کد خبر: 3995380
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۰:۰۱
آیت‌الله اختری تأکید کرد:

سه‌گونه تبلیغات درباره عاشورا وجود دارد / تلاش تبلیغاتی مذموم برای مخدوش کردن اهداف مقدس نهضت حسینی

مدیرعامل بنیاد بین‌المللی عاشورا تصریح کرد: گردانندگان تبلیغات گمراه‌کننده تلاش دارند تا اهداف مقدس نهضت حسینی را مخدوش و وارونه جلوه دهند و به رهبران این قیام توهین روا دارند، چنان‌که تبلیغات دشمنان اسلام در حال حاضر که در خدمت استکبار جهانی هستند.

به گزارش ایکنا به نقل از بنیاد بین‌المللی عاشورا، این بنیاد و مرکز امت واحده وبینار مجازی تحت عنوان نقش تبلیغات در احیای نهضت عاشورا با حضور و سخنرانی تعدادی از علما و اصحاب رسانه از کشورهای مختلف جهان با هدف بزرگداشت شهادت ابا‌عبدالله الحسین علیه‌السلام و نهضت تاریخی عاشورا برگزار کردند.

این وبینار مجازی با تلاوت آیات قرآن مجید توسط قاری بین‌المللی محمد شحیمی افتتاح و سپس سید‌فادی السید درباره معنی و مفهوم شعائر و نحوه احیای آن با استناد به آیات قرآن کریم مطالب خود را آغاز نمود و تأکید کرد باید احیای شعائر و بیان اهداف آن در چارچوب مبانی و تعالیم اسلامی و الهی باشد تا خدای ناکرده مغشوش نشود و یا از مسیر عقل و منطق خارج نشود.

سید‌فادی السید درباره بعد تبلیغاتی احیای شعائر حسینی و دینی سخن به میان آورد و گفت: شعائر دینی دارای دو رکن اساسی است، رکن تبلیغات و رکن اطلاع‌رسانی است و هدف از برگزاری شعائر حسینی، نشان دادن چهره واقعی عاشورا و نهضت امام حسین علیه‌السلام است. هم‌چنین یکی دیگر از اهداف اقامه مجالس و شعائر که با نیت تقرب به درگاه خداوند متعال است و نشان دادن مظلومیت اهل‌بیت علیهم‌السلام و کسب اجر و ثواب است.

وی در پایان تأکید کرد که تبلیغات بر سه گونه است: اول، تبلیغات خبیثانه که سعی دارد چهره عاشورا و نهضت کربلا را مخدوش کند و با سوءاستفاده از برخی حرکت‌های ناصواب و بدعت‌های راه‌یافته به مراسم عاشورایی، این قیام تاریخی و مقدس را مورد تهاجم قرار دهند. دوم تبلیغات سنتی که تلاش دارد فقط جنبه‌های گریه و حزن را نشان دهد و این واقعه را در دوره تاریخی خود نشان دهد. سوم تبلیغات رسالت مدار که تلاش دارد شعائر حسینی را فراگیر و جهانی نموده وان را یک نهضت انسانی و معنوی و نجات‌دهنده نشان دهد.

وی خواستار اجرای معانی و مفاهیم انسانی عاشورا در زندگی خود و جامعه شد چنانکه امام زین‌العابدین علیه‌السلام با سیره مبارک خود ارزش‌های انسانی و اخلاقی اسلام و مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام نشان داد تا مردم به مدارج معنویت و اخلاق در دنیا و آخرت برسند و نیز امام خمینی راحل با رهبری خردمندانه انقلاب اسلامی که فرمود هرچه داریم از عاشورا است، توانست شعائر حسینی را به منش انقلابی و یاری رساندن به مظلومین و مستضعفین در جهان تبدیل کند.

آیت‌الله محمدحسن اختری، مدیرعامل بنیاد بین‌المللی عاشورا در سخنان افتتاحیه این وبینار مجازی درباره نقش و تأثیرگذاری تبلیغات در جهان امروز و نحوه بهره‌برداری بهینه و کوثر آن در تبلیغ اسلام و مکتب اهل‌بیت و نهضت عاشورا و سیره تابناک امام حسین علیه‌السلام مطالب بیان داشت و تأکید کرد که تبلیغات بر سه گونه است: تبلیغات گمراه‌کننده، تبلیغات بیهوده و تبلیغات هدایت‌کننده.

وی تأکید کرد: گردانندگان تبلیغات ضاله و گمراه‌کننده تلاش دارند تا اهداف مقدس نهضت حسینی را مخدوش و وارونه جلوه دهند و به رهبران این قیام توهین روا دارند چنان که تبلیغات دشمنان اسلام در حال حاضر که در خدمت استکبار جهانی هستند تلاش دارند تا آرمان فلسطین را مورد اتهام و توهین ناروا قرار دهند و یا چهره جمهوری اسلامی ایران را مخدوش کنند تا بدین‌وسیله به اربابان و دشمنان آمریکایی و صهیونیستی خود خدمت کنند.

مدیرعامل بنیاد بین‌المللی عاشورا در ادامه بیانات خود به ماهیت و نقش تبلیغات بیهوده و پوچ در ایجاد فتنه و برانگیختن احساسات مذهبی به‌منظور ایجاد فتنه میان مسلمانان اشاره کرد و گفت: این اقدامات در راستای منافع استکبار جهانی و دست‌نشاندگان آنان صورت می‌پذیرد.

مدیرعامل بنیاد بین‌المللی عاشورا سپس به جایگاه و نقش سازنده و هدفمند و انسان‌ساز تبلیغات هدایتگر اشاره کرد و گفت: این نوع تبلیغات رسالت‌مدار تلاش دارد تا سطح آگاهی و معرفت را در جامعه افزایش دهد و حقایق را تبیین کند.

وی از اصحاب رسانه و روزنامه‌نگاران موسسه‌های تبلیغاتی و رسانه‌ای خواست تا این سبک از تبلیغات را مدنظر خود قرار دهند و با تبادل‌نظر و ارائه تجربیات خود به یکدیگر در بیان حق و حقیقت و تبیین مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام تلاش مضاعف مبذول دارند و بنا به فرمایش حضرت امام رضا علیه‌السلام که فرمود «لو علم الناس محاسن کلامنا لاتبعونا»، اگر مردم محاسن و زیبایی‌های کلام ما را بدانند از ما پیروی خواهند کرد.

آیت‌الله اختری در بخش دیگری از سخنان خود توصیه‌های به اصحاب رسانه و مؤسسه‌های تبلیغاتی و رسانه‌ای نمود و بر ضرورت معرفی صحیح فلسفه عاشورا و مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام به جهانیان با شیوه‌های جدید و روزآمد از جمله ساختن فیلم و سریال به خدمت گرفتن زبان هنر مانند شعر و ادبیات و سروده و نوحه‌سرایی هدفمند تلاش کنند.

دکتر عبدالرحمن جاسم، روزنامه‌نگار فلسطینی در سخنان خود به اهمیت و تأثیرگذاری تصاویر هنری و نقاشی و هنرهای تجسمی با مضامین عاشورایی در رساندن پیام امام حسین و نهضت عاشورا به جهانیان پرداخت و افزود: همه هنرمندان و نقاشان و تصویرگران جهان از پیروان ادیان و مذاهب مختلف، با اینکه از لحاظ جغرافیایی از یکدیگر دور هستند ولی هر یک با درک و برداشت خود تلاش دارند این واقعه تاریخی و فاجعه انگیز و نیز جنایات بنی‌امیه و حکام ستمکار را با زبان هنر بیان کنند.

وی ادامه داد: این نوع و سبک هنر که بتواند صحنه‌های دلاوری و استقامت امام حسین علیه‌السلام و اصحابش را در برابر ظالمان نشان دهد، الگویی زیبنده و عبرت‌آموز برای دلاور مردان مقاومت در برابر رژیم اشغالگر صهیونیستی است، زیرا امروز فلسطین، کربلای این زمان است.

محمد شری، استاد رسانه‌ای از لبنان در سخنان خود بر نقش مثبت و تأثیرگذار و انسان‌ساز تبلیغات رسالت مدار و متعهد سخن به میان آورد و استدلال نمود که در شرایط کنونی رسانه‌های گمراه‌کننده و دست‌نشانده تلاش می‌کنند تا مشروعیت نهضت امام حسین علیه‌السلام و مفاهیم و اهداف آن را به حاشیه کشانده و از بین ببرند و با طرح پرسش‌های اعتقادی و سیاسی و رسانه‌ای تأکید نمود که در دوره صدر اسلام دشمنان پیامبر و اهل‌بیت علیهم‌السلام، تبلیغات گمراه بنی‌امیه و منافقین تلاش بسیار کردند تا رسالت پیامبر و جایگاه اهل‌بیت را از بین ببرند، چنان‌که امروزه این دشمنان و منافقان تلاش می‌کنند به آرمان فلسطین خیانت کنند و رژیم صهیونیستی از راه این خیانت‌کاران به کشورهای عربی و مناطق فلسطینی نفوذ کنند و چهره مقاومت و اهداف و دستاوردهای آن را مخدوش و زیر سؤال ببرند تا مردم فلسطین به حقوق خود نائل نرسد.

دکتر شری ادامه داد: احیای شعائر و مراسم حسینی فرصت تاریخی بزرگ برای امت اسلامی تا از این راه رستگاری و استقلال و آزادی دست یازند، چنان‌که مقاومت نیز این راه را در پیش گرفته است.

این کارشناس رسانه‌ای در ادامه گفت: نهضت امام حسین علیه‌السلام و مفاهیم عاشورا در تاریخ به برکت مقاومت و خون شهدا و تلاش آزادگان و خانواده شهدا و صبر و استقامت مادران و همسران شهدا ماندگار خواهد ماند.

وی افزود: اقدام امام حسین علیه‌السلام اقدام مکتبی و رسالت مدار برای تحقق اسلام و پیروزی حق علیه باطل است، لذا باید همه تلاش‌ها و تجارب و اندیشه‌های خود را با شیوه‌های مناسب از جمله بعد رسانه‌ای به معرفی نهضت امام حسین علیه‌السلام در اختیار افکار عمومی جهان قرار دهیم.

قاسم قصیر، روزنامه‌نگار و پژوهشگر سیاسی درباره نقش تبلیغات و اهمیت آن در بالا بردن سطح کیفی آگاهی و شناخت و بصیرت، مطالب خود را با ذکر نمونه‌های تاریخی بیان داشت و تأکید کرد: هنر رسانه به دلیل تأثیرگذاری و تنوع آن که از فن‌آوری و دسترسی آسان و بدون محدودیت به مخاطبان در سراسر جهان برخوردار است و می‌تواند در احیاء و معرفی معارف عاشورا نقش‌آفرینی بالایی دارد.

وی افزود: امروزه می‌توان با زبان هنر و ادبیات و رسانه و شعر و ادبیات و مشارکت شخصیت‌ها و هنرمندان از گرایش‌ها و ادیان و مذاهب جهان، رسالت پیام‌رسانی و ترویج ادبیات عاشورایی را به‌طور شایسته انجام داد تا بتوان در برابر تهدیدات جدید فکری، فرهنگی، سیاسی و علمی ایستادگی نمود لذا باید گفتمان عاشورا را روزآمد و با توجه به تحولات جدید جهان، توسعه دهیم.

در ادامه این برنامه خانم زینه جانودی، پژوهشگر و روزنامه نگار گفت: تبلیغات و رسانه می‌تواند میان ملت‌ها پیوند ایجاد کند و مایه رشد و بالندگی فرهنگ ملل گردد. وی تأکید کرد که ملت‌های غربی به نقش و جایگاه رسانه اهمیت زیادی می‌دهند زیرا به اعتقاد آنان این رسانه سلاحی کاراست و می‌تواند در مخدوش کردن حقایق در جهان از جمله شعائر اسلامی نقش‌آفرینی کند.

وی افزود: برگزاری شعائر حسینی در معنای عام آن ارتباط دادن انسان‌ها با پدیدآورنده قیام حسینی یعنی امام حسین علیه‌السلام است، بنابراین نقش بزرگ تبلیغات در گسترش شعائر حسینی اهمیت زیادی دارد و حضرت زینب سلام‌الله علیها بعد از واقعه کربلا این نقش‌آفرینی را به خوبی انجام داد، وی بر اهمیت تبلیغات منصفانه در رویارویی با تبلیغات زهرآگین و مغرضانه تأکید کرد و گفت که باید از شعائر حسینی و فهم حقایق واقعه کربلا و شهادت امام حسین درس عبرت بگیریم.

این چهره رسانه‌ای از اصحاب رسانه خواست که به موضوع فرهنگ عاشورا و نشر فرهنگ آگاهی و اعتدال و همزیستی اهتمام بیشتری بدهند زیرا آرمان امام حسین برای ایجاد محبت و وحدت و نه تفرقه است. شیخ توفیق علویه در ادامه مباحث این وبینار درباره نقش تبلیغات در بیان حقایق سخن گفت و بیان کرد: مشکل اساسی ما در جهان کنونی پنهان بودن حقایق و اهداف انقلاب امام حسین علیه‌السلام است.

وی بر ضرورت قبول مسئولیت‌ها از سوی اصحاب رسانه اشاره نمود و گفت: مسئولیت آنان در شرایط سخت و دشوار کنونی بیش از گذشته است، زیرا اظهار حقیقت و رویارویی با تبلیغات سوء تعیین‌کننده است.

 سرکیس الدویهی از روزنامه‌نگاران مسیحی، در سخنان خود بر مبانی اخلاقی نهضت امام حسین اشاره کرد و گفت: مفهوم عشق در نهضت حسینی توانست میان مسلمانان و مسیحیان تفاهم و نزدیکی ایجاد کند.

وی با اشاره به شرکت دو مسیحی به نام‌های جون و وهب در واقعه کربلا و شهادت آنان، بیان کرد: این دو نصرانی از اصحاب امام حسین بودند که به خاطر ارزش‌های انسانی و مبارزه با ظلم و استبداد حاکمان بنی‌امیه در واقعه کربلا با شهامت شهید شدند، این نهضت آن‌قدر بزرگ و عظیم است که نمی‌توان آن را در محدوده زمان و مکان قرارداد، بلکه این نهضت و ارزش‌های آن فراتر از محدوده انسان‌ها و فراتر از قلمرو زمان و مکان است و می‌توان همه انسان‌ها از آن درس زندگی و مبارزه با ظلم را بیاموزند.

وی افزود: محدوده و قلمرو شخصیت امام حسین بسیار گسترده است و دربردارندۀ همه معانی فداکاری و اخلاق‌مداری نبوی است، زیرا این نهضت توانست همه نمودها و نمادهای اخلاق و اعتقاد و انسانیت را در خود جمع کند. امام حسین مختص یک گروه و یا یک مذهب و دین نیست، بلکه سید شهدا در اوج تکامل اعتقادی و اخلاقی و انسانی قرار گرفته بود و به انسان‌ها از همه طوایف و مذاهب درس زندگی شرافتمندانه داد.

سرکیس الدویهی تأکید کرد که نهضت امام حسین دربرگیرنده اهداف تمامی ادیان آسمانی در طول تاریخ بود، زیرا این نهضت جهان‌شمول و انسانی است.

وی از اصحاب رسانه که عاشق اهل‌بیت است، خواست که با آشنایی بیشتر با قهرمانان کربلا و علل و اسباب و ابعاد و نتایج قیام عاشورا آشنایی بیشتری پیدا کنند و نسبت به نشر این اصول عاشورایی و ارزش‌ها و مبانی اخلاقی و انسانی آن اهتمام بیشتری بدهند تا روح فداکاری و مبارزه با ظلم و ذلت در میان جوامع جهان تقویت گردد و زمینه را برای مقاومت با فساد و کفر و انحراف و رویارویی با جنایتکاران و مستکبرین و برقراری حق و حقیقت و گسترش ارزش‌های انسانی مانند ایثار و مقاومت و فداکاری تا رسیدن به انقلاب برای اصلاح جامعه فراهم آید ونیز ویژگی‌های اخلاقی مانند صبر و شجاعت و وفاداری در دل‌وجان مردم زنده شود.

 وی ادامه داد: فرهنگ عاشورا فرهنگ فراگیر است و باید از آن درس آموخت، زیرا این فرهنگ می‌تواند هویت ملت‌ها را تعیین کنند. من به عنوان یک مسیحی تمایل دارم تا شخصیت جُون و وهب مسیحی را که به یاری امام حسین شتافتند و شهید شدند را به جهانیان معرفی کنم، زیرا این دو شهید الگوی والای فداکاری و شجاعت بودند، و جون نشان داد که با وفاداری و اعتقاد به امام حسین، خود را فدای ارزش‌های این شخصیت ملکوتی نمود.

وی ضمن قدردانی از نویسندگان و ادبا و شعرای مسیحی که توانستند با قلم و اندیشه خود، فرهنگ اهل‌بیت و قیام عاشورا را معرفی کنند، تشکر و قدردانی نمود، وی یادی از جرج جرداق، بولس سلامه، جوزیف الهاشم، آنتوان بارا و دیگر نویسندگان و اندیشمندان و ادبای مسیحی عاشق اهل‌بیت بودند، وی نیز اشاره‌ای به عزاداری مسیحیان از اهالی روستای القصیره در جنوب لبنان نمود و ضمن قدردانی از اهالی این دهکده مسیحی که عاشق قیام امام حسین هستند، گفت این وفاداری نشان می‌دهد که تمامی حق‌جویان، عاشق امام حسین هستند.

 در ادامه این وبینار خانم دکتر زینب طحان استاد دانشگاه و روزنامه‌نگار، با طرح چند سؤال و نقد از عملکرد برخی از اصحاب رسانه در کوتاهی در معرفی صحیح نهضت امام حسین گفت شبهه افکنی که برخی علیه قیام امام حسین می‌کنند، بدون در نظر گرفتن ماهیت نهضت امام حسین که یک نهضت اصلاح‌طلبانه است، گفت: متأسفانه تبلیغات اسلامی در بیان حقایق و پاسخ به این شبهات که جنبه اعتقادی و اجتماعی دارد کوتاهی کرده است.

وی با طرح مجموعه از پرسش‌های رسانه‌ای و نقد حرفه‌ای از عملکرد برخی از رسانه‌ها در بیان وقایع تاریخی عاشورا و عدم پاسخ‌گویی عالمانه و محققانه به شبهات و اتهامات و انحرافات که برخی از مغرضان طرح می‌کنند و نیز پاسخ مناسب به برخی از بدعت‌ها و مطالب ناروا از سوی برخی مداحان و منبری‌ها بیان می‌کنند گفت: متولیان تبلیغات اسلامی در ابراز حقایق و پاسخ‌گویی اعتقادی و اجتماعی کوتاهی می‌کنند.

در این وبینار سرکار خانم انسیه خزعلی استاد دانشگاه و معاون رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در امور زنان درباره رسالت حضرت زینب سلام‌الله علیها در بیان حقایق و فلسفه قیام عاشورا و افشای جنایات حکام بنی‌امیه و لشکریان یزید ستمگر در کربلا در برابر ابن زیاد ستمکار و یزید جنایتکار سخنرانی کرد.

انتهای پیام
captcha