عالمی که به خودش نمره می‌دهد/ توصیه موکد به بهداشت در دوران کرونا
کد خبر: 3967964
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۵
گزارش ایکنا از رونمایی مستند علامه حسن‌زاده آملی

عالمی که به خودش نمره می‌دهد/ توصیه موکد به بهداشت در دوران کرونا

در چهاردهمین شب از برنامه «ضیافت» شبکه قرآن از مجموعه مستند «سعادتمندان» ویژه زندگی علامه حسن زاده آملی با حضور فرزند ایشان رونمایی شد.

به گزارش ایکنا، برنامه شب گذشته ضیافت شبکه قرآن و معارف سیما به مرور زندگی و جایگاه علمی و فقهی علامه ذوالفنون آیت‌الله حسن‌زاده آملی با حضور فرزند ایشان حجت‌الاسلام عبدالله حسن‌زاده آملی اختصاص یافت.

فرزند علامه حسن‌زاده اظهار کرد: ایشان در یکی از روستاهای لاریجان آمل به دنیا آمد. علامه در خصوص شرایط خانواده‌شان چنین نقل کرده است که «من در پایان سال ۱۳۰۷ در خانه ایمان و تقوا، از پدری الهی، بزرگوار و اهل یقین و مادری جداً با ایمان، پاک و راستگو متولد گشتم. سپس در دامن او که دامن ولایت و درایت و طهارت بود پرورش یافتم. همانا یقین دارم هر برکتی که از پروردگارم به من افاضه شده، از اینجا ناشی شده است که خدای متعال مرا در چنان دامن عفیفی پرورش داد».

وی افزود: علامه در سن شش سالگی در مکتبخانه، خواندن و نوشتن را فراگرفت و در سال ۱۳۲۳ شمسی وارد دوره ابتدایی دروس حوزوی شد. ایشان همزمان با اتمام دوره مقدماتی دروس حوزوی ملبس و در سن ۲۲ سالگی برای ادامه تحصیل عازم تهران شد و چندسالی در مدرسه حاج ابوالفتح، باقی کتب حوزوی به‌خصوص شرح لمعه و قوانین‌الاصول را از سید احمد لواسانی آموخت.ایشان ۱۳ سال در مدرسه مروی زیر نظر حضرت آیت‌الله محمدتقی آملی و ابوالحسن شعرانی به تحصیل مشغول شد. به ویژه که سال‌های زیادی در جلسات درس و بحث علامه شعرانی حاضر شد و کتاب‌های بسیاری در علوم مختلف از جمله مکاسب و جواهرالکلام در فقه، رسائل و کفایه در اصول فقه و شرح خواجه نصیرالدین طوسی بر اشارات ابن سینا، اسفار اربعه و همینطور بخشی از کتاب شفای ابن سینا را در فلسفه از ایشان آموخت و در نهایت از ایشان مفتخر به دریافت درجه اجتهاد شد.

فرزند علامه حسن‌زاده ادامه داد: علامه حسن‌زاده با راهنمایی علامه شعرانی، در دروس اسفار اربعه ملاصدرا و نیز خارج فقه و اصول آیت‌الله سید ابوالحسن رفیعی قزوینی عالم برجسته آن زمان شرکت کرد و ۱۱ سال دیگر در محضر آیت‌الله مهدی الهی قمشه‌ای حکمت منظومه سبزواری، مبحث نفس اسفار و حدود نصف شرح خواجه بر اشارات ابن سینا را آموخت.ایشان حدود ۱۷ سال در جلسات درس علامه طباطبایی و نیز برادر ایشان آیت‌الله سیدمحمدحسن الهی حاضر شد. پس از سکونت در قم ۱۴ دوره شرح منظومه، یک دوره اشارات یک دوره اسفار اربعه و ۴ شرح فصوص قیصری را تدریس کرده است. 

وی با اشاره به صفت ذوالفنون که در خصوص علامه حسن‌زاده آملی ذکر می شود، تصریح کرد: البته در گذشته بسیاری از بزرگان ما به چنین جایگاهی رسیده بودند و این خاص علامه حسن‌زاده نیست. در زمانی که علامه در تهران بود، استاد بزرگی مانند علامه شعرانی چنین جایگاهی داشته است.

بیشتر از جوانها مطالعه میکند

فرزند علامه حسن‌زاده در خصوص مقام علمی پدر از منظر علامه طباطبایی بیان کرد: علامه طباطبایی شب‌های پنجشنبه جلساتی داشتند که به صورت دوره‌ای در منزل یکی از علما برگزار می‌شد و جلسه درس خصوصی آنها بود. در یکی از این شبها ایشان به اساتید حاضر در جلسه که همگی از بزرگان حوزه بوده‌اند می‌فرمایند که بروید هیئت و ریاضیات را نزد آقای حسن‌زاده بخوانید. و البته از آن جمع فقط یک نفر بعد از جلسه اظهار کرد که به من درس بدهید که ایشان آیت‌الله جوادی آملی بوده است. پدرم در شبانه‌روز شاید فقط ۴ ساعت استراحت می‌کند و بقیه را به مطالعه و عبادت و امور زندگی می‌پردازد. گاهی ایشان می‌گفتند که من بیشتر از شما جوان‌ها مطالعه می‌کنم و حقیقتا هم همینطور است. ایشان البته وقت مشخصی را هم برای خانواده اختصاص می‌دهد و در ساعات پیش از صرف غذا با گپ و گفت و گاهی نقل روایت سعی می‌کنند فضای خانه را عوض کنند.

بیشتر بخوانید:

پرچمدار قیام گوهرشاد

مرجعی که مبارزه با خرافات را فریاد می‌زد

حسن‌زاده با بیان اینکه علامه، احترام زیادی برای مادرم قائل هستند که این رفتار ایشان همیشه برای ما درس بوده است، تأکید کرد: پدرم دفترچه کوچکی دارند که من آن را دیده‌ام. ایشان در آن دفتر امور روزانه خود را محاسبه می‌کند و به خودش نمره می‌دهد. البته در دوران کودکی که آن دفتر را دیدم به نظرم کار دشواری نمی‌آمد ولی الان که می‌اندیشم می‌بینم چه کار سختی است که انسان عادلانه و به دور از نفسانیات بتواند از خویش حساب بکشد و به خودش نمره دهد. 

ترجمه دو باب از «کلیله‌ودمنه» به سبک نصرالله منشی

وی با بیان اینکه از علامه حسن‌زاده بیش از ۱۵۰ کتاب را به رشته تحریر درآورده‌اند، بیان کرد: بیشتر این کتاب‌ها در زمینه فلسفه و عرفان است. همچنین ایشان اقدام به تصحیح کلیله‌ودمنه کرده است که مورد توجه اندیشمندان و ادیبان قرار گرفته است اما مهمتر از آن، ترجمه دو باب از کلیله‌ودمنه است که نصرالله منشی آنها را ترجمه نکرده و علامه به سبک او این دو باب را ترجمه کرده است. مانند اینکه کسی حکایتی به سبک سعدی بنویسد.

پایان دادن به یک نزاع با گوش دادن به ندای زمین!

فرزند علامه حسن‌زاده خاطره‌ای را برای نخستین بار از ایشان نقل کرد و گفت: در مسیر تردد پدرم از منطقه لاریجان به آب اسک که در قدیم ماشین کمتر بوده و ایشان بیشتر با اسب یا قاطر طی طریق می‌کردند، روزی دو نفر که بر سر مالکیت یک زمین با هم اختلاف داشتند، علامه را می‌بینند و می‌گویند موضوع را به ایشان ارجاع می‌دهیم تا علامه حکم کنند. آنها موضوع را طرح کردند و اسناد را نشان دادند. علامه بعد از شنیدن سخنان آنها روی زمین نشسته و گوش خود را روی خاک گذاشت؛ گویی که دارد صدای زمین را می‌شنود. بعد سربلند کرد و به آن دو نفر گفت این زمین می‌گوید من برای هیچ‌یک از شما نیستم بلکه شما دو نفر مال من هستید! آن دو مستأصل از علامه راه چاره خواستند که ایشان می‌گوید در این زمین مسجدی بسازید که ثواب آن به پدرانتان برسد و آن دو چنین می‌کنند و الان در آن زمین، مسجدی بنا شده است.

برای دانستن هر چیزی باید به اهلش مراجعه کرد

فرزند علامه حسن‌زاده متذکر شد: علامه همیشه می‌فرماید برای دانستن در هر زمینه‌ای باید به اهلش مراجعه کنیم. مصداق این روزهای این توصیه هم همین رعایت نکات بهداشتی به‌خصوص استفاده از ماسک است که ایشان بسیار مقید هستند. با اینکه علامه خودشان در زمینه‌های مختلف تخصص دارند و حتی به علوم درمانی نیز آشنا هستند، اما مجتهد در زمینه مقابله با بیماری کرونا را وزارت بهداشت می‌دانند و لذا همیشه می‌گویند باید به دستورات آنها عمل کرد.

وی بیان کرد: همان‌طور که رهبر انقلاب به دلیل توصیه وزارت بهداشت مبنی بر عدم خروج از شهر در ایام نوروز به مشهد نرفته‌اند و رعایت می‌کنند چون وزارت بهداشت را در این زمینه صاحب فن می‌دانند بنابراین اگر دین داریم، باید به دستورات علمای دین توجه کنیم. ما باید به یکدیگر حال خوب هدیه کنیم و چقدر خوب است که دست‌به‌دست هم بدهیم تا حال بهتری داشته باشیم.

رونمایی از مستند «سعادتمندان»

در ادامه از مستند ۴ قسمتی «سعادتمندان» ویژه مروری بر زندگی علامه حسن‌زاده آملی با حضور فرزند علامه حسن‌زاده آملی رونمایی شد. این مستند درباره ابعاد مختلف زندگی علامه حسن‌زاده آملی تولید و در ۴ قسمت ۵۰ دقیقه‌ای دوران کودکی، آغاز طلبگی و سیر زندگی علمی این عالم برجسته معاصر را روایت کرده، تحقیقات ایشان در زمینه‌های علمی نجوم و ریاضیات، فلسفه و عرفان و ادبیات را معرفی می‌کند و در بخشی هم به دیوان اشعار ایشان می‌پردازد.

تصویربرداری این مستند فاخر که در گفت‌وگو با ۲۰ نفر از شاگردان ایشان تهیه شده، در تهران، آمل و قم صورت گرفته و دوران کودکی و جوانی ایشان در یک مجموعه نمایشی بازسازی شده است. مستند سعادتمندان به تهیه‌کنندگی و کارگردانی امید ملکوتی کاری از گروه علوم قرآنی شبکه قرآن است که از شبکه قرآن و معارف سیما پخش خواهد.

انتهای پیام
captcha