مختلف نشر یافته است و حدود 60 جلد آن به فارسی است؛ بیش از شش هزار ساعت سخنرانی در موضوعات مختلف و جلسات پرسش و پاسخ از وی جمعآوری شده است. همچنین نظریات ابتکاری و نوآوریهای ایشان هم جمع شده است و مجموعه مقالات در 4 جلد منتشر شده است.
فرزند آیتالله مصباح یزدی گفت: دیدگاههای منطقی و فلسفی و روانشناسی ایشان هم به صورت مستقل کتاب شده است؛ همچنین تهیه سیر مطالعاتی آثار ایشان برای روز چهلم وفات وی این سیر تکمیل و آثار از ساده به مشکل معرفی شد؛ کار مهم دیگر ایشان برنامهریزی طرح ولایت بود که به تعبیر ایشان حاصل بیش از 70 سال کار علمی من است و میفرمودند من هیچ کار فرهنگی و بهتر از این سراغ ندارم.
مصباح یزدی اضافه کرد: برخی آثار ایشان مانند دروس اخلاق، خودخوان و عمومی است گرچه در این مباحث هم ظرایف علمی دقیقی ناظر به برخی نظریات دیگران و غربی باشد و هیچ وقت منیت در نظریهپردازی نداشت و غیرمستقیم نظراتشان را اعلام میکردند؛ البته سطح تخصصی مطالب ایشان نیازمند تدریس و برگزاری نشستهای علمی است.
وی اضافه کرد: کار مهمی که باید صورت بگیرد بازتولید اندیشههای وی در قالبها، رسانهها و روشهای مختلف است که یک نوع آن مکتوب است، ولی باید در قالب های صوتی و تصویری کوتاه بازنشر شود. به خصوص در اواخر عمرشان، توصیه زیادی به اخلاص در کارها داشتند، در حالی که به زحمت میتوانست حرف بزند تأکید میگرد کار برای غیرخدا هیچ فایده ندارد و دیگر جمله پرتکرار ایشان هم این بود که هر چه بگردید کسی مانند آقای خامنهای پیدا نخواهید کرد.
فرزند آیتالله مصباح یزدی افزود: تقارن وفات ایشان با سال روز شهادت حاج قاسم هم عجیب بود. در دیداری که با سردار داشتم آن سردار فرمودند که سلام به علامه برسانید و بگویید ما سرباز شما هستیم و کار اصلی را شما انجام میدهید.
انتهای پیام