به گزارش خبرنگار ایکنا، فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونای انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا با حضور سعید نمکی، وزیر بهداشت در تالار ابن سینای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در این مراسم ضمن تشکر از همه افرادی که در این کارآزمایی شرکت کردهاند، گفت: تلخترین و سنگینترین لحظات من وقتی بود که خبر از داغ همکاری میدادند که شبانه روز برای گشودن راههای نفس دیگران خواب و خوراک نداشته و متأسفانه در لحظه آخر نفس خودشان قطع شده است.
وی ادامه داد: ما اولین کشوری در منطقه بودیم که 36 معبر را به بیماریابی و رصد کردن اختصاص دادیم. در ابتدا ما کیت نداشتیم که یکی از همکاران چمدانی به ما کیت رساند. من از انستیتو پاستور خواستم به ما کمک کنند و کیت ساختیم. پاستور یکه تاز این مسئله بود. امروز هم یکی از بهترین، مؤثرترین و پویاترین نوع واکسنهای جهان را باز در دستان توانمند مجموعه پاستور میبینیم.
نمکی افزود: وقتی که کرونا آمد، یک ماه قبل از اینکه به کشور پای بگذارد خود را آماده کردیم. یکی از ظریفترین و علمیترین شیوههای مدیریت کووید در جهان در کشوری با دستهای بسته ولی با چشمهای باز صورت گرفت که در این اقیانوس بلا شنا کرد. ما به همه جنبههای این بیماری اعم از دارو، ماسک و واکسن پرداختیم.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه 56 روز طول کشید تا از واردکننده شوینده، ماسک، لباس بیمارستان و ... به صادرکننده این محصولات تبدیل شویم، گفت: این کار یک حماسه بود. خیلیها میخواستند ما زمین بخوریم؛ در دنیا فکر میکردند تیر خلاص ایران کووید 19 است. یکی از فیلدهایی که از روزهای اول فروردین 99 به آن پرداختیم نیز بحث واکسن بود. من از دوستان خواستم که فکری برای واکسن بکنیم.
وی به تشریح اقدامات وزارت بهداشت برای واردات واکسن پرداخت و گفت: بحث اول واردات واکسن کواکس بود که قرار بود هشت میلیون به ما بدهند که چانهزنی کردیم تا به 16 میلیون و 800 هزار دز رساندیم. اما من ظرفیت تولید، قدرت سازمانهای جهانی در انتقال واکسن، شرایط واردات و ... را میدانستم اما راهی جز تبعیت از ساز و کار بینالمللی نداشتیم. چهار ماه ما را به برای انتقال پول اذیت کردند اما این ساز و کار را رفتیم.
نمکی ادامه داد: راهکار دوم این بود که فکر کردیم به غیر از کواکس برای واکسینه کردن جمعیت کشور به منابع دیگری هم نیاز داریم. اردیبهشت 99 با وزیر بهداشت روسیه صحبت کردم. با هندیها و چینیها هم مذاکره شد. 9 ماه طول کشید تا توانستیم با روسیه قرارداد ببندیم و در ادامه قرارداد تولید مشترک را بستیم.
وی واردات واکسن را قطرهچکانی توصیف کرد و گفت: 85 درصد واکسن را هفت کشور مصرف میکنند و اگر اضافه بیاید به سایر کشورها میدهند. اما راهی که میشود به عنوان راه پایدار به آن تکیه کرد تولید داخل است که خوشبختانه با جسارت و شجاعت و تکیه به دانشمندان این مرز و بوم این راه را آغاز کردیم.
نمکی با تأکید بر اینکه ما در آینده موتاسیونهای درون سرزمینی خواهیم داشت و باید زیرساخت تولید واکسن این موتاسیونها را داشته باشیم، گفت: 30 سال پیش مسئول بهداشت کشور بودم پاستور و رازی را دیدم و به شدت غصه خوردم که 1299 پاستور و 1303 رازی را ایجاد کردیم اما بوی مرگ میدادند. تلاش کردم آنها را تغییر دهم اما با رفتنم تقریباً روند ایجاد شده متوقف شد. وقتی هم که مسئولان کنونی پاستور را تحویل گرفتند بسیار فرسوده بود.
وی تصریح کرد: اگر کشوری واکسنساز شد خیلی از قدرتها را دارد. وقتی خواستیم واکسن بسازیم خیلیها به ریش ما خندیدند که مگر شما میتوانید واکسن کووید بسازید! گفتیم آسان نیست اما غیر ممکن هم نیست. اگر باور داشته باشیم میتوانیم؛ اگر عاشق مردم این سرزمین باشیم کارهای بزرگ میسر است.
نمکی اضافه کرد: امروز ایران ما از سرافرازترین کشورها در زمینه واکسن میشود. سه ماه پیش این را گفتم خیلیها از این حرف، تفسیر به خالیبندی کردند. امروز نه به عنوان وزیر بهداشت بلکه به عنوان یک عاشق این سرزمین میگویم ایران درخشانترین کشور در عرصه تولید واکسن کووید 19 در منطقه است؛ تردید نکنید. امروز من باشم یا نباشم دیگر نمیشود این خط را متوقف کرد نه با توئیت نه با مسخره و ریشخند؛ این قطار راه افتاده است.
وی با اشاره به اینکه اکنون با شش پلتفرم متفاوت در کشور در حال کار هستیم و هر شش مورد در حال به نتیجه رسیدن است، گفت: عدهای تخطئه کردند که چرا فاز سوم واکسنهای بقیه را استفاده نکردید؟ چون نباید میکردیم. من گفتم اگر راضی میشوید که انتقال دانش فنی بکنید و با هم در این سرزمین واکسن بسازیم این کار را میکنیم اما من حاضر نمیشوم یک ماه زودتر واکسن بزنیم اما مردم ما عامل آزمایشگاهی کشور دیگر شوند.
پس از سخنان وزیر بهداشت به مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی و علیرضا بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران و چند نفر دیگر از مسئولان بهداشتی کشور واکسن تزریق شد.
یادآوری میشود؛ با آغاز این فاز، در اصفهان و هفت استان دیگر کشور 24 هزار نفر فاز سوم واکسن کرونای انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا که محصول مشترک دو کشور است را دریافت میکنند. این آخرین مرحله آزمایشی این واکسن خواهد بود.
انتهای پیام