در روزگاری که مستکبرین در سراسر جهان به تبلیغ علیه خداپرستی، اخلاق و معنویت پرداخته و فکر میکردند دوران حکومت دینی و خداپرستی به پایان رسیده است، امام راحل رحمتالله علیه به عنوان یک فقیه بزرگ و عالم روشنضمیر، عارف، سیاستمدار و یک انسان هوشمند توانست با حمایت مردم از پایگاه دین محافظت کرده و پرچم نهضت اسلامی را به اهتزاز درآورد و با شجاعتی مثالزدنی نه تنها در برابر استبداد و استعمار سر فرود نیاورد بلکه با اتکا به خداوند متعال، نهضت اسلامی را در مسیر هدایت و پیروزی قرار داد.
عیار مردان بزرگ الهی در سختیها و امتحانات بزرگ سنجیده میشود. امام خمینی رحمتالله علیه نیز با گذر از برهههای حساس و تأثیرگذار جامعه، مسئولیت سنگین خود را به نحو احسن به سرانجام رسانده و نامشان در تاریخ اسلام ماندگار شد.
خروش امام در سال 1342بر ضد استبداد و برای آزادی مردم از شر ظالمان و ستمگران آن روز و در سال 1343 علیه کاپیتولاسیون و استعمار، شروع حرکت انقلابی و جهادی ایشان برای پایهریزی حکومتی اسلامی بود. ایستادگی امام خمینی رحمتالله علیه و مدیریت هوشمندانه ایشان در برابر قدرتهای خارجی به ویژه غرب و آمریکا که بر مردم سلطه پیدا کرده و بر تمام زوایای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور نفوذ پیدا کرده بودند یکی از عوامل موفقیت و پیروزی مردم در برابر استبداد و استعمار بود. ایشان فرمودند: «قیام 15 خرداد سال1342 اسطوره قدرت ستمشاهی را در هم شکست و افسانهها و افسونها را باطل کرد.»[1]
پایهریزی حکومتی اسلامی و اداره یک کشور با قوانین ناب اسلام، هدف آرمانی و قله بلندی بود که توسط امام راحل فتح شد. رسیدن به این هدف بزرگ، کار ارزشمندی بود اما تثبیت این جایگاه از ارزش بیشتری برخوردار است. امام رحمتالله علیه در تمام مراحل تثبیت انقلاب، هیچگاه از مسیر تدبیر و عقلانیت خارج نشده و همواره در چارچوب موازین اسلامی حرکت خود را ادامه دادند. ایشان با اهمیتدهی به نظر و آرای مردم در کنار شریعت اسلامی، آینده جامعه را به دستان آحاد مردم سپرد تا همه خود را در برابر اتفاقات خوب و بد جامعه سهیم بدانند.[2] ایشان در این برهه حساس در برابر انواع توطئهها ایستادگی کردند. گروهکهای مزدور و قدرتهای به ظاهر بزرگ هم چون آمریکا که فکر میکردند میتوانند جلوی این حرکت را بگیرند با تدبیر امام خمینی رحمتالله علیه با شکست مواجه شدند، بنابراین با مدیریت هوشمندانه ایشان نه تنها توطئهها رنگ باخت بلکه نظام اسلامی تثبیت شد.
شاید دوران دفاع مقدس را بتوان نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران دانست. حوادث و جریانات این برهه از تاریخ، دربردارنده جلوههای ویژهای است که هرکدام از آنها درسها و عبرتهای کمنظیری را به همراه دارد. حزب بعث عراق که توسط قدرتهای بزرگ و هم پیمانان منطقهای و جهانیش پشتیبانی میشد، علیه استقلال، انقلاب و همچنین تمامیت ارضی ایران نقشههای شومی را در سر داشت. امام خمینی رحمتالله علیه با نقشهخوانی دقیق و پیشبینی استراتژی دشمن، ارتش، سپاه، بسیج، عشایر، نیروی انتظامی و از همه مهمتر مردم را بسیج کرد تا به صحنه بیایند و در برابر متجاوزین ایستادگی کنند. این هدایت راهبردی امام امت باعث شد دشمنان با وجود داشتن سلاحهای متفاوت و پیشرفته، هواپیماها، بالگردها و دلارها، شکستی را متحمل شوند که هضم آن هنوز نیز برای آنان سخت و دشوار است.
امام خمینی رحمتالله علیه با ایمان قوی و تقوای مثالزدنی خود به عنوان رهبری حکیم و مقتدر که قلوب و افکار مردم را راهبری میکرد و مردم را در اهداف مقدس انقلاب هدایت مینمود، در تمام این مراحل موفق و پیروز شد. نکته حائز اهمیت در این مسیر این بود که امام در همه این مراحل معیارهای اسلامی را به مردم و فرهیختگان نشان داد و نهادهای لازم را در این زمینه تأسیس کرد.
امام، همان فقیه زمانشناسی بود که با صدای رسا به جهانیان اعلام کرد که اسلام میتواند در دنیای مدرن امروز بر جامعه حکومت کرده و مردم را برای دستیابی به تمام اهداف معنوی و مادیشان رهنمون شود. بعد از رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نیز خوشبختانه پرچم هدایت ما در اختیار شخصیتی مقتدر و حکیم قرار گرفت که راه امام را ادامه داد و توانست در برابر انواع توطئهها از کشور و انقلاب حراست کند.
پینوشت:
[1] صحیفۀ امام، جلد 19، ص 267.
[2] خطبههای نماز جمعه در بیست و یکمین سالگرد رحلت امام خمینی رحمتالله علیه سال1389.