کد خبر: 3983721
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۸
محمدرضا شمس در گفت‌وگو با ایکنا:

کرونانوشته‌های وطنی ضعیفند/ جامعه ادبی امنیت روانی و شغلی می‌خواهد

یک نویسنده ادبیات کودک و نوجوان گفت: همانطور که درباره طاعون آثار متعددی خلق شده است، کرونا نیز ظرفیت پرداخت داستانی دارد اما آنچه تاکنون در کشورمان نوشته و منتشر شده، چندان قوی نیستند. 

کرونانوشته‌های وطنی ضعیفند/ جامعه ادبی امنیت روانی و شغلی می‌خواهدمحمدرضا شمس، نویسنده باسابقه ادبیات کودک و نوجوان در گفت‌وگو با ایکنا گفت: ادبیات کودک و نوجوان مانند نویسنده‌ها، ناشرانش، تصویرگران و ... افسرده و مضطرب بوده و دنبال راهی هستند تا از این حالت خارج شوند. این اضطراب و افسردگی را می‌توان در داستان‌ها هم دید، زیرا خلاقیت در خلق آثار تحت الشعاع این نگرانی‌ها قرار گرفته است.  
 
وی با اشاره به نقش کرونا در این زمینه افزود: فقط کرونا نیست که در ایجاد این وضع تأثیرگذار بوده هرچند آن را تشدید کرده است. اکنون آینده نامعلومی را پیش رو داریم و نمی‌توانیم با وضعیت موجود سازگار باشیم، برای اینکه هر لحظه تنشی به ما و جامعه وارد خواهد شد. از این رو دورنمایی از آینده نداریم و بلاتکلیف هستیم. وقتی مخاطب کتابی را امروز ۲۰ هزار تومان، فردا ۳۰ هزار تومان، پس فردا ۵۰ هزار تومان و ... خریداری می‌کند، این مسئله ذهنیت او و حتی نویسنده را نیز درگیر می‌کند. در حالی که حقوق نویسنده در مقابل این افزایش قیمت‌ها ثابت است و یا به مقدار جزئی افزایش یافته است. 
 
شمس ادامه داد: این بلاتکلیفی فقط در حوزه اقتصادی نیست، بلکه در حوزه فرهنگی هم مطرح است. نویسنده علاقه‌مند است با مخاطبان خود ارتباط و تعامل داشته باشد و این فرصت از او گرفته شده است. در این زمینه غیر از شیوع ویروس کرونا، سیاست‌ها و مدیریت غلط و خط قرمزهای نه چندان مشخص نیز اثرگذار بوده است زیرا هر روز سیاست‌ها و خط قرمز‌های جدیدی اعمال می‌شود و اغلب آن‌ها سلیقه‌ای است.
 
برنده نشان کلاغ سفید از کتابخانه مونیخ در ادامه بیان کرد: مجموع این مسائل باعث شده کتاب‌ها مدت‌ها در انتظار چاپ بمانند و یا نشریات و مجلات بسیاری تعطیل شوند. کتابی دارم که سه سال در دست ناشر بوده و نمی‌دانم قرار است چه زمانی به چاپ برسد. من باید انگیزه‌ای برای نوشتن داشته باشم اما اکنون ناامیدی گسترده‌ای در جامعه در حال افزایش است. من اکنون هفته سوم ابتلا به بیماری کرونا را طی می‌کنم؛ بنابراین ما از نظر امنیت بهداشتی و سلامت نیز در خطر هستیم. تمام این‌ها یکسری اضطراب‌ها و نگرانی‌ها به ما وارد می‌کند و خلاقیت ذهنی را از من نویسنده می‌گیرد تا نتوانم بنویسم، زیرا برای نوشتن نیاز به آرامش روحی و ذهنی هست.  
 
وی با اشاره به تأثیر کرونا بر ادبیات گفت: ما نیاز به زمان بیشتری داریم تا کرونا و مسائل پیرامون آن در ذهنمان ته نشین شود. زیرا شناخت کافی نسبت به این ویروس و بیماری نداریم. همانطور که درباره طاعون آثار متعددی خلق شده است، کرونا نیز ظرفیت پرداخت داستانی دارد و قطعاً آثار متعددی در جهان خلق خواهد شد. البته آنچه تاکنون در کشورمان نوشته و منتشر شده، چندان قوی نیستند. 
 
نویسنده کتاب «محمد(ص)» گفت: طی دو سال گذشته که کرونا شیوع پیدا کرده است؛ چند کلاس آنلاین برای بچه‌ها برگزار و با آن‌ها ارتباط گرفته‌ام. جلسات نقد نیز در همین فضا برگزار می‌کنم. علاوه بر این سه جلد از کتاب «آمیتیس بی‌کله» را نوشته‌ام که دست انتشارات افق است و سه سال است که نمی‌توانم جلد چهارم را بنویسم. البته چند اثر تصویری از جمله «سلام رسان جنگل» را نوشته‌ام که تصاویر آن در حال طراحی است و از سوی انتشارات پرتقال منتشر خواهد شد. همه این اضطراب‌ها و نگرانی‌ها در کم‌کاری من دخیل بوده است. 
انتهای پیام
captcha