ابراهیم اصغری، تهیهکننده سینمای دفاع مقدس در گفتوگو با ایکنا پیرامون بحث دفاع در سینمای کشورمان بیان کرد: بر کسی پوشیده نیست در هشت سال جنگ تحمیلی، کشورمان در مقام دفاع بوده است، بنابراین ناخودآگاه هر فیلمی که بخواهد به این حوزه ورود کند تصویرگر دفاع خواهد بود. با این توضیح حتی عملیاتهایی که ما در آن به دشمن حمله کردهایم نیز جز اقدامات دفاعی محسوب میشود. عملیاتهای هجومی ایران یا برای بازدارندگی دشمن از حمله بود یا اینکه قرار بود سرزمین که به اشغال درآمده بازپس گرفته شود. همه این اقدامات در راستای همان دفاعی است که از آن سخن گفتیم.
وی افزود: اینکه گفته شد فیلمهایی که درباره هشت سال جنگ تحمیلی ساخته میشود جملگی تصویرگر دفاع است به این معنا نیست کارهایی که در آن فلسفه دفاع مد نظر قرار نگرفته هم جز این دستهبندی محسوب میشود، زیرا ممکن است برخی آثار جنگ ایران و عراق را مدنظر قرار داده باشند، اما در آن پیام انقلاب و دفاع مقدس مد نظر قرار نگیرد. این تولیدات را باید جز آثار جنگی سینما محسوب کرد نه دفاع مقدسی. این تولیدات فیلمهای جنگی نیز تنها برگرفته از ذوق و سلیقه سازنده است و آن را نمیتوان به دفاع مقدس ربط داد.
تهیهکننده فیلم سینمایی «تک تیرانداز» بیان کرد: نکتهای دیگر که در جنگ ما وجود داشت ایمان و باوری بود که رزمندگان داشتند. برای همین اکثر آدمهایی که مقابل ما به جنگ برخاستند را برادران دینی خود میدانستیم که به واسطه اجبار دشمن به جنگ آمده بودند، هرچند عدهای معدودی هم با نیتهای شوم به جنگ ورود داشتند. گواه این ادعا را میتوان در برخوردی که رزمندگان با اسرا عراقی داشتند به خوبی مشاهده کرد. لازم به ذکر است پذیرش قطعنامه 598 از طرف کشورمان دلیلی دیگر بر حقانیت دفاعی کشورمان است، چون زمانی که عراق پذیرفت آتش بس را بپذیرد، امام (ره) نیز آن را قبول کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به آدمهای جنگ باید نگاهی مقدس داشت؟ گفت: بیش از یک میلیون نفر در جنگ حضور داشتند. در میان تمام حاضران جنگ یک نگاه مشترک وجود داشت آن هم دفاع از آب و خاک است، اما در این میان بودند افرادی که در کنار انگیزههای ملی دلایل دیگری چون دفاع از انقلاب و پیروی از امام را هم مدنظر داشتند. این افراد جهادشان مقربتر است، ولی این موضوع نباید بهانهای باشد تا بخواهیم در آثار نمایشی چهره مقدسگونه از آنها را نشان دهیم. کاری که آنها کردند در راه خدا بوده، بنابراین حتی آنها نیز راضی به این امر نیستند که نسبت به آنها چنین رفتارهایی لحاظ شود.
اصغری تاکید کرد: در فیلم «تک تیرانداز» تمام تلاشمان این بوده کارمان با واقعیات همخوان و نزدیک باشد، پس آن چیزی که در فیلم میبینیم بسیار قابل لمس و حقیقی است. در همین رابطه باید دقت کنیم تمام آدمهایی که در جنگ حضور داشتند دارای نقاط ضعف و قوتی بودند، پس نباید آنها را معصوم فرض کنیم، وگرنه اگر خلاف این عمل کنیم در حقیقت به این شکل سینما ضربه زدهایم، همچنین در «تک تیرانداز» چهرهسازی که از دشمن صورت میگیرد بر خلاف کلیشههای رایج است. دشمن در فیلم ما قوی و باهوش است همین موضوع سبب میشود ارزش کار رزمندگان چند برابر شود.
وی در بخش پایانی سخنان خود به بحث دفاع در سینمای جهان اشاره کرد و گفت: در سینمای جهان به ویژه هالیوود به بحث دفاع به ویژه در آثاری که مربوط به جنگ جهانی دوم میشود، پرداخته شده است، اما در هالیوود آنچه نشان داده میشود آنچنان که باید منطبق بر واقعیت نیست. بلکه تحریفات آشکاری در آن صورت گرفته است. در کنار سینمای آمریکا کشورهای اروپایی شرقی به نظرم توانستهاند خالق کارهای نسبتاً خوبی در این میان باشند.
انتهای پیام