به گزارش ایکنا، در این شماره از دوفصلنامه پژوهشهای اسلامی جنسیت و خانواده مقالاتی با عناوین «نقش مادر در تربیت کودک»، «بررسی فقهی-حقوقی ابعاد اجتماعی حریم خصوصی در خانواده»، «بررسی روابط آزاد دختر و پسر و تأثیرات آن»، «روشهای غنی سازی شناخت زوجین پیش از ازدواج»، «سبک فرزندپروری حضرت زهرا (س)» و «حق اشتغال زن در نظام حقوقی ایران و حقوق بینالملل» منتشر شده است.
در طلیعه نوشتار «بررسی فقهی-حقوقی ابعاد اجتماعی حریم خصوصی در خانواده» آمده است: محدودهای از عقاید و رفتارهای هر عضو خانواده که برای دیگران آشکار نباشد و یا فرد از افشای آن راضی نباشد، حریم خصوصی نامیده میشود. آنچه در مقاله حاضر بررسی میشود ارائه تعریفی جامع از حریم در مناسبات و روابط اعضای خانواده در چارچوب ضوابط خانوادگی و مؤلفههای حقوقی است که رعایت حریم آن، بسیار مهم است و به همین دلیل، وجه بداعت پژوهش حاضر است. در پژوهش حاضر، لزوم رعایت حریم خصوصی در میان اعضای خانواده و مصادیق حریم خصوصی و الزامات اخلاقی، حمایت و ضمانت اجرایی در بعد حقوقی و الزامات رعایت آن بیان شده است و تلاش میشود با بیانی ساده، اهمیت رعایت حریم در محیط خانه و خانواده برای همگان روشن شود و مورد استفاده قرار گیرد.
نویسنده مقاله «روشهای غنی سازی شناخت زوجین پیش از ازدواج» در طلیعه نوشتار خود آورده است: شناخت صحیح نسبت به اهداف ازدواج، یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در شکلگیری روابط عاطفی صحیح بعد ازدواج است. نوع نگاه و تلقی انسان از هر پدیده، نقش مهمی در چگونگی تعامل آن دارد. براساس آیه 21 سوره روم و 189 سوره اعراف، هدف اصلی ازدواج رسیدن به آرامش است و مسائلی مانند تداوم نسل، سازندگی اخلاقی، سازندگی اجتماعی، ارضای غرایز جنسی، تربیت توحیدی فرزندان و... از نتایج قهری ازدواج است. در این میان انگیزههای افراد برای تشکیل زندگی مشترک نیز در شکلگیری روابط عاطفی همسران اهمیت دارد. در جوامع امروزی سه دلیل عشق و علاقه، تأمین انتظارات و مصاحبت به عنوان انگیزه ازدواج ازسوی متخصصان بیان شدهاند. این انگیزهها متناسب با نیازهای افراد به وجود میآیند و افراد با این باور وارد زندگی مشترک میشوند که مجموعهای از نیازهایشان را برآورده کنند.
در دیدگاه دینی، تشکیل خانواده قداست ویژهای دارد. قداست ازدواج با تعبیرهای مختلفی مانند سنت پیامبران، وسعتدهنده رزق و روزی، باارزش تربودن عبادت افراد متأهل و... ارزش الهی ازدواج در اسلام را نشان میدهد. مهم این است که این ارزشها توسط افراد درک شود تا تأثیر خود را در زندگی زناشویی بگذارد. هرچه قداست خانواده نزد فرد بیشتر شود انگیزه و پاسداری از آن نیز بیشتر میشود. یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که شناخت صحیح همسران نسبت به یکدیگر یکی از مهمترین شاخصهها در سیر صعودی ارتباطی عاطفی آنهاست. مقاله حاضر، روشهای شناخت همسران قبل ازدواج را بررسی میکند. این روشها، شناخت صحیح نسبت به ازدواج و اهداف آن، شناخت درست نسبت به خود و شناخت واقعبینانه نسبت به همسر، شناخت نسبت به معیارهای گزینش همسر و شناخت نسبت به الگوی تصمیمگیری را شامل میشوند.
در چکیده مقاله «سبک فرزندپروری حضرت زهرا (س)» آمده است: یکی از مهمترین شیوههای تعلیم و تربیت، روش الگوگیری است. اسلام هم برای تربیت و تعالی انسانها بر این اصل مهم تأکید کرده است؛ زیرا شخصیت الگو به عنوان نقطه کانونی در محور رشد و هدایتهای اخلاقی-تربیتی قرار میگیرد و در شکلگیری رفتار تربیتشونده آثار زیادی برجا میگذارد. یکی از تعلیمات تربیتی در نظام دینی که نمودی خاص در برنامههای تربیتی حضرت زهرا (س) دارد شیوههای برخورد با کودکان است. فرهنگ اسلام، دوان کودکی را مهمترین و زیربناییترین دورههای آموزش و شکلگیری شخصیت برای انسان میداند و نقشههای آموزشی و تربیتی را از نظر ثبات ماندگاری و تأثیر، مانند حکاکی بر سنگ میداند. یکی از حساسیتهای کودکان، جانبداری و توجه خاص پدر و مادر به کودکان دیگر است. به همین دلیل در روایات، بر رعایت عدالت و مساوات بین فرزندان و محبت کردن، هدیه دادن و توجه کردن به ویژه توجه به حساسیت بیشتر دختران در این مورد تأکید شده است. مقاله حاضر به روش کتابخانهای، سبک فرزندپروری حضرت زهرا(س) را بررسی میکند. توجه به امور معنوی، نامگذاری شایسته، پرورش حس خداپرستی در کودکان، بوسیدن و ملاطفت با آنها، رعایت عدالت، اظهار علاقه، بازی، عقیقه، صدقه دادن برای آنها، آموزش مسائل عبادی و توجه به تغذیه از جمله این موارد است.
نویسنده مقاله «نقش مادر در تربیت کودک» در چکیده نوشتار خود آورده است: تربیت کودک ابزاری مهم برای رشد و اعتلای خانواده، جامعه و نسلهای بعدی است. اگر والدین به ویژه مادران روشهای صحیحی برای تربیت کودکان داشته باشند باعث موفقیت و تأمین سعادت فردی و اجتماعی آنها میشوند. امروزه بسیاری از مشکلات در تربیت کودکان به دلیل عدم آگاهی از اهمیت نقش مادر در تربیت کودک و نیز عدم شناخت روش درست تربیت اتفاق میافتد. مقاله حاضر بر آن است که با مراجعه به منابع مختلف، عوامل دخیل در تربیت کودکان را بررسی کند و هدف، اصول و روشهای تربیت کودک و نقش مادر را در این مسیر تبیین کند.
انتهای پیام